Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Rakentamisen huippu saavutettu – jättitehtaalla paiskitaan 4,5:n miestyövuoden työt joka päivä

Metsä Groupin biotuotetehtaan valmiusaste on jo noin 45 prosenttia. Työt etenevät kovaa vauhtia, sillä harjannostajaispäivänä työmaavahvuus oli 1200 henkeä.

Metsä Groupin Äänekosken biotuotetehtaan harjannostajaiset.
Kuva: Sanna Savela / Yle
Sanna Savela
Avaa Yle-sovelluksessa

52:een työvuoteen rakennusalalla mahtuu melkoinen määrä harjannostajaisia. Haminalainen Hannu Saarelainen lusikoi tyytyväisenä hernekeittoa Metsä Groupin biotuotetehtaan harjannostajaisissa Äänekoskella, ja kehuu tunnelmaa hienoksi – ja viralliseksi.

Hannu Saarelainen biotuotetehtaan työmaalla.
Hannu Saarelainen Kuva: Sanna Savela / Yle

– Kyllä harjannostajaiset oli ennen harjannostajaisia isolla H:lla. Ne jatkuivat aina pitkälle seuraavaan päivään. Oli ohjelmaa ja juomaa, hän muistelee työtä 1960- ja -70 -luvuilla.

Saarelainen voisi nauttia jo eläkepäivistä, mutta hän palasi töihin, kun tehdastyömaalle etsittiin elementtiasennusten työnjohtajaa. Töihin paluu ei miestä haittaa, sillä työ historiallisella työmaalla on mielenkiintoista.

– Vaativaa työtä. Kaikilla työmailla on kiire, mutta täällä on myös ahdasta.

Kansioissa 51 000 dokumenttia

Äänekosken tehtaan 40 hehtaarin tontilla käy melkoinen kuhina, sillä vanhan Metsä Fibren tehtaan pitää pystyä toimimaan rakentamisesta huolimatta. Työmaalla kaikki on suurta: esimerkiksi työmaavahvuus on tällä hetkellä noin 1200 henkeä, työntekijöiden kansallisuuksia on jo 16. Kun yksi henkilötyövuosi on 258 päivää, yhdeltä mieheltä veisi 4,5 vuotta tehdä työmaan yhden päivän työt.

Biotuotetehtaan kuivaamo ja sen jatkeena paalaamo.
Etualalla kohoaa kuivaamo, jatkeena on vielä seiniä odottava paalaamo. Harjannostajaisia vietettiin paalaamossa. Kuva: Sanna Savela / Yle

Yrityksiä työmaalla on kaikkiaan yli 800. Tähän mennessä projektista on kertynyt kansioihin 51 000 dokumenttia.

Harjannostajaisia vietettiin rakentamisen aloittamisen vuosipäivänä: viime keväänä työt alkoivat väliaikaisen puukentän maansiirtotöillä. Paalutukset alkoivat kesällä ja varsinainen rakentaminen viime syksynä.

Rakennukset valmistuvat kesän aikana

Hannu Saarelaisen tavoin rakennuspäällikkö Pekka Salomaalla on kokemusta vähintään kymmenistä harjannostajaisista – enimmäkseen Suomesta, sillä juhliminen kesken rakentamisen on suomalainen tapa.

Etelä-Amerikassa juhlittiin isosti ja näyttävästi työmaan aloittajaisia.

Rakennuspäällikkö Pekka Salomaa

Salomaa tuli Äänekosken työmaalle suoraan tehdashankkeesta Uruguaysta.

– Etelä-Amerikassa juhlittiin isosti ja näyttävästi työmaan aloittajaisia, mutta ei harjannostajaisia. Tiedän, että vastaavia juhlia kuin Suomessa, järjestetään myös Saksassa, Puolassa ja Tsekeissä.

Biotuotetehtaan rakennuspäällikkö Pekka Salomaa ja projektijohtaja Timo Merikallio.
Rakennuspäällikkö Pekka Salomaa (vas.) ja projektijohtaja Timo Merikallio. Kuva: Sanna Savela / Yle

Biotuotetehtaan rakennustöiden valmiusaste on jo 60 prosenttia ja rakentamisessa huippu on jo saavutettu. Koko projektin valmiusaste on noin 45 prosenttia.

– Ensimmäiset asennukset työmaalla aloitettiin jo tammikuussa, Salomaa kertoo.

Lämmöt rakennuksiin laitetaan päälle marraskuussa.

Erikoiskuljetuksia vielä kuukausia

Tehtaan toiminnan kannalta hyvin oleellisen, rakennuksesta toiseen kulkevan putkiston asentaminen alkaa kesäkuussa.

– Se jatkuu pitkälle vuoden 2017 puolelle, sillä jokainen sauma on erikseen hitsattava, projektijohtaja Timo Merikallio kertoo.

Uuden tehtaan koekäyttö aloitetaan ensi keväänä.

Merikallion mukaan pääosa tehtaan hankinnoista on jo tehty, viimeiset suuret hankinnat tehdään kesäkuussa.

– Erikoiskuljetuksia meille tulee pitkälle syksyyn. Vuoden lopulla on tulossa tehtaan painavin yksittäinen kuljetus, joka on tehtaan höyryturbiinin osa.

Suosittelemme