Hyppää sisältöön

Simossa avattiin uusi kotieläinpuisto – katso söpöt kuvat

Kotieläinpuistot ovat varsinkin lapsiperheiden suosikkikohteita - eivätkä suotta. Niissä pääsee lähelle lemmikkieläimiä, ja parhaimmillaan ne opettavat lajien monimuotoisuudesta. Simoon avattiin uusi kotieläinpuisto, joka vakuuttaa lajikirjollaan.

Kuva: Laura Valta / Yle
Laura Valta

Lapissa on nyt neljä kotieläinpuistoa, kun uusin avattiin Simon Maksniemessä toukokuussa. Eikä se ihan mikään pieni puisto olekaan, sillä eläinlajeja on jo nyt noin 70, ja yrittäjäpariskunta Päivi Ruotsalainen ja Samuli Myllyneva suunnittelevat lisääkin.

Ainakin strutseille pitäisi tehdä tilaa, eivätkä yrittäjät aio muitakaan tarjolle tulevia eläimiä tiluksiltaan pois käännyttää.

– Ajatuksena oli, että voisimme tarjota kaikille ihmisille iästä riippumatta luontolähtöisiä elämyksiä. Tänä päivänä on vähissä maalaistalot, joissa saa vierailla niinkuin ennen vanhaan, Ruotsalainen sanoo.

Minipossut ovat omalla tavallaan hellyttäviä, ja tulevat usein rapsuteltaviksi. Onnellisilla possuilla häntäkin vipattaa vimmatusti. Kuva: Laura Valta / Yle

Suuret suunnitelmat

Ruotsalainen ja Myllyneva ovat rakentaneet kotieläinpuistoa jo neljän vuoden ajan. Pariskunta halusi tehdä kaiken riittävän valmiiksi ennen avaamista – tosin kummankin päässä pursuilee vielä suurempia suunnitelmia yrityksen kehittämisen suhteen.

– Matkailutoimintaa on tarkoitus kehittää monipuolisemmaksi. Matkailupalveluja lisätä ja tehdä muutenkin kokonaisvaltaisempaa palvelua, Ruotsalainen vihjaa.

Tällä hetkellä suunnitteilla on ainakin majoituspalvelut, Green care -ajatusmallin mukaiset hyvinvointiohjelmat ja toiminnan laajentaminen myös talviaikaan.

Laama sylkee, jos se tuntee olonsa uhatuksi. Nämä kaverit eivät ole kuulemma sylkäisseet kenenkään päälle. Ainakaan vielä. Kuva: Laura Valta / Yle

Puhuva papukaija, karkaileva kääpiövuohi ja muut persoonat

Kotieläinpuisto Arkadiassa eläimet ovat ihmistä lähellä. Puistossa riittää hauskoja persoonia; esimerkiksi puhuvat papukaijat Remu ja Perry suorastaan kerjäävät huomiota ja minipossut tulevat mielellään rapsutettaviksi.

– Perryllä on pitkiä lauseita, siitä ei aina saa selvääkään, kun se on niinkuin radioselostaja. Remu taas on niin mustasukkainen minusta, ettei se millään antaisi jutella lastenkaan kanssa, vaan aina tunkee siihen, Myllyneva nauraa.

Afrikkalainen kääpiövuohi ei aina viihdy omassa aitauksessaan, joten se lähtee kuljeskelemaan. Usein se käy moikkaamassa kaveriaan Aapeli-aasia. Nyt se pääsi isännän Samuli Myllynevan syliin samalla. Kuva: Laura Valta / Yle

Siellä täällä vaeltelemassa saattaa nähdä afrikkalaisen kääpiövuohen, joka karkailee aitauksestaan ja käy tervehtimässä milloin lintuja, milloin toveriaan Aapeli-aasia.

– Muut vähän sorsii sitä, kun se on tuommoinen pikkuinen. Mutta kyllä se aina menee takaisin sinne aitaukseensa, Myllyneva kertoo.

Kuva: Laura Valta / Yle

Tällä hetkellä uusi kotieläinpuisto on avoinna vain kesäisin. Yrittäjien toiveissa kuitenkin on laajentaa aukioloa talvikaudellekin, kunhan toiminta saadaan kunnolla pyörimään.

Nyt osa eläimistä elelee talvet lämpimämmissä tiloissa, joihin yleisöä ei voi päästä. Talvisin keskitytään muun muassa tapahtumiin.

– Kyllä se on pienyrittäjän elinehto, että on monenlaista toimintaa mitä voi tarjota, Ruotsalainen toteaa.

Suosittelemme sinulle