Hyppää sisältöön

Shakespearen teatterin kaivauksissa löytynyt pilli lauloi ehkä leivona "Romeossa ja Juliassa"

Lontoon Shoreditchissa sijaitsi kaupungin aivan ensimmäinen teatterialue, jossa esitettiin Shakespearen näytelmiä hänen omana aikanaan. Kaivauksissa on paljastunut jopa rakenteita.

Joyce DiDonato ja Patrizia Ciofi syleilevät kiihkeässä kohtauksessa.
Romea ja Julia ei ole poistunut maailman näyttämöiltä yli 400 vuoteen. Barcelonassa tässä kuussa esitetyssä Vincenzo Bellinin oopperaversiossa tunteitaan tunnustavat Joyce DiDonato ja Patrizia Ciofi. Kuva: Marta Perez / EPA
Anniina Wallius

Brittiarkeologit ovat kertoneet ensimmäisiä tuloksia kaivauksistaan paikalla, jossa sijainneessa teatterissa sai ensi-iltansa William Shakespearen näytelmä Henrik V  ja jossa esitettiin varsin tuoreeltaan myös Romeo ja Julia. Shakespeare itsekin näytteli siellä.

Curtain, "esirippu", oli toinen Lontoon ensimmäisistä nimenomaan teattereiksi pystytetyistä rakennuksista. Sitä ennen näyttelijät esiintyivät muun muassa krouveissa. Curtain oli toiminnassa vuosina 1577–1625, mutta hävisi sitten jäljettömiin.

Merkit Shoreditchin alueelta, nyky-Lontoon keskustan itälaidalta löytyivät viisi vuotta sitten 200 metrin päästä aikalaisteatterinsa paikalta. Tuo teatteri oli nimeltäänkin Theatre.

Sora kertoo köyhien seisomakatsomosta

Varsinaiset kaivaukset aloitettiin huhtikuun alkupuolella. Niissä on löytynyt muun muassa puolikas keraamista lintupilliä, jolla lienee puhallettu äänitehosteita näytelmiin, sekä luinen kampa, savisia piipunnysiä ja lyijyinen poletti, jolla luultavasti maksettiin kannu olutta. 

Teatterin pohja on paljastunut suorakaiteen muotoiseksi, 30 metrin pituiseksi ja 22 metrin levyisiksi, oletetun ympyrän sijaan. Tilaa oli noin tuhannelle ihmiselle.

Kaivauksissa on löytynyt myös osa sorapihaa, jossa halvimpien lippujen haltijat katselivat näytelmää seisaaltaan, sekä puolentoista metrin korkuinen kappale tiiliseinää.

Kaivauksia jatketaan kesäkuun loppuun. Ne ovat samalla osa Shakespearen juhlavuoden tapahtumia, joihin on katsojillakin pääsy. Shakespearen kuolemasta tuli viime kuussa kuluneeksi 400 vuotta.

Curtainin jäännökset aiotaan säästää osana paikalle nousevaa toimisto- ja asuinrakennusten ryhmää. Sille annetaan nimeksi Stage, "näyttämö".

Suosittelemme sinulle