Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Aivoleikkaukseen joutuminen antoi jalkapalloilijalle mahdollisuuden keskittyä yo-kokeisiin – "Pitäisin itseäni henkisesti aika vahvana kaverina"

Nuori veikkausliigapelaaja Ilmari Niskanen joutui helmikuussa yllättäen aivoleikkaukseen, kun päätä puristelivat epilepsiakohtaukset. Urheilun keskeyttäminen oli kansainvälisille kentille tähtäävälle jalkapalloilijalle turhauttava tilanne. Nyt Niskanen kokee, että vastoinkäymiset ovat vieneet häntä eteen päin jalkapalloilijana.

Jalkapalloilija Ilmari Niskanen istuu Kauppahallin edessä.
Kuva: Mari Karjalainen / Yle
Mari Karjalainen
Avaa Yle-sovelluksessa

Jalkapalloilija Ilmari "Immi" Niskanen hymyilee Kuopion torilla rennosti. Kesäkuun alussa hän saa painaa päähänsä valkolakin. Vielä talvella päätä ravistelivat ihan erilaiset asiat, kun Niskanen sai epilepsiakohtauksia ja joutui helmikuussa aivoleikkaukseen.

Leikkauksen jälkeen Kuopion Palloseuran riveissä pelaava 18-vuotias jalkapallolupaus joutui jättämään harjoittelun kokonaan kevään ajaksi. Urheilun keskeyttäminen oli kansainvälisille kentille tähtäävälle jalkapalloilijalle turhauttava tilanne, mutta Niskanen päätti käyttää energiansa opiskeluun.

Päässä oleva verisuonisykerö oli ollut siellä jo pitkään. Jossakin vaiheessa sen piti tulla esille.

Ilmari Niskanen

– Päässä oleva verisuonisykerö oli ollut siellä jo pitkään. Jossakin vaiheessa sen piti tulla esille. Antoi hyvään aikaan itsestään kuulua, pohtii positiivinen Niskanen.

Niskasen kaksi edellistä talvea jäivät rikkonaisiksi harjoittelukausiksi selkävaivojen vuoksi. Jalkapalloilija ei ole kuitenkaan jäänyt harmittelemaan menetettyä treeniaikaa. Niskanen näkee, että kokonaisuudessaan vastoinkäymiset ovat vieneet häntä eteen päin jalkapalloilijana.

– Ne ovat vahvistaneet henkisellä tavalla paljon. Kyllä pitäisin itseäni henkisesti aika vahvana kaverina.

Opiskeluista on hyötyä ammattiurheilijalle

Jalkapalloilu on ollut Niskaselle aina koulua tärkeämpi, joten ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen vaati paljon kertaamista.

– Lukion toisena vuonna tuli huono tapa, että luin vain kokeisiin ja seuraavalla viikolla olin käytännössä unohtanut kaiken. Kirjoituksiin piti lukea tosi paljon, ja niin kyllä tein.

Tänä kesänä tavoitteena on päästä Veikkausliigassa ihan parhaimpien pelaajien joukkoon

Ilmari Niskanen

Niskanen kirjoitti pakollisen äidinkielen ja englannin lisäksi historian, pitkän matematiikan, ruotsin ja saksan. Äidinkielestä, historiasta ja englannista tuli arvosanaksi E, muista aineista M tai C. Niskanen kokee, että hyvällä opintomenestyksellä on iso merkitys, vaikka tavoitteena onkin ura ammattiurheilijana.

– Historia ja englanti ovat mieliaineita. Jos pääsen pelaamaan Ruotsiin, Saksaan, Englantiin tai mihin vain, kielitaidosta on hyötyä. Tulevaisuudessa opiskelut voivat tuoda vastapainoa jalkapalloilulle. Voisi olla siistiä opiskella jossain ulkomaisessa yliopistossa, sanoo Kuopion klassillisen lukion kasvatti.

Tavoitteena nousta parhaimpien joukkoon

Niskanen on voinut harjoitella täysipainoisesti toukokuun alusta asti ja kokee olevansa jo hyvässä kunnossa. Nyt on aikaa panostaa vain ja ainoastaan jalkapalloon. Kotimaisen menestyksen jälkeen Niskasen selkeänä tavoitteena on päästä näyttämään kykynsä kansainvälisillä kentillä.

– Tänä kesänä tavoitteena on päästä Veikkausliigassa ihan parhaimpien pelaajien joukkoon. Uskon, että pystyn nousemaan tunnetuksi pelaajaksi, Kuopion Palloseuran laitahyökkääjä sanoo.

Niskasen työmoraali ja usko omiin kykyihin ovat kovalla tasolla. Muita vahvuuksia lienevät positiivisuus ja sinnikkyys.

– Ikinä ei pidä luovuttaa. Kaikki on mahdollista, kunhan ei anna periksi, kannustaa Niskanen.

Suosittelemme