Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ylen ministerikysely: Orpo suosikki, Toivakka huonoin, Berner muiden kuin omien mieleen

Pian vuoden istuneen Juha Sipilän hallituksen johtokolmikko ei yllä Yle Uutisten kyselyssä kärkipaikoille. Ne menevät sisäministeri Petteri Orpolle ja puolustusministeri Jussi Niinistölle.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka
Antti Pilke
Avaa Yle-sovelluksessa

Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) on suomalaisten suosikkiministeri. Yle Uutisten kyselyssä Orpo saa ministerin tehtävien hoitamisesta hallituksen parhaan kouluarvosanan, 7,1.

Toiseksi nousee puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) ja kolmanneksi elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.).

Orpo kohosi kärkeen myös, kun vastaajilta kysyttiin, kuka ministereistä on suoriutunut tehtävistään parhaiten. Orpoa piti parhaana joka neljäs.

Orpon suosiota nostaa, että hän on välttänyt kohut ja ollut sisäministerinä paljon julkisuudessa. Syksyisen turvapaikkakriisin hoidosta tuli kiitosta paitsi hallituksen myös opposition riveistä.

Tämä näkyy kyselystä, sillä suurimpien oppositiopuolueiden SDP:n ja vihreiden kannattajien mielestä Orpo on hoitanut tehtävänsä ministereistä parhaiten. Myös päähallituspuolue keskustan kannattajat antoivat Orpolle yhtä hyvät numerot kuin pääministeri Juha Sipilälle (kesk).

Taloustutkimuksen tekemässä kyselyssä vastaajia pyydettiin antamaan hallituksen 14 ministerille kouluarvosana (4–10) tehtävien hoitamisesta. Lisäksi vastaajilta kysyttiin tehtävistään parhaiten ja huonoiten suoriutunutta ministeriä.

Muut kokoomusministerit peränpitäjinä

Orpon menestyksen vastapainoksi koko kyselyn huonoimmat arvosanat saivat muut kokoomusministerit Lenita Toivakka, Sanni Grahn-Laasonen ja Alexander Stubb.

Viimeiselle sijalle jäi ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka, joka joutuu tyytymään kuutoseen. 

Toivakan sijoitusta selittää se, että hän kompuroi eduskunnassa verosuunnittelua koskeneessa keskustelussa juuri kyselyn tekemisen aikaan. Toivakka pyysi myöhemmin anteeksi, että oli johtanut eduskuntaa harhaan ja syyttänyt oppositioedustaja Timo Harakkaa (sd.) valehtelusta.

– Se olisi luonnollinen selitys, vahvistaa tutkimusjohtaja Jari Pajunen Taloustutkimuksesta.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Stubbille eniten nelosia

Kyselyn tulos on karu asemaansa puolustavalle valtiovarainministeri Stubbille, joka käy Orpon kanssa kisaa kokoomuksen puheenjohtajuudesta. Kun Orpo paistattelee ykköspaikalla, Stubbin arvosana on kyselyn heikoimpia.

Stubbin saamien hylättyjen arvosanojen määrä oli hallituksen suurin, sillä nelonen tuli joka viidenneltä vastaajalta.

Stubb nousi esiin myös hallituksen heikoiten tehtävistään suoriutuneena ministerinä. Tätä mieltä oli lähes viideosa kyselyyn vastanneista.

Kyselyssä pärjäsi huonosti myös Stubbin suojatti, koulutusleikkauksia puolustanut opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok).

Bernerillä suosiota kokoomuksessa

Pääministeri Juha Sipilä jakaa suomalaisten mielipiteitä, sillä hän nousee toiseksi sekä hallituksen parhaiten että heikoiten suoriutuneiden ministerien listalla.

Taloustutkimuksen Pajunen pitää loogisena, että näkyvimmät ministerit keräävät sekä hyviä että tuomitsevia arvioita.

– On joukko ihmisiä, joiden mielestä hallitus on kerta kaikkiaan huono, ja se henkilöityy pääministeriin.

Kouluarvosanalla mitattuna Sipilä kohoaa viidenneksi parhaaksi ministeriksi.

Kysely kertoo myös, että keskustalainen liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner pärjää ministerinä paremmin kokoomuksen kuin oman puolueensa kannattajien mielestä.

Osa kokoomuksen kannattajista nostaa Bernerin jopa parhaiten tehtävänsä hoitaneiden ministerien joukkoon, kun taas keskustaa äänestäviltä vastaavia mainintoja ei tule. Keskustan kannattajilta Berneriä huonommat arvosanat saa vain Lenita Toivakka.

Tutkimusjohtaja Pajunen pitää tulosta erikoisena.

– Se, että on toisen puolueen kannattajien mielestä jopa parempi kuin omiensa, on poikkeuksellista. Arvostusta voi nauttia yli puoluerajojen, mutta tällainen asetelma on erikoinen.

Keskustan kenttäväkeä on ärsyttänyt muun muassa se, että markkinahenkinen Berner on leikkaamassa maakuntien raideliikennettä. Berner nousi ministeriksi yllätysnimenä ohi monien kokeneiden keskustalaisten.

Grafiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Soini jää häntäpäähän, Niinistö yllätysnousija

Kannatusromahduksesta kärsivien perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini jää kyselyn peräpäähän ja niukasti puolueensa ministereistä epäsuosituimmaksi.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) sen sijaan nousee kyselyssä suosituimpien ministerien joukkoon. Taloustutkimuksen Pajunen pitää Niinistön kiriä yllätyksenä.

Tulosta selittää, että keskustan ja kokoomuksen kannattajat arvostavat Niinistön työtä jopa perussuomalaisten äänestäjiä enemmän, ja suosiota on myös vasemmistopuolueissa.

Pajunen sanoo, että myös Soinin heikkoa menestystä voi selittää se, että kritiikki kanavoituu puheenjohtajaan. Omiensa joukossa Soini kerää yhä muita puolueen ministereitä korkeamman kannatuksen.

Viime hallituskaudella ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) nousi vastaavan ministerikyselyn kärkeen 7,4 kouluarvosanalla, mutta samaa salkkua kantava Soini jää 6,4 arvosanalla nyt häntäpäähän.

Nykyhallituksen arvosanat edeltäjääkin huonommat

Joitakin voi yllättää myös se, että vaikka nykyhallitusta edeltävän Alexander Stubbin hallituksen toimettomuuden arvostelemisesta tuli Suomessa yleinen harrastus, perusporvarihallituksen ministerit saavat kansalta edeltäjäänsäkin huonommat arvosanat.

Nykyhallituksen keskiarvo on 6,45, kun Stubbin hallituksen ministerit saivat helmikuussa 2015 julkaistussa kyselyssä keskiarvoksi 6,69.

– Ero on sen verran iso, että se täytyy noteerata, sanoo Taloustutkimuksen Pajunen.

Pajunen selittää tulosta perussuomalaisia kannattavien ja kannattaneiden pettymyksellä.

Perussuomalaisten tyytymättömyys hallituksessa oloon näkyy kyselyssä, sillä puolueen kannattajat antavat ministereille lähes yhtä huonot arvosanat kuin suurimman oppositiopuolueen SDP:n kannattajat.

– Tämä on asia, joka osaltaan selittää, miksi hallituksen arvosana jää edellisestä. Meillä on puolue, jonka kannattajat ovat tyytymättömiä, Pajunen sanoo.

Kysely kertoo, että keskustan ja kokoomuksen äänestäjien arviot ministereistä ovat selvästi perussuomalaisia valoisampia.

Suosittelemme