Hyppää sisältöön

Turkki purki kansanedustajien syytesuojan

Kurdipuolueen mukaan laki on käytännössä tarkoitettu häätämään opposition kansanedustajat parlamentista.

Kansanedustajat huutavat ja pitävät nyrkkiä ilmassa.
Syytesuojan purkamisesta äänestettiin Turkin parlamentissa äänekkäästi ja nyrkit pystyssä. Kuva: EPA
Anniina Wallius

Turkin parlamentti on hyväksynyt perustuslakimuutokset, jotka poistavat kansanedustajilta syytesuojan. Muutoksia kannatti yli kaksi kolmasosaa kansanedustajista, joten niistä ei lain mukaan tarvitse järjestää kansanäänestystä.

Kurdien demokraattinen puolue HDP sanoo, että muutokset on käytännössä tarkoitettu häätämään opposition kansanedustajat parlamentista. Puolue on ilmoittanut vievänsä asian perustuslakituomioistuimen käsittelyyn.

Hallitseva AKP-puolue ehdotti muutoksia, kun presidentti Recep Tayyip Erdoğan oli toistuvasti syyttänyt HDP:tä kurdikapinallisten poliittiseksi siiveksi ja vaatinut kansanedustajien syyttämistä terroristilakien perusteella.

Turkin viisumivapauteen hätäjarru

EU on vaatinut Turkkia muuttamaa terrorismilakejaan osana sopimusta, jolla Turkki tavoittelee viisumivapautta ja EU haluaa pysäyttää turvapaikanhakijat Turkkiin. Erdoğan on kieltäytynyt.

EU:n ministerikokouksessa hyväksyttiin perjantaina hätäjarru turkkilaisten viisumivapauteen. EU-maiden sisäministerit päättivät, että jäsenmaalla on oikeus vaatia viisumeita, jos tilanne sitä vaatii.

Sellaiseksi tilanne muuttuisi, jos maassa alkaisi viipyä suuria määriä turkkilaisia yli viisumivapauden salliman kolmen kuukauden ajan tai he alkaisivat anoa turvapaikkaa.

Ministerin päätös koskee Turkin lisäksi myös muita maita, joista saa tulla EU:hun ilman viisumia. Asia vaatii vielä eurparlamentin hyväksynnän.

Suosittelemme sinulle