Hyppää sisältöön

Merkel kiristää Turkkia: kurdien olojen parannuttava, muuten ei viisumivapautta

Merkel on harmissaan, että Turkin ja kurdien välit ovat jälleen heikentyneet. Hänellä on kaikkia osapuolia hyödyttävä suunnitelma tilanteen parantamiseksi.

Erdoğan ja Merkel keskustelevat käytävällä.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan tapasi Saksan liittokanslerin Angela Merkel tämän vierailulla Ankarassa. Kuva: Turkin presidentinkanslia / EPA
Yrjö Kokkonen

Saksan liittokansleri Angela Merkel matkustaa huomenna maanantaina Turkkiin, missä järjestetään suuri humanitaaristen kriisien ratkaisemiseen tähtäävä kokous.

Paikalle on tulossa noin 60 valtionpäämiestä sekä useiden kansalaisjärjestöjen edustajia. Merkel tapaa kokouksessa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin ja YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin.

Merkel on antanut matkansa alla laajan haastattelun saksalaiselle Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (siirryt toiseen palveluun) -lehdelle. Siinä hän kertoo vaativansa Turkilta tiukkoja uudistuksia, jos Turkki mielii saada kansalaisilleen viisumivapauden EU-alueelle.

Merkel aikoo vaatia henkilökohtaisesti presidentti Erdoganilta, että Turkin kurdiväestön oloja helpotetaan. Saksa on erityisen huolissaan Turkin parlamentin perjantaina tekemästä päätöksestä riisua parlamentin jäsenten syytesuoja. Päätöksen katsotaan uhkaavan erityisesti kurdimielisen HDP-puolueen edustajia.

– Tietyt kehityskulut aiheuttavat meille huolta, Merkel muotoili haastattelussa. Turkin ja sen kurdiväestön suhteet olivat pitkään paranemaan päin, mutta Syyrian sisällissodan alkamisen jälkeen Turkki ja kurdit ovat olleet lähes sisällissodan kaltaisessa tilassa.

Merkel myönsi, että Kurdistanin työväenpuolue PKK on saksalaistenkin mielestä terrorijärjestö, mutta silti "kurdiväestöllä tulee olla tasavertainen asema ja hyvä tulevaisuus Turkissa".

EU vaatii Turkkia muuttamaan terrorilakejaan, jotka vaikeuttavat hallinnon kannalta hankaliksi koettujen toimittajien sekä opposition kansanedustajien työtä.

Jos Turkki ei täytä EU:n vaatimuksia, se ei saa viisumivapautta, Merkel muistutti.

Onko kokous tyhjää puhetta?

YK:n tukema kokous on monen kommentaattorin taholta tuomittu jo ennalta tyhjäksi puheeksi.

Tavoitteena on tehdä todellisia tekoja ja antaa sitoumuksia, joiden avulla humanitaarisia kriisejä ja mm. maailman suurta pakolaisongelmaa kyettäisiin helpottamaan.

Samankaltaisia kokouksia on kuitenkin järjestetty ajan mittaan useita, ilman suuria edistysaskeleita. Järjestäjillä on siis suuri paine saada konkreettisia tuloksia.

Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja on jo ilmoittanut, ettei se osallistu kokoukseen, koska siltä ei ole odotettavissa mitään.

Isäntämaa Turkki panostaa kuitenkin kokoukseen voimakkaasti. Istanbuliin on asennettu kadunkulmiin kelloja, jotka mittaavat aikaa kokouksen alkamiseen.

Korjattu 22.5.2016 kello 12:17 Erdoganin titteli.

Suosittelemme sinulle