Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ismo Apellin hotellilaiva Savonlinnaan? – Yrittäjä kertoo rahojen riittävän vielä kolme vuotta

Sopiiko nukkumiseen tarkoitettu hotellilaiva kaupungin satamaan? Tätä pohditaan parhaillaan Pohjois-Savossa, jossa yrittäjä Ismo Apell on koettanut saada omalle laivalleen paikkaa niin Kuopion kuin Iisalmenkin satamasta. Nyt yrittäjä harkitsee laivansa viemistä Savonlinnaan.

Yrittäjä Ismo Apell esittelee hotellilaivan paikkaa Kuopion satamassa.
Kuva: Markus Sjöberg / Yle
Pekka Niiranen
Avaa Yle-sovelluksessa

Näyttelijänä tunnettu yrittäjä Ismo Apell on apea. Apell omistaa 56-paikkaisen hotellilaivan, jonka hän haluaisi pysäköidä viideksi vuodeksi Kuopion satamaan.

Suunnitellun satamapaikan vieressä oleva kiinteistöyhtiö on valittanut asiasta hallinto-oikeuteen, joten laivaa ei nähdä Kuopiossa ainakaan lähitulevaisuudessa.

– Tässä on ravintola vieressä. Tässä on hotelli vieressä. Tässä on laivoja vieressä, mutta kun nämä lyödään yhteen, niin se on kuin järjetön summa, joka ei mene naapurikiinteistön päähän, yrittäjä ihmettelee.

– Lehmä on olemassa, mutta utareet on solmussa.

"Paikka on väärä"

Kyse on ennen kaikkea järvinäköalasta, jonka runsaat kuusi metriä korkea ja 37 metriä pitkä alus peittäisi. Valittajakiinteistössä ei asu kukaan, mutta kiinteistöyhtiön mielestä hotellilaiva tulisi silti väärään paikkaan.

– Kuopion kaupunki saisi hotellilaivasta vuokraa 2 500 euroa vuodessa, kun talossa toimivat yrittäjät ovat laittaneet kiinteistön kehittämiseen toistakymmentä miljoonaa euroa, kuvaa tilannetta kiinteistössä toimivan Lääkärikeskus Ite Lasaretin toimitusjohtaja Urho Väätäinen.

Kiinteistöyhtiö on samaan aikaan itse hakenut Kuopion kaupungilta lupaa korottaa rakennusta kahdella kerroksella.

Hotellilaiva vastatuulessa myös Iisalmessa

Hotellilaiva aiheuttaa vastustusta myös Iisalmessa, jonka satamaan Apell on seuraavaksi yrittänyt saada aluksensa.

Kaupungin rakennuslupainsinöörin Kalevi Koposen mielestä näköalan muuttuminen satamassa riippuu siitä, mistä asiaa tarkastellaan.

– Jos minä katson sitä viraston pöydän takaa, niin se ei hyvin paljon muutu, Koponen hymyilee.

Hän muistuttaa, että kyse on satamasta, jossa käy myös suuria laivoja. Hotellilaiva tulisi kuitenkin paikalle kolmeksi vuodeksi.

– Jonkun ikkunasta se maisema muuttuu. Se on kiistämätön tosiasia.

Kuusi asunto-osakeyhtiötä tehnyt huomautuksen

Kuusi iisalmelaista asunto-osakeyhtiötä on tehnyt kaupungille huomautuksen suunnitelmasta sijoittaa Apellin hotellilaiva satamaan. Apellin mukaan huomautusten tekemistä edeltänyt yhteinen keskustelutilaisuus oli mielenkiintoinen.

– Yleisön seasta kuului, että jos se kerran Kuopiossakin saatiin estettyä satamaan tulemasta, niin ei mekään huonompia olla. Ja sitten ne ihmiset päättivät valittaa, Apell kertoo.

Yksi hotellilaivahankkeen vastustajista on Kaija Repo, joka on asunut kaupungin satamassa jo parikymmentä vuotta.

– En tykkää alkuunkaan. Se on häiriöksi. Ja näkyvyys, meidän ihana järvi, hän surkuttelee.

Laivayrittäjää puheet melusta ihmetyttävät.

– Pelätään meluhaittoja laivasta, jossa ei ole moottoria eikä ravintolaa, vain hiljaa kuorsaavia ihmisiä.

Vaihtoehtoina Savonlinna tai oma asuntolaiva

Rakennuslupainsinööri Kalevi Koponen uskoo lupa-asian tulevan valmiiksi jo ensi viikolla. Yrittäjällä on puolestaan varasuunnitelma siltä varalta, että vesiperä tulee myös Ylä-Savosta.

– Käyn keskustelua Savonlinnan kanssa siitä, että saisin aluksen syväsatamaan, Apell paljastaa.

Savonlinnan matkustajasatamasta hän ei paikkaa tälle kesälle pysty saamaan, mutta syväsatama voisi tulla kyseeseen.

– Meillä on sovittu jo kyydit ja kaikki, että se tulee sinne.

Apellin mukaan hänellä on säästöjä sen verran, että hän voi odottaa laivapaikkaa Kuopioon kolme vuotta. Sen jälkeen hän aikoo ostaa aluksen omalta firmaltaan ja tehdä siitä itselleen asuntolaivan.

– Käsittääkseni tuonne on kaavoitettu asuntolaivapaikkoja, hän sanoo ja viittaa kohti sataman pohjoisosassa olevaa aallonmurtajaa.

– Lähdetään taistelemaan siitä paikasta seuraavaksi.

Suosittelemme