Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Lapsiperheetkin tuttu näky trendikkäillä retkeilyreiteillä – "Ei enää vain vanhoja vaeltajia, jotka painavat pitkin korpia"

Kansallispuistojen kävijämäärien nousu enteilee myös pienempien luontokohteiden suosion kasvua. Esimerkiksi Lahdessa sijaitsevalla Lapakiston alueella on viikonloppuisin lähestulkoon ruuhkaa.

Kahvipannu nuotiolla
Kuva: Sini Ojanperä / Yle
Sini Ojanperä
Avaa Yle-sovelluksessa

Retkeilylle on syntymässä uutta harrastajakuntaa. Suomen Ladun retkeilyn lajivastaava Juhani Lehto arvioi, että kansallispuistojen kävijämäärien kasvu heijastuu myös pienemmille retkeilyalueille.

– Väki on laajentunut, ei ole enää vain vanhoja vaeltajia jotka painavat pitkin korpia, Lehto naurahtaa.

Lehdon mukaan nuoremmat retkeilyn harrastajat eivät välttämättä lähde viikoksi luonnon keskelle, vaan he käyvät retkellä päiväseltään tai viettävät paikan päällä yhden yön.

Etelä-Suomessasuosituimpien retkikohteidenjoukkoon kuuluvien Nuuksion ja Repoveden suosio perustuu sijaintiin. Lähellä sijaitsevat luontoretkipaikat löytävät käyttäjänsä, kunhan puitteista pidetään huolta.

Väki on laajentunut, ei ole enää vain vanhoja vaeltajia jotka painavat pitkin korpia.

Juhani Lehto

– Oleellinen juttu on, että kun kunnat tekevät fasiliteetteja, laitetaan paikat kuntoon. Kun on nuotiopaikkoja, merkittyjä reittejä ja tiedotetaan, kävijöitä riittää varmasti, Lehto luettelee.

Satunnaisista retkeilijöistä jokapäiväisiin kävijöihin

Lahdessa, entisen Nastolan kunnan alueella, sijaitseva Lapakiston luonnonsuojelualue on yksi lähikohde, jonka suosio kasvaa. Alue on ollut jo vuosikymmeniä paikallisille tuttu retkeilykohde, mutta muutama vuosi sitten sinne avattu uusi retkeilyreitistö kiinnostaa yhä useampia.

Kävijämääriä ei voida arvioida, mutta reittejä kunnossa pitävän Lahden Ympäristöpajan väki on havainnut vipinää.

– Vuosien varrella käyttäjämäärä on lisääntynyt huimasti. Siitä, mistä lähdettiin liikenteeseen, oli satunnaisia kävelijöitä ja retkeilijöitä, mutta nyt se on päivittäistä. Viikonloppuisin täällä on parkkipaikat ja tienvarret täysiä, kertoo Ympäristöpajan työvalmentaja Kari Mouhu.

Mouhun mukaan Lapakistossa käy yhä useammin myös erityisryhmiä, kuten vammaisia, joiden on helpompi liikkua estettömiksi rakennetuilla osuuksilla. Vilkkaimpina aikoina esimerkiksi nuotiopaikkojen, laavujen ja vessojen kunnosta käydään huolehtimassa päivittäin.

Retkeilypolulle rakennettu ramppi
Kuva: Sini Ojanperä / Yle

Tunnettuutta isommilla hartioilla

Lapakisto ei ole kaikille paikallisillekaan tuttu, vaikka sinne on helppo kulkea Lahden seudulta. Lapakiston kehitystä seurannut työvalmentaja Kari Mouhu pitää myönteisenä kehityksenä sitä, että aluetta markkinoidaan kuntaliitoksen jälkeen muiden Lahden luontokohteiden kanssa.

– On hyvä juttu, että tuodaan julkisuutta ja pyritään saamaan isomman yleisön tietoon tätä aluetta, Mouhu toteaa.

Luonnonsuojelualueella retkeilymahdollisuuksia ei voida enää erityisemmin laajentaa.

Viikonloppuisin täällä on parkkipaikat ja tienvarret täysiä.

Kari Mouhu

– Meillä on tietyt rajoitteet, että emme me kauheasti täällä pysty tekemään vaikkapa uusia reittejä, Mouhu muistuttaa.

Yleisöä pyritään kuitenkin palvelemaan mahdollisuuksien mukaan. Seuraavaksi vuorossa on parkkipaikan laajentaminen suosituimman lähtöpaikan lähistöllä.

Suosittelemme sinulle