Hyppää sisältöön

"Hämmentävän hauska kokemus" – Robotti katsoo kohti, räpyttää silmiään ja kertoo, kuinka hyvä on turvapuhelin

Seiniorien palvelupiste Kotitorin uusin työntekijä Zora ei varsinaisesti hoivaa. Sen sijaan se seurustelee ohjelmoidusti odottavien asiakkaitten kanssa.

Tuula Holja ja humanoidirobotti Zora
Kaupungin ensimmäinen hoiva-robotti esiintyi tänään Tampereella. Se sai hymyn Tuula Holjankin huulille.

– Minä ole Zora, ohjelmoitava humanoidirobotti. Toivon oppivani uusia asioita. Tunnistan kasvot, soitan musiikkia, toimin langattomasti wi-fin avulla.

Näin reippaasti aloittaa belgialaisvalmisteinen vaahtosammuttimen kokoinen humanoidirobotti Zora ja tuntuu katsovan suoraan silmiin. Hämmentävä kokemus saa hymyn huulille.

Zora kävelee lattialla ja pysähtyy, kääntää päätään sinua kohti. Siitä tulee mieleen pieni lapsi tai lemmikkieläin – tai jotain siltä väliltä. Pitäisikö sitä kutsua sanalla hän vai se?

Valmis moniin töihin

Zora tuli ensimmäiseksi käyttöön Belgiassa vuonna 2013. Maailmalla sen kaltaisia on käytössä 6000 ja Suomessakin pari sataa. Kotitorin yksilö on Tampereen ensimmäinen.

Zora on tarkoitettu hoiva-alalle. Se on kätevä apu senioreille mutta myös vaikkapa peruskouluissa opetustarkoituksessa. Myös autististen lasten kanssa robotista on saatu hyviä kokemuksia.

Belgiassa robottia on käytetty monissa eri tehtävissä. Zora on esimerkiksi kävellyt käytävillä kutsumassa asukkaita syömään. 

Odottavan aika on robotin

Palvelupisteessä asiakkaat joutuvat usein odottamaan pääsyä asiakasohjaajan luokse.

– Meillä Zora tarjoaa täydentävää palvelua, ei hoivaa, tähdentää palveluesimies Tuula Holja Kotitorilta.

Kuusikymmensenttinen Zora osaa viittä kieltä, ja se voidaan ohjelmoida vaikkapa jumpan vetäjäksi. Kuva: Marko Melto / Yle

Suunnitteilla on laatia erilaisia kysymyskortteja, jotka luettuaan robotti vastaa kertomalla esimerkiksi turvapuhelimesta tai paikannuspalveluista.

– Kotitorin asiakkailla on useimmiten noussut hymy huulille, kun he ovat pikkumiehen nähneet.

Eikä vakavana voi pysyäkään kun Zora aloittaa vaikkapa flamenco-tanssin mahtipontisine käden liikkeineen. Aikamoinen seuramies! Vai poika ...?

Kotitorin työntekijät suunnittelevat parhaillaan Zoralle uusia ohjelmoitavia työtehtäviä. Myös asiakkailta toivotaan palautetta ja vinkkejä.

Kotitorin Zoralle halutaan keksiä myös uusi nimi. Sitä varten ollaan järjestämässä nimikilpailu.

Suosittelemme sinulle