Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Irak, Afganistan ja Somalia – kuinka turvallisia ne todellisuudessa ovat?

Maahanmuuttovirasto luokitteli tällä viikolla Irakin, Afganistanin ja Somalian turvallisiksi maiksi, kun päätetään oleskeluluvan myöntämisestä Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille toissijaisen suojelun perusteella. Etenkin Irakissa ja Afganistanissa väkivaltaisuudet kuitenkin jatkuvat.

Mies katsoo pommin räjäyttämää autoa Bagdadissa 17. huhtikuuta 2016.
Lähes 70 ihmistä kuoli autopommi-iskussa Bagdadissa 17. huhtikuuta. Kuva: EPA / AHMED ALI
Sari Taussi
Avaa Yle-sovelluksessa

Maahanmuuttovirasto perustelee linjaustaan sillä, että käytäntö halutaan samanlaiseksi kuin Ruotsissa.  Viraston mukaan Irakiin, Somaliaan ja Afganistaniin voidaan palauttaa ihmisiä riippumatta siitä, missä osassa maita he asuvat. Varsinaisiin turvapaikkapäätöksiin uusi linjaus ei vaikuta.

Maiden linjaaminen turvallisiksi maiksi herättää kysymyksiä. Väkivaltaisuudet ovat viime aikoina yltyneet erityisesti Irakissa, josta tuli Suomeen viime vuonna eniten turvapaikanhakijoita, noin 20 000.

Isis on lisännyt pommi-iskuja Irakissa

Irakin pääkaupungissa Bagdadissa kuoli tiistaina 69 ihmistä pommi-iskujen sarjassa. Iskut tehtiin toreille ja ravintolaan. Ääri-järjestö Isis ilmoittautui iskujen tekijäksi.

Viikon sisällä Irakissa on kuollut yli 200 ihmistä. Joka kuukausi Irakin väkivaltaisuuksissa kuolee noin tuhat siviiliä, arvioi YK.

Isis ottaa kohteekseen siviilit, koska se on menettämässä taistelua varsinaisella eturintamalla

irakilainen kenraali Mohamed al-Bidhani

Isisin hallitsema alue Irakissa on pienentynyt, mutta järjestö hallinnoi yhä suuria alueita maassa.

Lisääntyneiden iskujen syystä on erilaisia käsityksiä. Yhdysvallat on arvioinut syyksi sen, että Isis on joutunut viime aikoina ahtaalle varsinaisella hallintoaluellaan. Myös Irakin omat viranomaiset ovat esittäneet samansuuntaisia näkemyksiä.

Iskujen syynä pidetään myös sitä, että terrorijärjestö on aloittanut uuden "kevätkampanjan".

YK: Afganistanin tilanne menossa huonompaan suuntaan

Afganistanissa kuoli taisteluissa viime vuonna yli 3 500 siviiliä. Tämän vuoden alkupuolella kuolleita on noin 600.

Mies kantaa sylissään pommi-iskussa haavoittunutta tyttöä.
Mies kantaa itsemurhaiskussa haavoittunutta tyttöä 19. huhtikuuta Kabulissa. Kuva: EPA / HEDAYATULLAH AMID

Huhtikuun 19. päivänä Talibanin taistelija ajoi räjähteillä lastatun rekan sotilastukikohtaan pääkaupungin Kabulin esikaupunkialueella. Ainakin 64 ihmistä kuoli. Isku oli pahin Kabulissa vuoden 2001 jälkeen.

Afganistanin turvallisuudesta on vuoden 2014 lopulta asti vastannut maan oma turvallisuuskoneisto. Nato ja Yhdysvallat vetivät pääosan joukoistaan maasta tuolloin.

Afganistanit armeija ja poliisi ovat selvinneet tehtävästi suhteellisen hyvin, mutta äärijärjestö Taliban on onnistunut paikoitellen myös laajentamaan alueitaan.

Viime vuonna Afganistanista pakeni 200 000 ihmistä Eurooppaan, arvioi kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM.

Hazara-vähemmistön edustajia mielenosoituksessa Kabulissa.
Afganistanin hazara-vähemmistön edustajat protestoivat maan hallitusta vastaan Kabulissa 16. toukokuuta Kuva: EPA / HEDAYATULLAH AMID

Yksi joukko pakenevia ovat Afganistanin hazara-vähemmistöön kuuluvat ihmiset. Hazarat poikkeavat valtaväestöstä uskontonsa ja etnisen taustansa takia. 

Hazarat syyttävät hallitusta syrjinnästä. Esimerkiksi tässä kuussa hazarat vastustivat mielenosoituksessa hallituksen suunnitelmaa rakentaa tärkeä voimajohtolinja ohi hazaroiden asuttaman alueen.  Hazarat sanovat joutuneensa myös Isisin terrorin kohteeksi.

Maahanmuuttoviraston mukaan jatkossakin turvapaikan hakijoiden tilanne tutkitaan tapaus kerrallaan.

Äärijärjestö al-Shabaab uhkaa yhä Somalian kehitystä

Somalian turvallisuustilanne on viime aikoina parantunut, mutta äärijärjestö al-Shabaab uhkaa yhtä Somalian siviilien turvallisuutta, arvioi muun muassa YK.

Myös pommi-iskuja tapahtuu. Esimerkiksi rannalle pääkaupungissa Mogadishussa tammikuun 21. päivänä ja hotelliin helmikuun 26. päivänä tehdyissä iskuissa kuoli 45 ihmistä. Al Shabaab ilmoitti tehneensä iskut.

Haavouttunut mies istuu verissä päin maassa.
Pommi-iskussa haavoittunut mies Mogadishussa 26. helmikuuta. Kuva: EPA / SAID YUSUF WARSAME

Myös Isis on sanonut tehneensä tänä vuonna ainakin yhden terrori-iskun Somaliassa.

Somalian kehityksen kannalta pidetään tärkeänä sitä, miten tämän vuoden elokuulle kaavaillut parlamentin alahuoneen vaalit onnistuvat.

Suosittelemme