Hyppää sisältöön

Vesilahden värikäs kirkkoherra ilmoittautui mieheksi, joka on löytänyt naiseutensa

Rakkaus väreihin ja kauneuteen leimaa Harri Henttisen koko elämää. Hän haluaa tulla muistetuksi miehenä, joka kulki omaa tietään, mutta yhdessä muiden kanssa.

Kuva: Terri Niemi / Yle

Vesilahden kirkkoherra tulee toukokuisena aamuna vastaan kirkkaan pinkissä pikkutakissa sateenkaaren värinen sifonkihuivi kaulassaan. Vieras ehkä hätkähtää, mutta paikalliset eivät näe enää mitään erikoista värikkäässä papissaan. Kirkkoherra Harri Henttinen on jo koeaikansa Vesilahdella viettänyt.

Kirkkoherra Harri Henttinen on kiitollinen vesilahtelaisille siitä, että he hyväksyvät hänet omana itsenään. Kuva: Anne Savin / Yle

– Kun tulin tänne, sanoin, että on kiva tulla Vesilahteen ja olla vesilahtelainen. Silloin minulle sanottiin, että vasta 10 vuoden päästä voit arvioida, että oletko vesilahtelainen vai et.

Nyt tuosta on jo 20 vuotta. Kirkkoherra Henttinen on pidetty henkilö paikkakunnalla ja myös hän arvostaa laumaansa.

– Vesilahtelaiset ovat miellyttäviä, ihania ihmisiä. He uskaltavat katsoa silmiin ja ihan oikeasti katsoa, mikä tyyppi on miehiään. Täällä arvostetaan sitä, että ihminen on oma itsensä.

Mies joka löysi naiseutensa

Harri Henttinen on ollut oman tiensä kulkija jo pitkään. Erilaisuutensa takia koulukiusattu poika ei innostunut jalkapallosta, jääkiekosta, sotaleikeistä tai muiden poikien kanssa tappelemisesta. Viisi vuosikymmentä on kestänyt pohdinta siitä, minkälainen mies hän on.

– Ihmisen ei kannata luokitella itseään valmiiden mallien mukaan. Kannattaa katsoa peilistä, kuka sieltä löytyy ja tehdä itsensä kanssa sinunkaupat.

Henttisen vaatekaappi poikkeaa monen suomalaisen miehen kaapista värikkyydellään. Kimallekaan ei ole kirosana. Kuva: Terri Niemi / Yle

50-vuotisuutensa kunniaksi Henttinen ilmoittautui mieheksi, joka on löytänyt naiseutensa. 

– Minulla on feminiininen puoli persoonassani mukana. Uskon, että jokaisessa meissä on myös vastakkainen sukupuoli. Sukupuolisuus ei ole rooli, vaan siihen kasvetaan. Ihmisen sukupuolisuus on elämän pituinen prosessi.

Värejä myös miehille

Vesilahden kirkkoherra rakastaa värikkäitä, kauniita vaatteita, pitää hyvää huolta ulkonäöstään ja käyttää meikkiä.  Hän kokee elävänsä osittain vääränä aikakautena.

– Ajattelen, että minun olisi ehkä pitänyt syntyä 1700-luvulla, jolloin miehellä oli kauniita röyhelöasusteita.

En halua pukeutua naisten vaatteisiin.

Harri Henttinen

Kaupoissa miesten uudet upeat kevätvärit tuppaavat olemaan aina ruskean, sinisen tai harmaan sävyjä. Henttisen haastattelupäivän pinkki pikkutakkikin löytyi sattumalta.

– Tämä oli kaupassa ainoa ja löytyi tavaratalon poistomyynnistä. Ihana ja vielä minun kokoani. Mutta enpä ole sen jälkeen löytänytkään vastaavaa. Kun löydän sopivan vaatteen, yleensä hankin sen, jos se ei ole liian kallis.

Naisten osastoilla Henttinen liikkuu kaihomielin. Miehille tarjonta on rajoittunutta.

– Aina kun menen naisten osastolle käymään, näen siellä ihanan näköisiä vaatteita. Tämä ei tarkoita, että olisin transvestiitti, enkä halua pukeutua naisten vaatteisiin.

Henttisen kotona rakkaus kauneuteen näkyy monella tapaa. Kuva: Terri Niemi / Yle

Harri Henttisen rakkaus kauneuteen näkyy myös arkipäivinä. Vaatteita on somistettu muun muassa koruin ja taskuliinoin.

– Toimin 90-luvulla mallina. Suunnittelin silloin myös vaatemalliston, jonka liiveissä oli eläinkuvioita, väreinä violettia ja mustaa.

Vaatekaapista löytyy erivärisiä huiveja, pörröä ja sifonkia. Osassa on myös kimalletta. Henttinen  sitoo huiveista kaulaansa solmukkeen, tällä kertaa sateenkaaren värisen. Jos hän käyttäisi solmioita, niissä olisi pitsiä, koruja ja satiinia.

Kauneudelle on käyttöä myös seurakunnassa

Henttinen rohkaisee ihmisiä avautumaan elämälle enemmän, olemme täällä vain kerran.

– Pitäisi ottaa vastaan se kaikki kaunis, mitä on, ja jotenkin itsekin viestittää sitä omalla persoonallisella tavallaan.

Vesilahden seurakunnassa on tilaa myös ilolle. Kuva: Terri Niemi / Yle

Henttinen toivoo, että ihmiset ymmärtäisivät oman ainutkertaisuutensa.

– Pitää ajatella, että minua on vain yksi ainoa maailmankaikkeudessa, eikä koskaan enää tule samanlaista. Olemme Jumalan taideteoksia jokainen ihminen. Timantteja, jotka on hiottu eri tavalla.

Väreille, kauneudelle ja ilolle löytyy Henttisen mukaan aina myös seurakunnallisessa toiminnassa käyttöä.

– Meillä on aika värikäs seurakunta täällä Vesilahdessa. Kirkko on sininen ja myös seurakunnan toiminnassa on värejä.

Suosittelemme sinulle