Hyppää sisältöön

Sensaatiopronssia lähes 50 vuoden MM-kisatauon jälkeen – Tiesitkö tämän Turkin jalkapallomaajoukkueesta?

Yle Urheilu käy jokaisen jalkapallon EM-kisoihin 2016 osallistuvan maajoukkueen historian suurennuslasilla läpi. Tällä kertaa tarkemmassa syynissä on Turkki, joka on selvittänyt tiensä neljänteen EM-lopputurnaukseensa. Maa on päässyt kolmesti MM-kisoihin.

Suomi - Turkki vuonna 2012. Kuva: EPA
Maria Rautio

Turkki pääsi ensimmäisen kerran MM-kisoihin vuonna 1950, mutta joutui vetäytymään kisoista taloudellisista syistä. Neljä vuotta myöhemmin Turkki pääsi pelaamaan, mutta jäi ensimmäiseen vaiheeseen.

Turkkilaisen jalkapalloilun huippuhetki koettiin vuonna 2002, jolloin Şenol Güneşin valmennuksessa ollut maa tuli kaikkien yllätykseksi kisojen kolmanneksi. Vuoden 2002 jälkeen Turkkia ei olla MM-kisoissa nähty.

Turkin piti yrittää kymmenen kertaa ennen kuin se onnistui pääsemään EM-lopputurnaukseen vuonna 1996. Itse kisat eivät menneet aivan putkeen, sillä he hävisivät kaikki kolme alkulohkon otteluaan eivätkä tehneet yhtäkään maalia.

Vuonna 2000 maa ylsi puolivälieriin EM-kisoissa, jossa heidän tiensä tyssäsi 2–0 tappioon Portugalia vastaan.

Lähes 50 vuoden tauon jälkeen Turkki nähtiin jälleen MM-kisoissa vuonna 2002. Turkki hävisi Brasialialle, mutta voitti Kiinan ja tuli tasoihin Costa Rican kanssa. Neljännesvälierissä he voittivat Japanin ja Senegalin ja etenivät puolivälieriin. Hävittyään tulevalle mestarille Brasilialle jälleen, he etenivät pronssiotteluun ja voittivat Etelä-Korean. Matsissa Hakan Şükür teki Turkin ensimmäisen maalin, kun ottelua oli kulunut vain 10.8 sekuntia. Maali jäi historiaan kaikkien MM-kisojen nopeimpana. Pronssimitali oli pitkän MM-kisatauon vuoksi todellinen yllätys.

Vuonna 2008 EM-puolivälierissä nähtiin dramaattinen ottelu Kroatian ja Turkin välillä. Semih Şentürk teki 122. minuutilla viime hetken tasoituksen 1–1. Ottelu jatkui rangaistuspotkukilpailuun, josta Turkki taisteli menestyksekkäästi jatkoon. Välierissä vastaan tuli Saksa, joka kuitenkin osoittautui liian hankalaksi vastukseksi.

Yle Urheilun jalkapallon EM-kisojen Kisaoppaasta löydät kaikki kisauutiset, turnausohjelman, lähetystiedot, suorat nettilähetykset ja kuumimmat videot.

Suosittelemme sinulle