Sotilaallisten, strategisten tai kauppapoliittisten syiden takia monia maita miehitetään tänäänkin. Miehittäjien osa ei ole helppo, vaikka sotilaallinen ja taloudellinen voima olisi heidän takanaan. Ajan kuluessa miehittäjille käy huonosti. Näin kävi vanhoille siirtomaavalloille, vaikka aikaa kului vuosisatoja. Samoin kävi myös Saksalle ja Neuvostoliitolle. Hyvin ei ole käynyt Yhdysvalloillekaan, joka on viimeisen sadan vuoden aikana miehittänyt lukuisia eri maita. Jälkeen on jäänyt vain sankarivainajia, tapettuja siviilejä ja savuavia raunioita. Tuskin Israelkaan voi ikuisesti miehittää palestiinalaisten maita, vaikka kuinka vetoaa jumalalliseen oikeuteensa.
Kirjoittaessaan Routakuun ajan Steinbeck halusi olla mukana fasismin vastaisessa rintamassa.
Juha Pikkarainen
Kaunokirjallisin keinoin miehittäjää vastaan nousi vuonna 1942 Nobel-kirjailija John Steinbeck. Hän julkaisi tuolloin pienen romaanin nimeltään Routakuun aika. Se on ilmestynyt suomeksi vuonna 1989 kirjakerhopainoksena. Alkutalvesta kirja ilmestyi Tammen Keltaisessa kirjastossa. Sen on suomentanut Pirkko Talvio-Jaatinen. Kirjoittaessaan Routakuun ajan Steinbeck halusi olla mukana fasismin vastaisessa rintamassa. Hän kävi asiasta romaania kirjoittaessaan useita keskusteluja presidentti Rooseveltin kanssa.
Italiassa kirjan hallussapidosta sai kuolemantuomion
John Steinbeck kirjoitti romaaninsa tapahtumat määrittelemättömään mutta selvästi Norjan näköiseen maahan, jonka natsi-Saksan joukot lyhyiden taisteluiden jälkeen miehittivät keväällä 1940. Ilmestyessään Steinbeckin romaani herätti voimakkaita reaktioita ja se kiellettiin jokaisessa maassa, missä fasistit olivat vallassa. Italiassa kirjan hallussapidosta sai kuolemantuomion. Routakuun aikaa kuitenkin käännettiin ja levitettiin miehitetyissä maissa. Kirjasta tuli ylivoimaisesti suosituin propagandateos miehitetyssä Länsi-Euroopassa toisen maailmansodan aikana. Kotimaassaan Steinbeck ei saanut pelkkiä taputuksia romaanistaan vaan muutamat pitivät kirjan kuvaamia fasisteja liian sympaattisina.
Romaanin ohjeiden mukaan kieltäytymällä kaikenlaisesta yhteistyöstä miehittäjien kanssa osoitetaan moraalista selkärankaa.
Juha Pikkarainen
Romaanissa ollaan pohjoisessa pikkukaupungissa. Sen keskeisiä henkilöitä ovat miehittäjien korkeat upseerit sivistyneen eversti Lanserin johdolla. Paikallisista keskeisiä henkilöitä ovat vanha pormestari Orden, lääkäri Winter, keittäjä Annie sekä kauppias Corell, joka valmisteli ja auttoi saksalaisten miehittäjien tuloa. Samalla hän tietenkin petti oman kaupunkinsa ihmiset. Keskeisinä tapahtumapaikkoina ovat pormestarin virkatalo sekä kaupungin satama ja paikkakunnalla toimiva hiilikaivos.
Aluksi varastetaan räjähteitä miehittäjiltä
Romaanissa käydään paljon keskusteluita, koska miehittäjät haluavat, että elämä kaupungissa jatkuu normaalina ja pormestari johtaa edelleen paikallista hallintoa. Eversti Lanser yrittää taivutella pormestaria mutta tämä ei suostu yhteistyöhön miehittäjien kanssa. Kauppias Corell taas kokee tyypillisen kavaltajan kohtalon. Vain omaa etua tavoitellessaan hän teki töitä miehittäjälle, eikä ajatellut sitä, ettei häntä enää tarvita miehittäjien saavuttua. Näin hän joutuu sekä miehittäjien että kaupunkilaisten halveksimaksi.
Kun miehitys pitkittyy, alkaa kaupunkilaisten tekemä sabotaasi myös lisääntyä. Aluksi varastetaan räjähteitä miehittäjiltä. Kun tämä mahdollisuus tyrehtyy, tulevat liittoutuneet avuksi. Lentokoneista pudotetaan pienillä laskuvarjoilla paketteja, joissa on räjähteitä ja suklaata. Kaupungin lapset keräävät paketteja mielellään, koska saavat samalla suunsa makeiksi. Yhdistämällä pieniä panoksia saadaan aikaiseksi iso pamaus ja melkoista tuhoa aikaiseksi satamassa ja hiilikaivoksella.
Miehittäjät suljetaan kokonaan yhteisön ulkopuolelle
Koska kaupungin johto ei suostu yhteistyöhön miehittäjien kanssa, seuraavat kaupunkilaisetkin esimerkkiä. Näin miehittäjät suljetaan kokonaan yhteisön ulkopuolelle eikä ystävyyssuhteita tai rakkausjuttuja pääse syntymään. Samanlainen hiljainen vastarinta voisi toimia tänäänkin erilaisia terroritekoja paremmin.
John Steinbeckin Routakuun aika on kirjalliselta anniltaan kevyt mutta se toimii edelleen oivallisena opaskirjana kaikenlaisia miehittäjiä vastaan. Romaanin ohjeiden mukaan kieltäytymällä kaikenlaisesta yhteistyöstä miehittäjien kanssa osoitetaan moraalista selkärankaa. Se valaa uskoa ihmisiin mutta se on hidas ja raskas tie. Joka tapauksessa Routakuun aika on tarpeellista luettavaa tänä sotaisana aikana.
Kirjoittaja on kemijärveläinen kirjallisuuden harrastaja.