Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Hallitus valmistautuu ajamaan alas Talvivaaran kaivoksen – Terrafamelle esitetään 144 miljoonan euron lisäpääomaa

Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) kertoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa, että hallitus valmistautuu Sotkamon nikkelikaivoksen hallittuun sulkemiseen. Lopullinen päätös sulkemisesta tehdään vuoden 2016 lopussa, jos Terrafame Group ei ole saanut hankittua riittävästi yksityistä rahoitusta toiminnan jatkamiseksi.

Katso hallituksen tiedotustilaisuus kokonaisuudessaan. Kuva: Mårten Lampén / Yle
Antti Palomaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Hallituksen usko Terrafamen Sotkamon kaivoksen tulevaisuuteen on loppumassa. Elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoi tiedotustilaisuudessa Helsingissä, että hallitus valmistautuu Sotkamon kaivoksen alasajoon.

– Riskit voidaan parhaiten ajallisesti ja taloudellisesti rajata aloittamalla valmistautuminen Sotkamon kaivoksen hallittuun sulkemiseen, Rehn sanoi.

Hallitus esittää Talvivaaran kaivosta pyörittävälle Terrafamelle 144 miljoonan euron lisäpääomaa. Esitys eduskunnalle annetaan tämän vuoden toisen lisätalousarvioesityksen yhteydessä. Talvivaaran kohtalo oli keskiviikkona esillä talouspoliittisen ministerivaliokunnan kokouksessa.

Kaivos jatkaa entisellään vuoden 2016 loppuun

Sulkemiseen valmistautuminen toteutetaan vuoden 2016 loppuun kestävän siirtymäkauden aikana.

– Kaivoksen toiminta jatkuu nyt esitettävän lisärahoituksen turvin, Rehn sanoi.

Rehnin mukaan kaivos toimii jotakuinkin nykyisessä laajuudessa vuoden 2016 loppuun saakka.

– Ympäristöturvallisuuden takia on välttämätöntä pyörittää kaivosta, Rehn sanoi.

Kaivoksen toimintaa on vaikeuttanut muun muassa se, että sen alueella on miljoonia kuutiometrejä ylimääräistä vettä.

Sulkemiseen liittyvän ympäristövaikutusten arvioinnin valmistelu aloitetaan viipymättä. Sulkemisen vaatimaa ympäristölupaa varaudutaan hakemaan heti yva-menettelyn valmistuttua.

Talvivaaran kaivoksen alasajon nettokustannuksiksi on arvioitu noin 300 miljoonaa euroa. Lisäksi voi tulla 200 miljoonan euron lasku uudesta vedenpuhdistamosta riippuen ympäristöluvan ehdoista. Rehn kertoi, että alasajon kokonaiskustannuksia tarkennetaan siten, että mahdollisesta lisämäärärahasta voidaan päättää vuoden 2017 talousarvion valmistelun yhteydessä.

Lisäaikaa yksityisen rahoituksen hakuun

Rehn kertoi, että neuvottelut yksityisen rahoituksen saamiseksi jatkuvat vuoden 2016 loppuun saakka. Jos Terrafame Group saa riittävän rahoituksen kerättyä, yhtiö voi hyödyntää nyt esitettävät 144 miljoonaa euroa osallistumalla sijoittajana Terrafame Oy:n jatkorahoitukseen.

Lopullinen päätös kaivoksen sulkemisesta tehdään, jos yksityistä rahoitusta ei ole vuoden loppuun mennessä saatu riittävästi.

– Tämä on totta kai vaikea päätös, jos tähän päädytään, Kainuun aluetalouden ja työllisyyden näkökulmasta, Rehn sanoi.

Terrafame on arvioinut lisärahoitustarpeeksi noin 200 miljoonaa euroa. Neuvottelut yksityisten rahoittajien kanssa keskeytyivät sen jälkeen, kun Vaasan hallinto-oikeus muutti kaivoksen ympäristöluvan määräaikaiseksi ja rajoitti puhdistettujen jätevesien purkuputken sulfaattipäästökiintiötä.

– Vaasan-päätös tappoi lupaavat neuvottelut yksityisten sijoittajien kanssa, Rehn sanoi.

Otsikkoa ja juttua muokattu 25.5.2016 klo 15.45: Poistettu maininta siitä, että 144 miljoonan euron lisäpääoma olisi sulkemisen valmisteluun.

Suosittelemme