Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Saitko perinnöksi arvotaulun? Vältä nämä mokat, ja säilytä teoksesi arvo

Älä sijoita teosta aurinkoon, patterin yläpuolelle tai kahvinkeittimen viereen. Puhdistamisessa "vanha hyvä ranskanleipä" on ehdottomasti kielletty.

Konservaattori tutkii vanhaa maalausta.
Kuva: Anu Pöntinen / Yle
Anu Pöntinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Löytyykö kotoasi arvokkaita tai muuten vain sinulle tärkeitä maalauksia? Haluatko pitää niistä hyvän huolen ja varmistaa, että ne säilyttävät arvonsa vielä vuosienkin päästä? Näillä ohjeilla vältät ainakin alkeellisimmat mokat säilytyksessä.

1. Väärä ripustus voi rikkoa taulun

Maalaukset ripustetaan seinälle aina rautalangalla, ei esimerkiksi puuvillanarulla. Naru haurastuu aina ajan myötä, ja yleensä se pettää juuri silloin, kun ei pitäisi. Ripustamisessa kannattaa huomioida myös tukevuus: maalausta ei ripusteta esimerkiksi kehyksen sisäpuolella olevasta kiilakehyksestä, vaan aina varsinaisesta kehyksestä. Myös maalauksen kiinnitys kehykseen kannattaa varmistaa. Muutama naula ei välttämättä riitä pitämään maalausta kiinni.

2. Ei takan äärelle eikä keittiöön

Maalausten sijoittamisessa kotona on pyrittävä aina mahdollisimman tasaisiin olosuhteisiin. Niinpä maalauksia ei tule sijoittaa paikkaan, jossa ne altistuvat esimerkiksi lämpötilan tai kosteuden vaihtelulle. Myös suora auringonvalo ja uv-säteily haurastuttavat värikerrosta. Maalausta ei kannata sijoittaa myöskään esimerkiksi lämpöpatterin yläpuolelle, ilmanvaihtokanavan alapuolelle, kahvinkeittimen tai lieden lähelle eikä takan viereen. Myös esimerkiksi kynttilän liekistä tuleva noki voi tummentaa maalipintaa. 

3. Ei rättiä eikä ranskanleipää puhdistukseen

Maalausta ei kannata puhdistaa eikä pyyhkiä itse. Varsinkin kostealla pyyhkiminen on kielletty, sillä esimerkiksi vanhojen kehysten väri liukenee usein veteen. Joskus maalausten puhdistukseen suositeltu "vanha hyvä ranskanleipä" kannattaa myös unohtaa. Kevyeen pölyjen pyyhkimiseen paras on pölyhuiska, mutta senkin kanssa täytyy olla varovainen, etenkin jos joutuu kajoamaan väripintaan. Jos maalia irtoaa, sitä ei kannata ryhtyä missään nimessä korjaamaan itse, vaan toimittaa aina asiantuntijan vastaanotolle.  

4. Älä pinoa tauluja muutossa!

Suurin osa maalauksiin tulevista vaurioista syntyy kuljetuksen aikana. Niinpä esimerkiksi muutossa teosten suojaaminen kannattaa ottaa tosissaan. Maalaus on hyvä suojata vähintään silkkipaperilla tai kuitukankaalla, mutta mieluusti myös kuplamuovilla ja/tai aaltopahvilla. Maalauksia ei kannata koskaan pinota päällekkäin. Säilytyksessä maalaukset suojataan tukevalla pahvilla ja ne sijoitetaan aina kuvapuolet vastakkain. 

5. Säästä ja korjaa itse? – Ei kannata

Kaikenlaiset korjaukset kannattaa teettää aina asiantuntijalla. Omista, virheellisistä korjauksista jälkikäteen tuleva lasku saattaa olla usein isompi kuin alkuperäisen korjauksen tekeminen. Esimerkiksi monenlaiset teipit ovat myrkkyä teosten taustapuolelle. Myös esimerkiksi kankaan uudelleenpingottaminen itse on usein riski: jos kankaaseen syntyy vetoa, se voi vahingoittaa maalipintaa pahastikin.

6. Dokumentointi kannattaa

Taideteokset kannattaa dokumentoida aina valokuvaamalla ja muistiinpanoilla vahinkojen ja varkauksien varalta. Kuvia kannattaa ottaa sekä kuva- että kääntöpuolelta. Kirjoita muistiin teoksen tekijä, vuosiluku sekä erityiset tuntomerkit.

Lähteenä on käytetty taidekonservaattori Riikka Köngäksen ja Kuopion taidemuseon intendentti Marianna Huttusen haastatteluja.

Suosittelemme