Hyppää sisältöön

Vastaanottokeskus: Turvapaikanhakijoiden kimppuun käyty pesäpallomailoin Lahden kaduilla

Hennalan vastaanottokeskuksen johtajan mukaan turvapaikanhakijoita on hakattu sairaalakuntoon ja tapauksia on useita. Poliisin mukaan pahoinpitelyistä on tehty tähän mennessä yksi rikosilmoitus.

Turvapaikanhakijoita Lahdessa syksyllä 2015. Kuva: Mika Moksu / Yle

Hennalan vastaanottokeskuksessa asuvat turvapaikanhakijat ovat joutuneet useiden pahoinpitelyiden kohteeksi Lahdessa. Tapaukset ovat sattuneet parin viikon sisällä.

Aiemmin keväällä ja talvella turvapaikanhakijat ovat vastaanottokeskuksen johtajan Markku Heikkilän mukaan saaneet liikkua Lahden kaduilla rauhassa.

Heikkilän tietoon on tullut viidestä kymmeneen pahoinpitelyä.

– Olemme neuvoneet asukkaitamme tekemään rikosilmoituksia, mutta epäilemme, etteivät kaikki ole tehneet. Ihmiset eivät luota viranomaisiin.

Turvapaikanhakijat ovat kertoneet keskuksen johtajalle, että heidän kimppuunsa on käynyt useita suomalaismiehiä, jotka ovat lyöneet ja potkineet heitä. Heikkilän tietojen mukaan hyökkääjillä on ollut mukanaan myös pesäpallomailoja.

Olemme neuvoneet asukkaitamme tekemään rikosilmoituksia, mutta epäilemme, etteivät kaikki ole tehneet.

Markku Heikkilä

Vastaanottokeskuksen työntekijät ovat käyttäneet joitakin pahoinpideltyjä asukkaita sairaalassa.

– Mitään vakavaa ei ole sattunut, mutta vakavan loukkaantumisen riski on ilmeinen, kun porukka käy kimppuun, uhri kaadetaan maahan, potkitaan tai käytetään kättä pidempää, Heikkilä sanoo.

Poliisille tehty yksi rikosilmoitus

Tapaukset ovat sattuneet ilta- tai yöaikaan Lahden keskustassa tai kulkureiteillä Hennalan vastaanottokeskuksesta keskustaan. Vastaanottokeskus sijaitsee parin kilometrin päässä kaupungin ytimestä.

Otamme asian vakavasti ja reagoimme tomerasti, jos tapauksia ilmenee lisää.

Martti Hirvonen

Hämeen poliisilaitoksen rikosylikomisario Martti Hirvonen vahvistaa, että tähän mennessä yhdestä Heikkilän kuvailemasta pahoinpitelystä on kirjattu rikosilmoitus. Asianomistajat ovat Hennalan vastaanottokeskuksen asukkaita, joihin kohdistuvaa uhkausepäilyä poliisi selvittää.

– Katsotaan, onko kyseessä ilmiö vai yksittäistapaus. Otamme asian vakavasti ja reagoimme tomerasti, jos tapauksia ilmenee lisää, Hirvonen sanoo.

Vastaanottokeskuksen johtaja toivoo, että lahtelaiset puuttuisivat väkivaltatilanteisiin sellaisen nähdessään ja soittaisivat hätäkeskukseen.

– Ilmiö on käsittämätön. Asukkaat ovat alkaneet pelätä kaupungilla liikkumista. Jos ilmiö yleistyy, riskinä on, että kaikki, jotka näyttävät vierasmaalaiselta, he ovat potentiaalisia väkivallan uhreja, Markku Heikkilä sanoo.

Pahoinpitelyistä uutisoi ensimmäisenä ESS (siirryt toiseen palveluun).

Suosittelemme sinulle