EU-maat eivät ole saaneet toteutettua lupaustaan siirtää turvapaikanhakijoita pois Kreikasta ja Italiasta.
Kun Länsi-Balkanin maat sulkivat rajansa turvapaikanhakijoilta maaliskuussa, Kreikkaan jäi jumiin kymmeniä tuhansia muualle Eurooppaan pyrkiviä ihmisiä.
Komissio asetti tavoitteeksi, että toukokuun puoliväliin mennessä kaikkiaan 20 000 ihmistä on siirretty kiintiöillä. Vain 1500 on siirretty eli tavoitteesta toteutui vajaa kahdeksan prosenttia. Maaliskuun puolivälin jälkeen muut Schengen-maat kävivät hakemassa Kreikasta vain 350 ihmistä.
Sisäministerit ovat kevään kokouksissaan kiirehtineet kiintiösiirtoja, mutta puheet eivät ole muuttuneet teoiksi.
Ukraina, Georgia, Kosovo ja Turkki haluavat viisumivapauden
Tämän päivän sisäministerikokouksessa puheenaiheena ovat myös viisumit. Eniten puhetta on riittänyt Turkille luvatusta viisumivapaudesta – se toteutuu, jos Turkki täyttää EU:n ehdot. Myös Kosovo on saamassa viisumivapauden ehtojen täyttyessä, samoin Georgia ja Ukraina.
Viisumivapaita matkoja Eurooppaan voisi jatkossa tehdä 130 miljoonaa ihmistä enemmän kuin nyt. Siksi EU säätää hätäjarruja, joilla matkustelu voidaan tarvittaessa pysäyttää.
Jo nyt viisumivapaus voidaan keskeyttää, jos maasta alkaa tulla esimerkiksi paljon turvapaikanhakijoita. EU suunnittelee tiukentavansa jarruja ja lisäävänsä esimerkiksi säännön, jonka mukaan maan on otettava takaisin sen kautta Eurooppaan pyrkivät kolmansien maiden kansalaiset.
Turkki-sopimus vaiheessa
Turkki on uhannut irtisanoutua Euroopan kanssa tekemästään pakolaissopimuksesta, jos se ei saa viisumivapautta. Sopimuksen voimaantulon jälkeen Turkista ei juuri ole tullut turvapaikanhakijoita Kreikkaan. Reitin houkuttelevuus on vähentynyt myös siksi, että Länsi-Balkanilta ei pääse jatkamaan muualle Eurooppaan.
Toisaalta, Kreikasta ei myöskään ole palautettu turvapaikanhakijoita Turkkiin, eikä Turkin leireiltä ole juuri siirretty ihmisiä Eurooppaan.