Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt sotilasliitto Naton isäntämaasopimuksen. Sopimus hyväksyttiin selvällä äänten enemmistöllä 291–21. Vasemmistopuolue vastusti sopimuksen hyväksymistä.
Sotilasliitto Nato voi sopimuksen nojalla sijoittaa isäntämaahan joukkoja ja kalustoa, isäntämaan hallituksen luvalla.
Ruotsi ja Nato allekirjoittivat sopimuksen syksyllä 2014, mutta sen voimaan tulo on edellyttänyt nyt hyväksyttyjä lakimuutoksia Ruotsissa. Suomi on hyväksynyt sopimuksen jo aiemmin.
"Helpottaa avun saantia kriisissä"
Ruotsin valtiopäivien puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Allan Widman puolusti aamulla isäntämaasopimusta Ruotsin television Gomorron -ohjelmassa.
– Sopimus ei takaa, että Ruotsi saisi apua kriisissä, mutta se tekee avun saamisen mahdolliseksi. Avun saantia helpottaa, että olemme valmistautuneet, sanoi Widman SVT:ssä.
Niin Ruotsissa kuin Suomessakin on korostettu, että Nato-joukkoja ei tule maahan ilman hallituksen lupaa, eikä sopimus pakota mihinkään.
– Jos lähialueillamme tapahtuisi jotakin, se vaikuttaisi meihin joka tapauksessa. Kuten kaikilla Nato-jäsenillä, meillä on kuitenkin mahdollisuus kieltäytyä avusta, Widman sanoi.
"Elämme levottomia aikoja"
Widman näki isäntämaasopimuksen takeena erityisesti Venäjän mahdollista sotilaallista uhkaa vastaan.
– Venäjä on arvaamaton, ja Putin on arvaamaton. Venäjän asiantuntijoidemme mukaan Venäjä valmistautuu sotaan. Se tekee mobilisaatioharjoituksia, se tekee talousuudistuksia, se täyttää varastojaan. Elämme levottomia aikoja, sanoi Widman.
Sopimuksen arvostelijat puolestaan pelkäävät, että sen hyväksyminen lisää jännitteitä ja sodan mahdollisuutta lähialueilla.
– Historiallinen kokemus osoittaa, että varustelun lisääminen, sotilasharjoitusten tiivistäminen ja liittoutuminen ovat valmistautumista sotaan, sanoi puolustusvaliokunnan jäsen Stig Henriksson vasemmistopuolueesta SVT:ssä.
"Suomen liittyminen ei ole lisännyt jännitteitä"
Widman huomautti, että Ruotsin ja Naton yhteistyö on tiivistynyt viime vuosina. Isäntämaasopimusta hän piti luonnollisena jatkeena yhteistyölle.
– Suomi on jo hyväksynyt sopimuksen, eikä se ole vaikuttanut jännitteisiin lähialueillamme. Suomi sijaitsee vielä lähempänä Venäjää kuin me, eikä sopimus ole aiheuttanut erityisiä reaktioita Venäjältä.
Kaikki Ruotsin porvaripuolueet, maltillinen kokoomus, liberaalit, kristillisdemokraatit ja keskustapuolue, kannattavat Ruotsin liittymistä sotilasliitto Naton jäseneksi.