Hyppää sisältöön

Olut yhdistää panimot, kokoomuksen ja jääkiekon

Panimoliiton toimitusjohtajat ovat tulleet kokoomuksen sisäpiiristä. Monet kokoomuspoliitikot ovat vahvoja jääkiekkovaikuttajia. Olutyhtiöt ovat suomalaisen jääkiekon suurimpia sponsoreita.

Suomen olutlobbarit
Kuva: Juha Rissanen
Tuomas Hyytinen

Panimoliitto on näennäisesti pieni lobbaaja.

– Meillä on kaksi henkilöä töissä ja budjetti on 420 000 vuodessa, toimitusjohtaja Elina Ussa kertoo.

Elina Ussa
Elina Ussa Kuva: Sasha Silvala / Yle

Panimoliitto on kuitenkin erittäin aktiivinen, sillä on hyviä liittolaisia ja sen taustalla on kansainvälinen oluen miljardibisnes.

Panimoalan tärkein lobbauskumppani on Päivittäistavarakaupan liitto. Suomalaiset juovat jo noin puolet alkoholista oluena. Kaupalle olut on tärkeä tuote; alkoholijuomien osuus on pienten kauppojen myynnistä 12–18 prosenttia.

Molemminpuolista lobbaustukea toisilleen antavat myös Panimoliitto ja ravintola-anniskelua edistävä Matkailu- ja ravintola-alan liitto Mara.

Kun alkoholiteollisuus vastusti muutamia vuosia sitten alkoholimainontaan aiottuja rajoituksia, se sai arvokasta taustatukea mainos- ja mediayhtiöiltä. Rajoituksia tuli, mutta panimoalalle tärkeitä mielikuvamainontaa ja urheilutapahtumissa mainostamista ei kielletty.

Heikki Hiilamo
Professori Heikki Hiilamo. Kuva: Yle

– Yksi lobbauksen strategioita on tukirenkaiden luominen. Esimerkiksi mainosala on mukana lobbaamassa rajoituksia vastaan, koska mainosalan tulot riippuvat, siitä, kuinka vapaasti alkoholijuomia voidaan mainostaa, Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo sanoo.

Helsingin yliopistossa on tutkittu alkoholiteollisuuden lobbausta mainosrajoituksia vastaan.

Ovi käy kokoomuksesta Panimoliittoon

Panimoliiton mielenkiintoisimmat liittolaiset löytyvät politiikasta ja urheilusta.

Kuten muillakin aloilla, myös Panimoliittoon on värvätty lobbareita politiikan piiristä.

Elina Ussa on jo kolmas perättäinen kokoomuksen sisäpiiristä tullut Panimoliiton toimitusjohtaja. Ussan edeltäjiä olivat Timo Jaatinen ja Tero Kallio. Ussa on toiminut muun muassa valtiovarainministeri Sauli Niinistön avustajana.

Ymmärtääkö kokoomus erityisen hyvin panimoteollisuuden intressejä?

– Sitä kannattaa kysyä kokoomukselta. Vastaus kiinnostaa kyllä minuakin, Elina Ussa sanoo.

Lobbareiden värväämistä politiikasta yrityselämän palvelukseen kutsutaan pyöröovi-ilmiöksi. 

– Panimoliiton toimitusjohtajat ovat aiemmin olleet vahvasti eduskuntapuolueen toiminnassa ja sisäpiirissä ja käyttävät lobbarina hyväkseen puoluetoiminnassa tulleita yhteyksiä, professori Heikki Hiilamo arvioi.

Elina Ussa sanoo, että poliittisesta taustasta on paljon hyötyä lobbarin työssä.

– On hyvä tuntea, miten asiat menevät valtionhallinnossa ja miten valmistelu tapahtuu.

Ussan mielestä poliittiset suhteet kuitenkin mystifioidaan turhaan. 

– Moni politiikan ulkopuolelta asioita seuraava miettii kaiken maailman salaliittoteorioita.

Olutyhtiöt jääkiekon suurimpia sponsoreita

Teemu Ramstedt ja Ville Husso
Olutyhtiö Sinebrychoff on HIFK:n pääsponsori. Kuva: Tomi Hänninen

HIFK:n jääkiekkojoukkueen punaisen paidan rintamuksessa lukee isolla Koff. Olutpanimo on ollut jo 30 vuotta helsinkiläisjoukkeen suurin sponsori. 

Käytännössä kaikki SM-liigan joukkueet ovat suurten olutyhtiöiden sponsoroimia. Tuoreen mestarijoukkueen Tapparan pelipaidoissa on Olvin logo. Olutyhtiöt ja seurat eivät kerro sopimusten summia.

Jääkiekon MM-kisojen alla jääkiekkoliitto ja Hartwall kertoivat, että Karjala-olut jatkaa Leijonien pääyhteistyökumppanina, jota se on jo ollut vuodesta 1994.

– Hartwall ja Karjala-olut auttavat panostuksellaan koko suomalaisen jääkiekon menestystä, Jääkiekkoliiton toimitusjohtaja Matti Nurminen sanoi.

Jääkiekkoliitto arvioi vuonna 2012, että olutsponsorointi tuo Jääkiekkoliitolle, SM-liigalle ja Mestikselle yhteensä noin kaksi miljoonaa euroa vuodessa. Liitto kertoi näin sosiaali- ja terveysministeriölle antamassaan lausunnossa. Ylen MOT-ohjelman mukaan SM-liigaseurojen tulobudjettien loppusumma oli tuolloin 87 miljoonaa euroa.

SM-liigan silloinen toimitusjohtaja Juha-Pekka Vuorinen sanoi kolme vuotta sitten, että panimoilta saatavaa mainosrahaa ei voi korvata millään. Vuorinen varoitti, että oluen mainostamisen kieltäminen kiekkohalleissa ja pelipaidoissa karkottaisi huippupelaajat SM-liigasta ulkomaille.

Jääkiekkoliitto ei ehtinyt MM-kisakiireiltään nyt arvioimaan olutyhtiöiden sponsoroinnin merkitystä suomalaiselle jääkiekolle.

Jääkiekkoa ja alkoholipolitiikkaa

Kalervo Kummola.
Kalervo Kummola. Kuva: Yle

Rautakansleriksi kutsuttu Kalervo Kummola johti Jääkiekkoliittoa lähes 20 vuotta. Hän on ollut kokoomuksen kansanedustajana ja pitkään Tampereen kuntapolitiikassa.

Kun Kummola luopui tehtävästään viime vuonna, hänen seuraajakseen pyrki muun muassa kokoomuksen kansanedustaja, entinen jääkiekkomaalivahti Sinuhe Wallinheimo. Hän toimii jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistyksen puheenjohtajana. Siihen kuuluu pääosin SM-liigan ja Mestiksen pelaajia.

Wallinheimo on ajanut tarmokkaasti vahvoja oluita maitokauppaan. Hän oli myös kokoomuksen edustajana hallituspuolueiden työryhmässä, joka sopi myynnin vapauttamisesta.

– Suomeen tarvitaan lisää työtä ja kasvua. Myös kuluttajien valinnan mahdollisuuksien lisääminen on tärkeää, Wallinheimo perustelee Ylelle kantaansa.

Hän pitää absurdina kysymystä, vaikuttavatko suhteet jääkiekkoon hänen suhtautumiseensa oluen myynnin vapauttamiseen.

Entinen jääkiekkomaalivahti, nykyinen kansanedustaja Sinuhe Wallinheimo.
Sinuhe Wallinheimo Kuva: Tomi Hänninen

Wallinheimo ei näe ongelmia siinä, että olutyhtiöt ovat jääkiekon isoja sponsoreita.

– Maailmanlaajuisesti on tavallista, että erilaiset juomavalmistajat sponsoroivat urheilua. Miksi Suomen pitäisi olla poikkeus, hän kysyy.

Jokereita omistava kansanedustaja Harry Harkimo on myös kokoomuksen vahvoja jääkiekkomiehiä. Hänen runnaamansa kiekkohalli on nimetty tunnetusti Hartwall-areenaksi Jokereiden sponsorin mukaan.

Yökerhojen vaalirahaa

Panimoyhtiöt Sinebrychoff, Hartwall ja Olvi kertovat, etteivät ne anna vaalitukea poliitikoille ja puolueille. Panimoliitto osallistuu tasapuolisesti eri puolueiden vaaliseminaareihin, jos kutsutaan.

Vaalirahaa alkoholialalta on saanut ainakin yksi kansanedustaja, kokoomuksen Jaana Pelkonen.

Vaalirahailmoituksessaan Pelkonen kertoo, että sai viime vuoden eduskuntavaaleihin reilut 4 000 euroa vaalirahaa helsinkiläisiltä ravintoloilta.

Kysyttäessä hän ei kerro, tuliko alkoholialalta enemmänkin tukea. Pelkonen sai yrityksiltä vaalitukea kaikkiaan reilut 16 000 euroa. Vain yli 1 500 euroa lahjoittavat yksittäiset tukijat tulee ilmoittaa.

Pelkonen on saanut aiemmissakin vaaleissa vaalirahaa ravintoloilta, myös tunnetulta yökerhoravintoloitsijalta Seppo "Sedu” Koskiselta.

Pelkosen_vaalirahat_graaffi
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Pelkonen on vapaamielisimpiä kansanedustajia alkoholinmyynnin suhteen. Hän on linjannut, että ”ihmisiä ei enää kiinnosta totella ankeuttajasetiä ja -tätejä”.

Pelkosen alkoholin vapautuslista on pitkä: vahvat oluet ja viinit ruokakauppaan, happy hourin eli alennusmyyntiajan palauttaminen ravintoloihin, ravintoloiden aukioloaikojen vapauttaminen ja ravintoloissa myytävien alkoholijuomien arvonlisäveron laskeminen 24:stä 14 prosenttiin.

– Ravintola-ala on paitsi hyödyllistä elinkeinotoimintaa myös sosiaalista kulttuuria edistävä tekijä. Tukijani ovat niitä, jotka uskovat minuun ja ajamiini asioihin sekä kokevat ajamani asiat omikseen, Pelkonen sanoo Ylelle.

Kansainvälinen miljardibisnes isänmaan asialla

Suuryritysten käsiin keskittynyt alkoholiteollisuus toistaa maailmalla samoja viestejä kuin Panimoliitto Suomessa. Alkoholihaitat ovat pienen suurkuluttajien joukon ongelma, myynnin vapauttaminen ei kasvata haittoja, alkoholimainonta ei lisää alkoholin kulutusta.

Alkoholiteollisuuden viestejä_graaffi
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Professori Heikki Hiilamo sanoo, että alkoholiteollisuus näkee kysymykset kansainvälisinä. Pienikin maa kiinnostaa kansainvälisiä panimoyhtiöitä.

– Sen kautta sääntely voisi levitä isommille markkinoille, ja se voisi vaikuttaa laajasti teollisuuden voittoihin.

Sinebrychoffin ja Hartwallin omistajia ovat miljardiluokan olutbisnestä tekevät tanskalaiset pörssiyhtiöt Carlsberg ja Unibrew. 

– Ei niillä ole minkäänlaista roolia Panimoliitossa. Ei meillä ole Carlsbergin ihmisiä kokouksissa. Se viesti tulee sitten Sinebrychoffin kautta, toimitusjohtaja Ussa sanoo.

– Meillä on Panimoliiton hallituksen strategia, että osallistumme aktiivisesti ja avoimesti keskusteluun, jota toimialastamme käydään.  Emme me sen kummallisempia strategioita tee.

Kansainvälisten olutjättien omistuksessa olevat suomalaisyhtiöt puhuvat lämpimästi uusista työpaikoista ja verotuloista, kun ajetaan oluen myynnin vapauttamista.

Se voi kuulostaa vähän epäaidolta ainakin Carlsbergin omistaman Sinebrychoffin osalta. Korkeimman hallinto-oikeuden viime viikolla tekemän ratkaisun mukaan Carlsberg-konserni harjoitti nimittäin kymmenien miljoonien eurojen verojen välttelyä Suomessa joitain vuosia sitten. 

Juttua täsmennetty 25.5 klo 11.10: Jääkiekkoilijoiden pelaajayhdistykseen kuuluu muitakin kuin SM-liigan pelaajia.

Suosittelemme sinulle