Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Vaara vaanii väärin päin asennetuissa autonrenkaissa – "Semmoista virhettä ei saisi tapahtua"

Katsastuksessa voi tulla auton omistajan ihmetykseksi ilmi, että auton renkaiden pyörimissuunta onkin väärä. Virhe on voinut tapahtua, kun renkaat on asennettu vanteille tai normaalissa kausirenkaidenvaihdossa. Yleensä pyörimissuunta on merkitty renkaaseen näkyvästi, joten taustalla on usein tietämättömyys tai huolimattomuus. Virhe pitää korjata.

Katsastustodistus
Kuva: Juha Kemppainen / Yle
Heidi-Maria Harju
Avaa Yle-sovelluksessa

Nykyajan autonrenkaat ovat varsinaisia insinöörityön taidonnäytteitä. Niiden tekniset ominaisuudet saadaan hyödynnettyä parhaiten kuitenkin vain silloin, kun renkaat asennetaan autoon valmistajan ohjeiden mukaan oikein päin.

– Jos rengas pyörii auton alla eri suuntaan kuin on suunniteltu, renkaan pintakuvio ei toimi sillä tapaa kuin suunnittelija on sen ajatellut, ja se voi aiheuttaa vaaratilanteita liikenteessä, varoittaa Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen.

Moni voisi ajatella, ettei rengasta voi asentaa pyörimään väärinpäin, mutta itse asiassa sudenkuoppia on kahdenlaisia.

– Ensinnäkin virhe on voinut tapahtua jo rengasliikkeessä siinä vaiheessa, kun renkaita on asennettu vanteille. Toinen tilanne, jossa virhe voidaan tehdä, on kun autonkäyttäjä vaihtaa renkaita. Siinä kohtaa on mahdollista, ettei hän huomaa tarkistaa pyörimissuuntia renkaan kyljestä ja laittaa renkaat ikään kuin väärälle puolelle autoa, Vesalainen selvittää.

Renkaita on kahdentyyppisiä: pintakuvioltaan symmetrisiä, joihin pyörimissuunta on merkitty nuolella ja epäsymmetrisiä, joissa on merkintä inside ja outside. Nämä merkinnät kannattaa tarkistaa oman auton alle asennetuista renkaista. 

Renkaat kuluvat, nastat irtoavat ja ohjattavuus heikkenee

Jos esimerkiksi katsastuksessa huomataan, että renkaiden pyörimissuunta on väärä, tulee auton omistajalle siitä korjauskehotus. Vesalaisen mukaan vika pitääkin korjata turvallisuuden nimissä.

Väärästä pyörimissuunnasta on ehdottomasti haittaa, eikä semmoista virhettä saisi tapahtua.

koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen, Autoliitto

– Väärästä pyörimissuunnasta on ehdottomasti haittaa, eikä semmoista virhettä saisi tapahtua. Ensinnäkin rengasliikkeessä pitää olla huolellinen, että renkaat varmasti asennetaan vanteille oikein päin, ja vastaavasti autonkäyttäjän pitää olla huolellinen, jos hän tekee renkaan kausivaihtoja itse.

Vaara renkaan asentamisesta väärin päin koskee niin kesä- kuin talvirenkaita. Molemmissa tapauksissa väärä asennus aiheuttaa turvallisuusriskin.

– Jos talvirengas pyörii väärään suuntaan, poistaa se renkaan alta vettä, sohjoa ja lunta huomattavasti huonommin kuin oikeaan suuntaan pyöriessään eli renkaan kuvio ei toimi niin kuin on ajateltu. Nastarenkaissa myös nastat löystyvät ja irtoavat nopeammin – erityisesti jos renkaat ovat pyörineet edellisenä talvena oikeaan suuntaan ja seuraavana talvena pyörimissuunta muuttuu. Löystyneet nastat irtoavat herkästi ja renkaan käyttöikä lyhenee tuntuvasti.

Pintakuvioltaan epäsymmetristen renkaiden ulkoreunassa on nk. jäykiste, joka tekee renkaan ohjaustuntumasta tarkemman ja renkaan kaarreajo-ominaisuuksista paremman. Tilanne muuttuu, jos rengas on laitettu vanteelle väärin päin.

– Silloin ulkoreunan jäykiste onkin renkaan sisäpuolella, eikä se tietenkään toimi kaarreajossa suunnitellusti. Rengas on silloin hyvin epätarkka ohjattava ja levoton ajettava. Toinen ongelma liittyy renkaan vedenpoistoon. Oikein asennettuna tällainen rengas poistaa vettä sisäpuolelle, ikään kuin auton alle, mutta jos rengas pyörii väärään suuntaan, vedenpoisto tapahtuu auton sivulle, jolloin tulee ylimääräistä roiskuntaa ja se häiritsee muita tienkäyttäjiä.

Renkaiden merkinnät kannattaa tarkistaa

Autonrenkaissa on yleensä selkeät merkinnät renkaan pyörimissuunnasta: joko nuolet tai inside- ja outside-merkinnät. Mikäli vastaan tulee rengas, jossa kumpaakaan merkintää ei ole, on Vesalaisella siihen vinkki.

– Silloin hyvä yleisohje on, että kun renkaan kyljessä on DOT-merkintä, josta voi tarkistaa renkaan valmistusajankohdan, niin se tulee renkaan ulkopuolelle. Silloin rengas menee oikein päin. Tämä ohje koskee kuitenkin vain niitä tapauksia, ettei renkaassa ei ole kumpaakaan, nuoli- tai inside-/outside-merkintää.

Autoliitossa ongelma on tuttu; autokorjaamoiden mukaan huoltoon tulee aina aika ajoin autoja, joihin renkaat on asennettu väärin päin.

– Kyllä sitä tapahtuu, ei se mitenkään tavatonta ole. Sen takia onkin tärkeää, että ihmiset tarkastavat omasta autostaan, että renkaat on varmasti asennettu vanteelle oikein päin ja että on vielä itse huomannut laittaa ne oikein päin, Vesalainen muistuttaa.

Suosittelemme