Kreikan saarille Turkista saapuneet siirtolaiset ja pakolaiset ovat jäämässä melko pitkäksi aikaa tilanteeseen, jossa he joutuvat odottamaan viranomaispäätöksiä kohtalostaan, kertoo Ylen kirjeenvaihtaja Tom Kankkonen.
Kankkosen mukaan Kreikan saarilla on tällä hetkellä 8 000–9 000 Turkista luvattomasti saapunutta siirtolaista.
Viranomaisten tarkoituksena on arvioida, pitääkö heidän turvapaikkakäsittelynsä aloittaa vai tuleeko heidät palauttaa Turkkiin. Toistaiseksi arvioinnit eivät ole juuri edenneet.
– Ihmisiä lähinnä säilytetään leireillä, eikä heidän asioitaan oikeastaan käsitellä. Ihmiset ovat jäämässä Kreikkaan aika pitkäksi aikaa jonkinlaiseen välitilaan. Ei tiedetä, minne ollaan matkalla, Kankkonen kuvailee.
Olosuhteissa puutteita
Kankkosen mukaan ihmisiä säilytetään aika alkeellisissa oloissa osittain sellaisissa paikoissa, jotka on tarkoitettu läpikulkupaikoiksi, joten olosuhteet eivät ole mitenkään hyvät. Tarjolla on pääasiassa telttamajoitusta.
– Esimerkiksi täällä Chioksella on entinen tehdas, josta on tehty jonkinlainen pakolaiskeskus, jota on arvosteltu kovasti. Se on vähän vankilan kaltainen.
Kankkosen mukaan monet ihmiset ovat kertoneet, että heitä ei ole haastateltu kertaakaan sen jälkeen, kun he ovat saapuneet Kreikkaan.
– Heidät on rekisteröity ja sitten vain odotellaan. Tunnelma on aika jännittynyt näissä paikoissa.
Kankkonen kertoo, että Chiokselle on saapunut muun muassa Alepposta paenneita syyrialaisia. Osa heistä on kokenut pahoja asioita. Saarelle on saapunut myös paljon lapsia, jotka eivät toistaiseksi pääse kouluun.
Lisää väkeä saapuu edelleen
Chiokselle tulee edelleen lisää siirtolaisia ja pakolaisia Turkin kautta. Kankkosen mukaan heitä tulee viikoittain joitakin satoja. Se on huomattavasti vähemmän kuin ennen Turkin ja EU:n välistä pakolaissopimusta.
– Tosin se sopimus on ihan veitsen terällä. Turkkihan sanoo, että kohta sitä ei enää noudateta, ellei tässä viisumivapausasiassa edetä.
Kankkosen mukaan osa saarelle saapuneista pelkää, että heidät lähetetään takaisin Turkkiin. Jotkut taas haluaisivat takaisin Turkkiin. Toiset toivoisivat, että pääsisivät eteenpäin jonnekin Eurooppaan.
– Monet puhuvat edelleen Saksasta, mutta kyllä nyt taitaa olla niin, että tänne Kreikkaan he jäävät aika pitkäksi aikaa.