Hyppää sisältöön

Cannesissa palkitun Hymyilevä mies -elokuvan ohjaaja Ylelle: "Todella hyvältä tuntuu"

Juho Kuosmasen elokuva Hymyilevä mies palkittiin festivaalin kakkossarjan pääpalkinnolla. Elokuva on ehdolla myös koko festivaalin parhaaksi esikoiselokuvaksi.

Juho Kuosmanen vastaanotti Cannesin elokuvajuhlien virallisen Un Certain Regard -kakkossarjan pääpalkinnon.
Juho Kuosmanen vastaanotti Cannesin elokuvajuhlien virallisen Un Certain Regard -kakkossarjan pääpalkinnon. Kuva: Guillaume Horcajuelo / EPA
Janne Sundqvist

Juho Kuosmasen elokuva Hymyilevä mies voitti Cannesin elokuvajuhlien virallisen Un Certain Regard -kakkossarjan pääpalkinnon.

Elokuvan ohjaaja kuvaa tunnelmaa epätodelliseksi.

– Se on sitä, kun viisi vuotta valmistauduin totaaliseen katastrofiin ja sitten se ei menekään niin kuin oli ajatellut. En voi sanoa, että olisin pettynyt, mutta hämmentynyt, Kuosmanen iloitsee Cannesin festivaalipalatsissa.

Kuosmanen tiesi tietenkin elokuvan festivaalilla saamasta suosiosta, mutta yritti viimeiseen asti olla ajattelematta palkintoja.

– Joku näytti Twitterissä kommentteja, joissa sanottiin, että tämän elokuvan pitäisi voittaa. Lähinnä se ärsytti, kun oli pakko ajatella palkintoja.

Hymyilevä mies kertoo nyrkkeilijä Olli Mäen valmistautumisesta MM-otteluun. Elokuvan sanoma on, että monet muut asiat ovat tärkeämpiä kuin menestys.

– On hämmentävää tehdä elokuva, jossa toitottaa sitä, että menestys ei ole tärkeätä, kun kyllähän se tällaisena hetkenä todella hyvältä tuntuu, Kuosmanen nauraa.

30 000 euron rahallisen arvonsa lisäksi Un Certain Regard -palkinnolla on iso merkitys elokuvan tekijöiden tulevaisuuden kannalta, sanoo Hymyilevän miehen tuottaja Jussi Rantamäki.

– Todennäköisesti tämä tarkoittaa, että elokuva tulee leviämään hyvin paljon ympäri maailman ja jäämään historiaan sarjan voittajana. Myös tie Cannesin pääsarjan elokuvaohjaajaksi on usein mennyt näiden pienempien sarjojen voittamisen kautta.

"Huusimme seisaaltaan"

Elokuvan nimeä ei ehditty sanoa kokonaan ennen kuin työryhmä huusi jo seisaaltaan, elokuvan tuottaja Jussi Rantamäki kertoo.

– Kaikki muut palkinnot oli jo jaettu ja meitä ei ollut mainittu. Moni nimekäskin tekijä oli palkitsematta. Ei sitä oikein uskonut, että se tulisi meille. Sitten Saksan yhteistuottajamme, joka puhuu alustavasti ranskaa, jännittyi vieressäni ja sanoi, että kuulostaa mahdolliselta.

Ohjaaja Juho Kuosmanen pyysi elokuvan tekijäryhmän kanssaan ottamaan palkinnon vastaan.

– Meillä on tällainen ensemble, joka on tehnyt töitä yhdessä lyhytelokuvista tähän monelle ensimmäiseen pitkään elokuvaan, Rantamäki kertoo.

– Juho myös kiitti Cannesin elokuvajuhlia siitä, että sen opiskelijasarja oli ensimmäinen, joka otti esitettäväksi hänen ensimmäisen lyhytelokuvansa Kestomerkitsijät. Se ei ollut sitä ennen mennyt mihinkään festivaalille vaikka vuosi oli yritetty.

_Hymyilevä mies _on ehdolla myös koko Cannesin elokuvajuhlien parhaaksi esikoiselokuvaksi. Esikoiselokuvalle myönnettävä _Kultainen kamera _jaetaan sunnuntaina Cannesin päätösgaalassa kilpasarjan palkintojen kera.

_Un Certain Regard _-sarjan kakkospalkinnon eli tuomariston palkinnon sai japanilainen elokuva Harmonium. Parhaana ohjaajana palkittiin yhdysvaltalainen Matt Ross elokuvasta Captain Fantastic.

Parhaan käsikirjoituksen palkinto myönnettiin Coulinin siskoksille elokuvasta Voir du pays.

Lisäksi jury palkitsi hollantilaisen animaation The Red Turtle erikoispalkinnolla.

Suosittelemme sinulle