Maapallon ilmakehä on viime kuukausien aikana lämmennyt erittäin nopeasti. Lämpenemisen taustalla on ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen lisäksi Tyynellämerellä vaikuttava el Niño -ilmiö, joka tällä kertaa on ollut poikkeuksellisen voimakas.
Yhdysvaltain merten- ja ilmastontutkimuslaitoksen NOAA:n (siirryt toiseen palveluun) julkistamien tutkimustulosten mukaan globaali kuukausikohtainen lämpöennätys on rikottu jo 12:a perättäisenä kuukautena.
Norjan yleisradioyhtiön NRK:n (siirryt toiseen palveluun)haastattelussa ilmastotutkija Helge Drange kertoo, että laskentatavasta riippuen maapallon ilmasto on lämmennyt jo 1,4 astetta verrattuna ennen teollistumisen alkua, eli suunnilleen 1880-lukua.
Pariisissa joulukuussa pidetyssä ilmastohuippukokouksessa maailman maat sopivat, että ilmaston lämpeneminen pysäytetään 1,5 asteeseen. Tämä asteluku katsottiin eräänlaiseksi turvarajaksi. Mikäli ilmasto lämpenisi enemmän, olisi sillä erittäin suuria negatiivisia vaikutuksia maapallon olosuhteisiin.
Drange huomauttaa, että on erilaisia tapoja laskea kuinka paljon lämpenemistä on tapahtunut. Viimeisten kahden vuoden kehitys on ilmastotutkijoille hyvin lyhyt aika, tieteellisesti oikeampaa olisi katsoa ainakin 20 vuoden jaksoa. Jos otetaan 1880-luvulta lähtien ensimmäiset ja viimeiset 20 vuotta, nousua kertyy alle yksi aste.
Poikkeuksellista lämpöä lähes kaikkialla
NOAA:n mukaan lähes kaikilla maapallon manneralueilla ilmasto oli keskiarvoa lämpimämpi tai erittäin paljon lämpimämpi. Suurin ero oli pohjoisilla alueilla, Venäjllä ja Alaskassa, missä lämpötilaero pitkän ajan keskiarvoihin oli 3,0 astetta.
Myös valtameret olivat pääsääntöisesti joko lämpimiä tai erittäin lämpimiä. Suuri osa Intian valtamerestä ja Tyynen valtameren lounaisosa olivat ennätyksellisen lämpimiä.
Huhtikuun aikana keskinen ja itäinen osa Tyyntä valtamerta alkoi viilentyä, koska el Niño -ilmiö alkoi heiketä.
YK on nimennyt erityislähettiläät hoitamaan ilmastokysymyksiä ja el Niñon tuottamia ongelmia. Erityislähettiläät ovat Irlannin entinen pääministeri Mary Robinson ja kenialainen diplomaatti Macharia Kamau.