Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Espooseen maksuton ehkäisy nuorille? Valtuusto näytti vihreää valoa

Päätös tarkoittaa sitä, että kaupunki tarjonnee jatkossa alle 20-vuotiaille naisille ehkäisypillerit yhdeksän kuukauden ajaksi tai ensimmäisen pitkäkestoisen ehkäisykeinon, kuten kohdunsisäisen ehkäisimen tai ehkäisykapselit. Ehkäisyä tarjotaan myös 20-24-vuotiaille naisille synnytyksen jälkitarkastuksessa.

E-pillereitä pöydällä.
Kuva: Yle
Matti Konttinen
Avaa Yle-sovelluksessa

Espoossa kaupunginvaltuusto on näyttänyt vihreää valoa nuorten maksuttomalle ehkäisylle. Valtuusto päätti asiasta yksimielisesti maanantai-iltana.

Päätös tarkoittaa sitä, että kaupunki tarjonnee jatkossa alle 20-vuotiaille naisille ehkäisypillerit yhdeksän kuukauden ajaksi tai ensimmäisen pitkäkestoisen ehkäisykeinon, kuten kohdunsisäisen ehkäisimen tai ehkäisykapselit.

Ehkäisyä tarjotaan myös 20-24-vuotiaille naisille synnytyksen jälkitarkastuksessa.

Ehkäisymenetelmiä tarjotaan koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, nuorten seksuaalivastaanotolla sekä terveysasemien kautta. Lisäksi Espoo alkaa jakaa kondomeja myös muissa yhteyksissä, joissa on koolla runsaasti nuoria.

Asia tuli esityslistalle kaupunginvaltuutettu Saara Hyrkön (vihr) valtuustoaloitteen kautta. Hyrkkö perusteli aloitteessaan maksutonta ehkäisyä muun muassa sillä, että se lisäisi ehkäisyn käyttöä ja vähentäisi nuorille tehtäviä abortteja.

Vantaa ja Kauniainen jo edellä

Valtuuston päätös ei kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, että maksuton ehkäisy otetaan käyttöön jonkin määräajan kuluessa. Uusi käytäntö on voimassa vasta sitten, kun sosiaali- ja terveyslautakunta on tehnyt asiasta erillisen päätöksen.

Tällä hetkellä Espoo tarjoaa maksuttoman hormonaalisen ehkäisyn kolmeksi kuukaudeksi ehkäisyn aloittajalle. Lisäksi kondomeja voi hakea kouluterveydenhoitajalta.

Pääkaupunkiseudun kunnista aiemmin Vantaa ja Kauniainen ovat ottaneet käyttöön maksuttoman ehkäisyn nuorille. Kauniainen tarjoaa maksuttoman ehkäisyn kaikille alle 21-vuotiaille.

Vantaa puolestaan antaa kaikille alle 20-vuotiaille ehkäisyn aloittaville naisille yhdeksän kuukauden hormonaalisen ehkäisyn ilmaiseksi.

Sosiaali- ja terveysministeriö sekä THL ovat esittäneet jo vuosia, että kuntien pitäisi tarjota nuorille ilmainen ehkäisy. Näin voitaisiin vähentää nuorten sukupuolitauteja sekä ei-toivottuja raskauksia ja abortteja.

Suosittelemme sinulle