Hyppää sisältöön

Suojelemattomasta metsästä löytyi harvinaisia lajistoaarteita Vaasassa – maankäyttö uhkaa

Vaasan ympäristöseura on tehnyt lajistokartoituksia kaupungin omistamissa suojelemattomissa metsissä. Sundomista Öjenin metsästä löydettiin useita harvinaisia kääpälajeja, jotka viittaavat korkeaan suojeluarvoon. Uudessa yleiskaavassa suojelua ei kuitenkaan ole suunniteltu.

Öjenin vanhasta metsästä löytyi mm. pitsikääpää. Kuva: Elina Niemistö / Yle
Elina Niemistö

Ensimmäiseksi varoitetaan punkeista. Niitä täällä riittää. Birthe Weijola Vaasan ympäristöseurasta kertoo nyppineensä itsestään viisi punkkia edellisellä metsäretkellä.

Olemme Vaasan Sundomissa, Öjenin metsässä. Ihan vieressä on Natura-alue, jossa on myös monen tuntema luontopolku. Nyt ollaan kuitenkin suojelualueen ulkopuolella, vanhassa metsässä, jonka pohjaa peittää sammal, mustikanvarvut ja kaikenlaiset kivet, isot ja pienet. Puusto on kuusivoittoista. Seisovista kuusista roikkuu naavaa ja maassa makaavien rungoilla kasvaa vaikka mitä. Metsä on siis hoitamaton.

– Ja hyvä niin, että on jätetty metsätaloudellisesti heitteille. Täällä on lahopuuta, mikä on monimuotoisuuden kannalta tärkeä, sanoo Vaasan ympäristöseuran puheenjohtaja Matti Tuomaala.

Sen voi nähdä silmämääräisestikin, että tämä metsä on jotain muuta kuin Pohjanmaalla muuten niin tutut talousmetsät.

Kääpä kertoo metsän tilasta

Vaasan ympäristöseura on viime vuosina kartoittanut kaupungin metsiä. Kävi ilmi, että juuri tästä metsästä löytyi useitasilmälläpidettäviä ja myös uhanalaisia lajeja – ja jopa sellaisia lajeja, joita ei ole Pohjanmaalla aiemmin tavattu. Ne ovat pääasiassa kääpälajikkeita. Jos kääpää kasvaa metsässä, se kertoo metsän iästä, luonnontilaisuudesta ja monimuotoisuudestakin. Kääpä on niin kranttu, ettei sille nuori talousmetsä kelpaa.

Kaatuneen lahopuun alaosassa kasvaa ruostekääpää. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Sellaiset lajit kuin känsäorvakka, pitsikääpä ja seulakääpä ovat alueellisesti uhanalaisia lajeja, joista ei ole aiempia löytömerkintöjä Pohjanmaalta. Tälläkin retkellä Birthe Weijola löytää pitsikääpää maassa makaavan kuusen rungosta. Vastaan tulee myös ruostekääpää ja rivikääpää. Weijola selvästi tuntee käävät ja niiden kasvupaikat. 

– Ruostekääpä on myös vanhan metsän indikaattori ja avainlaji. Se tarkoittaa, että sillä on seuraajalajeja, jotka kasvavat sen päälle tai samassa rungossa, Weijola kertoo.

– Rivikääpä on kerman valkoinen ja siinä on vähän tämmöinen hapan tuoksu, esittelee Weijola. Tuoksun voi selvästi aistia.

Birthe Weijola sylissään Märtha (2kk) ja Matti Tuomaala Vaasan ympäristöseurasta. Mukana myös Suomen metsiin tutustumassa kiinalainen Enbo. Kuva: Elina Niemistö / Yle

Liitteeksi suojelualueeseen

Vanha metsä tuntuu suojaiselta ja vehreältä kuin satumetsä, jonka suojiin voi piiloutua turvaan maailman pahuudelta. Mutta metsä itse ei välttämättä ole turvassa.

Vaasan kaupunki omistaa Öjenin metsän ja uusi yleiskaava näyttää huolestuttavalta. Siinä näkyy tielinjaus suoraan näiden lajilöytöjen kohdalta, sekä jonkinlainen maanottoalue ja pieni teollisuusalue.

– Kun tämä rajautuu pohjoispuolella Öjenin suojelualueeseen, olisi perusteltua liittää tämä suoraan siihen lisäalueeksi, toivoo Matti Tuomaala.

– Täällä tehtiin nyt huomattavasti merkittävämpiä löytöjä ja parempaa lajistoa kuin mitä Metsähallitus on kartoittanut Öjenin Natura-alueelta, joten tämä pitäisi ehdottamasti liittää suojelualueeseen, lisää Birthe Weijola.

Ympäristöseura on toimittanut kääpäkartoituksen Vaasan kaupungille. Vielä reaktioita ei ole kuulunut. Tuomaala vakuuttaa, että kaupungin kaavoituksen kanssa on tehty hyvää yhteistyötä aiemminkin ja hyvässä hengessä. Toivottavasti nytkin.

Suosittelemme sinulle