Hyppää sisältöön

Ruotsin uusin mastovahinko ei ollut sabotaasi

Kriisikokouksessa todettiin, että Ruotsiin ei ole tehty hybridihyökkäystä vaan tietoliikennemasto hajosi omia aikojaan.

Vaurioitunt Boråsin televisiomasto.
Vaurioitunt Boråsin televisiomasto kuvattuna 16. toukokuuta. Kuva: Adam Ihse / EPA
Ahti Kaario

Ruotsia koetelleet tietoliikennemaston hajoaminen, rautateiden lipunmyyntiongelmat ja vakavat häiriöt lentoliikenteessä eivät liity toisiinsa. Näin todettiin poliisin, suojelupoliisin ja muiden viranomaisten kriisikokouksessa. Asiasta kertoo Ruotsin yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun).

– Ne ovat erillisiä tapahtumia, joita on sattunut järjestelmien päivityksen ja teknisten kömmähdysten vuoksi, sanoi Länsi-Götanmaan lääninhallituksen turvallisuusjohtaja Lisa Nordahl Ruotsin tietotoimistolle.

Ruotsin puolustusministeri Peter Hultqvist sanoo, että hän on silti hyvin kiinnostunut kuulemaan, mitä tapausten takana on.

Normaalia kulumista

Ruotsia puhuttanut masto sijaitsee vesitornin päällä Falköpingissä Stenstorpin taajamassa. Maston antenni oli vioittunut, ja arveltiin, että kyse on sabotaasista.

– Telian teknikot ovat käyneet siellä. He sanovat, että kyseessä on normaali kuluminen ja että he ovat nähneet vastaavia kiinnitysten irtoamisia eri puolilla maata, sanoo jutun esitutkinnasta vastaava poliisi Åke Pihlblad. Vian oli havainnut Telia itse ennen kuin asia tuli poliisin tietoon.

Tv-masto hajosi ensin

Puheet sabotaasista levisivät, koska viime sunnuntaina oli romahtanut myös televisiomaston yläosa Boråsin lähellä. Radio- ja tv-lähetykset katkesivat suurelta alueelta. Tätä tapausta tutkitaan edelleen sabotaasina.

Keskiviikkona tuli ilmi, että toukokuun alussa joku oli katkaissut kaapelin tietoliikennemastosta Tranemossa.

Kun lisäksi torstaina jouduttiin sulkemaan Tukholman ilmatila joksikin aikaa tietoliikennevian vuoksi ja valtionrautateiden SJ:n lippupalvelussa oli häiriöitä, alkoi tilanne vaikuttaa joistakin kovin huolestuttavalta.

_Lisätty 20.5. klo 1455 maininta kolmannesta rikkoutuneesta mastosta. _

Suosittelemme sinulle