Hyppää sisältöön

Yara investoi Siilinjärvelle noin 110 miljoonaa euroa tänä vuonna

Yara haluaa parantaa toimintaansa Siilinjärvellä. Yhtiö uusii infraa, sillä tehtaiden tuotanto alkoi alueella jo 1969 ja kaivostuotanto vuonna 1979. Eniten rahaa vaatii rikastushiekan käsittelylaitos.

Kuva: Jukka Eskanen / Yle

Lannoitevalmistaja Yara kehittää toimintaansa Siilinjärvellä. Yhtiön suurin investointi Savossa tänä vuonna on jo rakenteilla oleva rikastushiekan käsittelylaitos. Siihen menee 55 miljoonaa euroa.

Ensi helmikuussa käyttöön otettava laitos maksaa yhteensä 75 miljoonaa euroa. Infrainvestointeihin Yara käyttää Siilinjärvellä tänä vuonna 22 miljoonaa euroa. Listalla on muun muassa päälouhoksen maanalainen pumppaamo ja happosäiliöiden suoja-altaat.

Rikkihapposäiliön ja typpihapposäiliön uusiminen sekä rikastamon automaattinen näytteenottolaitteisto vaativat seitsemän miljoonaa euroa. Toiminnan luotettavuuteen ja turvallisuuteen käytetään kymmenen miljoonaa euroa.

Uusi käsittelylaitos valmistuu talvella

Jo viime vuonna alkanut rikastushiekan käsittelylaitos tunnetaan "Pastaprojektina". Yara tuottaa malmia Siilinjärvellä kahdesta avolouhoksesta. Malmi sisältää kymmenen prosenttia apatiittia. Malmia prosessoidaan vuodessa 11 miljoonaa tonnia eli apatiittia on siitä miljoona tonnia ja 10 miljoonaa tonnia on rikastushiekkaa.

Rikastushiekasta 45 prosenttia on hiekkaa ja 55 prosenttia vettä. Toistaiseksi rikastushiekka pumpataan Mustin rikastushiekka-altaalle. Nykyisellä läjitystavalla kyseinen allas tulisi täyteen lähivuosina.

Uudessa käsittelylaitoksessa nostetaan rikastushiekka-vesiseoksen hiekkapitoisuus 70 prosenttiin ja hiekan läjitysominaisuudet muuttuvat. Uudistuksen ansiosta altaaseen mahtuu enemmän hiekkaa ja Mustin altaan käyttöikä kasvaa 2030-luvulle asti.

Lempinimi tulee siitä, että rikastushiekka muistuttaa pastaa. Tällä hetkellä työmaalla on 60 työntekijää ja luku nousee syksyllä 100:aan. Käsittelylaitokseen tulee kaksi valtavan kokoista sakeutinta. Halkaisija on 30 metriä ja korkeus 26 metriä. Kyseessä on Euroopan suurin sakeutin, se painaa 400 tonnia.

Uuden laitoksen koekäyttö alkaa tammikuussa 2017 ja varsinainen luovutus on helmikuussa. Laitos toimii hyvin automaattisesti ja sitä valvotaan kaukokäytöllä.

Katse on kaukana tulevaisuudessa

Yaran tehtaanjohtaja Taisto Koivumäki pitää Siilinjärven toimipaikan tulevaisuuden näkymiä hyvinä. Kaivoksen osalta nykyinen suunnitelma ulottuu vuoteen 2035.

Rikkihappotuotannossa on mietittävä lähivuosina rikkiraaka-ainetta ja sen saatavuutta. Pyriitti-raaka-aineen saaminen Pyhäsalmen kaivoksesta loppuu noin vuonna 2019. Koivumäen mukaan yksi vaihtoehto on siirtyä elementtirikkiin.

Yara joutuu miettimään myös, kuinka kipsin läjitys hoidetaan vuoden 2023 jälkeen. Asian jatkosuunnittelu etenee vuonna 2017.

Yhtiö haluaa myös tehostaa typpihappo- ja lannoitetuotantoa. Nykyisin kapasiteetista on käytössä 85 prosenttia, jatkossa tavoite on 100 prosenttia.

Yara on investoinut vuosina 2008-2015 Suomeen kaikkiaan noin 600 miljoonaa euroa. Siilinjärven toimintojen osuus summasta on 410 miljoonaa euroa.

Yhtiön palkkalistoilla on suoraan Siilinjärvellä noin 400 henkilöä. Välillinen työllisyysvaikutus on vajaat 1900 henkilötyövuotta. Koko Suomessa Yaralla on nykyisin 900 työntekijää.

Suosittelemme sinulle