Hyppää sisältöön

Erdogan varoitti EU:n palautussopimuksen kaatumisesta

Turkin presidentin mukaan EU ei ole täyttänyt lupauksiaan taloudellisesta avusta. Recep Tayyip Erdoğan varoitti, että huhtikuun alussa sovittu turvapaikanhakijoiden palautussopimus EU:n ja Turkin välillä voi kaatua, mikäli EU ei takaa turkkilaisille viisumivapautta.

Erdoğan puhuu vasemmassa kädessään olevaan mikrofoniin ja osoittaa oikean kätensä etusormella alaspäin. Hänellä on tumma puku, punainen ruudullinen kravatti.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan. Kuva: Turkish President Press Office / EPA
Mika Hentunen

EU:n ja Turkin alkukeväästä neuvotteleman sopimuksen mukaan Turkista Kreikkaan tulevat turvapaikanhakijat voidaan palauttaa Turkkiin. Jokaista palautettavaa syyrialaista kohti EU ottaa yhden syyrialaispakolaisen Turkista.

EU on luvannut Turkille kuusi mljardia euroa taloudellista apua. Turkissa on noin kaksi miljoonaa turvapaikanhakijaa. Samalla sopimuksessa asetettiin tavoitteeksi, että turkkilaisten viisumivapaus EU:ssa toteutuisi 30. kesäkuuta.

Sopimuksen toteuttaminen käytännössä ei ole edennyt odotetulla tavalla. Saksan liittokansleri Angela Merkel kovisteli maanantaina Turkkia täyttämään lupaamansa ehdot. EU:ssa on arvosteltu muun muassa Turkin toisinajattelijoiden kohtelua. 

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan puolestaan purki tiistaina turhautuneisuuttaan Istanbulissa.

Viisumivapaus ehtona

Erdoğanin mukaan EU:n rahoitusapu ei ole saapunut perille sopimuksen mukaisesti.

– Kun katsotaan, mitä tähän mennessä on saatu aikaiseksi, valitettavasti on todettava, ettei rahoitusapu ole edistynyt luvatulla tavalla, hän sanoi.

Erdoğan varoitti, että Turkki ei vahvista palautussopimusta, mikäli kahdenvälisissä neuvotteluissa turkkilaisten viisumivapaudesta ei päästä sopuun.

Suosittelemme sinulle