Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Rinne haluaa vielä selvityksen Terrafamesta, Niinistö ja Arhinmäki kannattavat alasajoa

Hallitus kertoi valmistautuvansa Talvivaaran kaivoksen alasajoon. Oppositiopuolueista SDP selvittäisi vielä kaivostoiminnan edellytyksiä. Vihreät ja vasemmistoliitto uskovat kaivoksen sulkemiseen.

Antti Rinne.
Antti Rinne. Kuva: Yle
Iiro-Matti Nieminen
Avaa Yle-sovelluksessa

Suurin oppositiopuolue SDP haluaa vielä ulkopuolisen selvityksen Sotkamon nikkelikaivoksen toimintamahdollisuuksista.

SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen mukaan tulisi selvittää, voiko kaivoksesta saada liiketaloudellisesti kannattavaa. Samalla pitäisi selvittää, mitä ympäristövaikutuksia kaivostoiminnan jatkamisella tai alasajolla olisi.

Selvitys tulisi Rinteen mukaan teettää loppuvuoden aikana, jolloin kaivostoiminta Sotkamossa vielä jatkuu joka tapauksessa.

– Lopulliset johtopäätökset pitää tehdä vasta sitten, kun tiedetään aidosti, mikä tämä koko tilanne on, Rinne sanoo.

"Rehn yritti siirtää vastuuta alasajosta oikeudelle"

Vihreiden puheenjohtajan Ville Niinistön mielestä päätös alasajon valmistelusta oli syytä tehdä viimeistään nyt. Hän ei usko, että kaivosta pystyttäisiin saamaan kannattavaksi.

Ville Niinistö
Ville Niinistö Kuva: Yle

– Tässä luvattiin enemmän kuin pystyttiin missään vaiheessa toteuttamaan, Niinistö sanoo.

Niinistön mielestä uusien elinkeinojen tukeminen Kainuussa on aloitettava heti. Myös ympäristöriskien minimointi kaivoksen alasajossa pitää varmistaa, Niinistö sanoo.

Niinistö arvostelee sitä, että elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk.) sanoi tiedotustilaisuudessa hallinto-oikeuden päätöksen "tappaneen lupaavat neuvottelut yksityisten sijoittajien kanssa".

– Minusta oli surullista, että ministeri Rehn yritti siirtää vastuuta oikeusistuimille alasajopäätöksestä, Niinistö sanoo.

Vaasan hallinto-oikeus muutti huhtikuussa kaivoksen ympäristöluvan määräaikaiseksi ja rajoitti purkuputken sulfaattipäästökiintiötä.

"Talvivaara ollut kankkulan kaivo"

Myös vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki pitää päätöstä alasajon valmistelusta oikeana. Yksityisen rahoituksen löytymiseen vuoden loppuun mennessä Arhinmäki ei usko.

Paavo Arhinmäki.
Paavo Arhinmäki Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

– Minulla on ollut jo pitkään käsitys, ettei Talvivaaraa saada taloudellisesti kannattavaksi eikä ympäristöongelmia ratkaistua. Talvivaara on ollut kankkulan kaivo, johon on kaadettu rahaa lähinnä markkinointipuheiden ja katteettoman uskon varassa, Arhinmäki sanoo tiedotteessaan.

Arhinmäki vaatii toimia Kainuun työllisyystilanteen parantamiseksi. Tulevassa lisätalousarviossa tulisi Arhinmäen mukaan myöntää lisärahaa Kainuun työllisyyden hoitoon.

Suosittelemme