Hyppää sisältöön

Seuralegendan anatomia – 20 vuotta sinimustien hinaamista

Ari Nyman on turkulaisen FC Interin ruumiillistuma. Superlupaus ei tehnyt lopullista läpimurtoa Euroopan huipputasolle, mutta se on ollut laivojen hinaamisella rahoitetun turkulaisseuran onni. Kuusi vuotta Interin junioreissa ja toistaiseksi 14 kautta pääsarjassa tekevät yhteensä 20 vuotta sinimustissa. Vähemmästäkin on seuralegendaksi kutsuttu.

Kuva: AOP/Matti Raivio
Manu Myllyaho

Yle Urheilun jalkapallokierros nostaa tällä kaudella esiin suomalaisen jalkapalloilun sankareita. Juttusarjan avasi Medo**, ja toinen sankari on FC Interin Ari Nyman. Nymanin tarina kuullaan lauantaina 28.5. Yle Puheen jalkapallokierroksella kello 16 alkaen ja Urheiluruudussa TV1:ssa kello 20.45. **

Turkulaisen jalkapallon nykyisen ykkösjoukkueen tarina alkoi vaasalaisilta palokujilta. Laivaliikenneyrittäjän poika Stefan Håkans kasvoi Merenkurkun satamakaupungissa 1940- ja 1950-luvuilla imien jalkapallon kyllästämää merituulta keuhkoihinsa. Vaasan IFK:n ja Palloseuran välinen jännite värisi ympäri kansainvälistä pikkukaupunkia. Håkans pelasi merimiesten länsirannikolle tuomaa peliä ystävineen nurmikentillä, kaduilla ja keskustan leveillä palokujilla.

Håkans opiskeli maisterismieheksi ja otti turkulaistuneen ja menestyvän Alfons Håkans Oy Ab:n luotsattavakseen. Vuonna 1990 toimitusjohtaja Håkansin oma jälkikasvu oli ehtinyt ikään, jossa jalkapalloharrastukselle tarvittiin oma seura. Kun perinteikäs Turun Palloseura ja muut alueen pienemmät seurat eivät tulleet kysymykseen, laittoi varakas isä pojalle kavereineen pystyyn oman seuran. Nimeksi valittiin milanolaista Internazionalea mukaillen FC Inter.

Mummon potkut sytyttävät

Samoihin aikoihin turkulaiskatuja viiletti vaaleahapsinen 6-vuotias. Ari Nyman teki kuten kaikki alueen pojat, joita urheilu kiinnosti.

- Aina kun oli vapaa-aikaa, pelattiin palloa. Pelattiin ulkona ja pelattiin koulussa - harjoitusten ohella, Nyman muistelee.

Naapuruston poikien sijaan jalkapalloinnostuksen Nymanissa herätti tosin hänen isoäitinsä.

- Oli tapana, että kun kesäloma alkoi, lähdettiin mummon kanssa pohjoiseen mökille. Mummo sitten potki ja minä olin maalivahtina. Sitä kautta syntyi kiinnostus jalkapalloa kohtaan. Kun tuli mahdollisuus lähteä Aunelan Nappuloihin ja treeneihin, siitä se sitten lähti.

Ari-poika varttui vielä viisi vuotta, kunnes tuli aika siirtyä kaupunginosajoukkueesta isoon seuraan. Nyman meni ensimmäisiin treeneihinsä Interissä vuonna 1995. Turku oli samoihin aikoihin villiintynyt muuan Saku Koivun ja kumppaneiden jääkiekkosaavutuksista Globenissa Ruotsissa. Jalkapallo ja sinimusta paita olivat 11-vuotiaalle Nymanille kuitenkin helppo valinta.

- Futis on aina ollut minulle se laji. Tykkäsin kyllä pelata lätkää pihapeleissä, mutta muita lajeja en ole tosissani harrastanut. Ja kun aika moni tuttu siirtyi pelaamaan Interiin ja valmentajana oli tuttu Korpin Paavo, oli sekin valinta aivan selkeä.

Kuva: YLE

Samana vuonna FC Interin edustusjoukkue nousi ensimmäistä kertaa jalkapallon ylimmälle sarjatasolle Veikkausliigaan. Nyman pääsi heti haistelemaan pääsarjatunnelmaa.

- Tuli seurattua aika tarkasti jo silloin. Olin peleissä pallopoikanakin. Hyvinhän se alkoi!

Inter pelasi ensimmäiset kymmenen otteluaan liigassa ilman tappioita. Rakas vihollinen TPS kuitenkin pudotti Interin Kupittaan ensimmäisessä derbyssä sarjan kärjestä, ja lopullinen sarjasijoitus 6. oli debyyttikaudella jopa pieni pettymys.

Nuoreen Ariin Inter-siemen oli kuitenkin lopullisesti kylvetty.

Vesi virtaa Aurajoessa, Ari Nyman pysyy

Ari Nyman saapuu lounasravintolaan Turun Kupittaalla. 32-vuotiaan puolustuksen monipuolisuusihmeen ensimmäisistä harjoituksista Interissä on kulunut 21 vuotta.

Pariin vuosikymmeneen on mahtunut paljon. Maajoukkuepelejä junioreista aikuisiin, kahden vuoden Sveitsin-reissu, Suomen cupin mestaruus ja läjä mitaleja. Ennen kaikkea vuosiin mahtuu kuusi vuotta Interin junioreissa ja 14 kautta Interin edustusmiehistössä maan pääsarjassa.

Kentän ulkopuolella Inter henkilöityy Stefan Håkansiin, mutta kentällä sinimustasta väristä tulevat ensimmäisenä mieleen Ari Nyman ja seurassa yhtä kauan pelannut Henri Lehtonen. Miehet ovat eläviä – ja edelleen palloa potkivia – seuralegendoja.

Nyman tulee haastatteluun harjoituksista. Ne eivät olleet mitkä tahansa treenit, vaan yhden aikakauden loppu Kupittaalla. Päävalmentaja Job Dragtsma on kertonut joukkueelle harjoitusten alussa eroavansa yhdeksän vuoden yhteisen taipaleen päätteeksi. Inter on hävinnyt viisi kuudesta edellisestä pelistä, eikä hollantilainen usko pystyvänsä kääntämään kurssia.

- Kyllä se oli yllätys, kun hän ennen treenejä tuli kertomaan asiasta koppiin. Aika hiljaista oli.

Kuva: Tomi Hänninen

Pitkäaikaisetkin valmentajat vaihtuvat, mutta Ari Nyman pysyy. Hän ei ole edustanut Suomessa mitään muuta seuraa kuin FC Interiä.

Viiden vuoden kihlaus

Nyman oli Interin ensimmäinen juniori, joka herätti suurta kiinnostusta kansainvälisissä jalkapallopiireissä. Nuorukainen yhdistettiin muun muassa Manchester Unitediin, Celticiin ja Fulhamiin.

Kiinnostus syntyi erityisesti juniorimaajoukkue-esityksistä, joiden kautta turkulainen oli vuosia eurooppalaisessa näyteikkunassa. Nyman pelasi kaikissa ikäluokkamaajoukkueissa U16-luokasta lähtien. Juniorivuosien aikana Nyman laskeutui hiljalleen kärjen maalinsylkijästä yhä puolustavampaan rooliin. Aikuisiällä Nyman on löytänyt paikkansa eri puolilta puolustuslinjaa ja keskikentän pohjalta.

Debyyttinsä Nyman teki Veikkausliigassa vuonna 2000, 16-vuotiaana. Todellinen läpimurto tuli pari kautta myöhemmin. Nyman vakiinnutti paikkansa joukkueen avauskokoonpanossa Mathias Lindströmin toppariparina ja auttoi Interin sarjan viidenneksi. Liigan vuoden lupaavan pelaajan palkinto ojennettiin turkulaisnuorukaiselle kauden päätteeksi.

- Se oli hyvä kausi, pääsin pelaamaan alusta lähtien. Pääsin aika nuorena jo pelaamaan alle 21-vuotiaiden maajoukkueeseenkin, joten se meni kyllä hyvin.

18-vuotiaan vakuuttavat otteet kiinnostivat. Kosiskelijoita ilmaantui Aurajoen rannalle eurooppalaisista jalkapallokaupungeista. Interissä viihtynyt Nyman kuitenkin löi puumerkkinsä Håkansin tarjoamaan, peräti viiden vuoden jatkosopimukseen.

- Olen ollut junnuvuosista asti Interin mies. Asiat on aina hoidettu seurassa hyvin, eikä mistään ole ollut ikinä valittamista. Kun kiinnostusta oli, halusin myös että Inter saa kunnon korvauksen [jos siirryn ulkomaille], Nyman perustelee pitkää jatkopahvia.

-Ja jos siirryt sopimuksen alaisena pelaajana, ostajajoukkue todennäköisesti haluaakin sinut kovemmin, kuin jos vapailla papereilla siirtyisit.

Turusta Thuniin ja takaisin

Ari Nymania pidettiin erittäin lupaavana pelaajana. Puolustuksesta paikkansa löytänyt nuorukainen kuitenkin pysyi Turussa vuosi toisensa jälkeen. Lähtö ulkomaille koitti vasta 23-vuotispäivän kynnyksellä.

- Mitään konkreettista ei lopulta tullut aikaisemmin. [2007] alkoi olla ikää ja kokemusta jonkin verran, että oli hyvä aika lähteä. Kävin testissä muutamassa paikassa, mutta Thun oli se, joka halusi minut tosissaan.

Sveitsiläisestä FC Thunista tuli toinen - ja toistaseksi ainoa seura, jota Nyman on Interin lisäksi urallaan edustanut. Mies pelasi hyvin, mutta joukkue ei. Vain pari vuotta aiemmin Mestarien liigan lohkovaiheessa pelannut Thun putosi Nymanin aikana Superliigasta.

Kuva: Tomi Hänninen

- Ensimmäisellä kaudellani onnistuimme vielä säilyttämään sarjapaikkamme, mutta seuraavalla kaudella seurassa tapahtui paljon negatiivista sekä kentällä että sen ulkopuolella. Sillä kaudella ei tapahtunut oikeastaan mitään hyvää, ja tiputtiin divariin. Kun asiat eivät mene hyvin, ulkomaalainen joutuu helposti silmätikuksi.

- Lopulta se oli kuitenkin erittäin hyvä kokemus, enkä vaihtaisi sitä mihinkään vaikka kaikki ei mennytkään niin kuin piti.

Todellinen läpimurto Euroopan huipputasolle jäi tekemättä. Nyman palasi Interiin kaudelle 2009.

Kultainen maajoukkue

Interin seuraikonin tasosta kertoo jotain se, että hän murtautui maajoukkueeseen niin sanotun kultaisen sukupolven parhaina pelivuosina. Pelikavereina olivat Sami Hyypiä, Jari Litmanen, Mikael Forssell ja kumppanit.

- Olen ollut onnekas, että olen saanut olla sen sukupolven kanssa mukana. He olivat pelaajia maailman huipulta, ja pääsin harjoittelemaan ja pelaamaan heidän kanssaan. Ne ovat olleet uran parhaimpia kokemuksia, Nyman sanoo.

Turkulainen puki Suomen paidan päälleen yhteensä 22 maaottelussa. Maajoukkuepelaajan paluu Sveitsistä Suomeen oli tavallaan askel taaksepäin, mutta se oli varma ja turvallinen valinta vaikean vuoden jälkeen.

- Loppuaika Thunissa oli sellaista, että Mestarien liigan karsintoihin valmistautuvaan Interiin oli helppo palata takaisin. Ehkä olisin halunnut pelata enemmän vielä ulkomailla, mutta Thunin jälkeen ei halunnut väkisin vaihtaa johonkin muuhun seuraan vain sen takia, että saisi pelata ulkomailla. Viimeinen vuosi Thunissa oli henkisesti todella raskas.

Nyman ei halua jossitella, olisiko urasta tullut vielä komeampi erilaisilla valinnoilla.

- Se on ihan turhaa. Tässä ollaan. Olen saanut olla kunnossa ja pelata, ei ole tullut taukoja, se on ollut pääasia. Ei tässä ole mitään, mitä tarvitsisi katua.

FC Interin kannalta Nymanin tekemättä jäänyt läpimurto oli suuri onni. Nymanista kehittyi erittäin hyvä pelaaja, mutta ei liian hyvä. Muuten ulkomaat olisivat nielaisseet seuraikonin Turusta.

Oikukas kohtalo

On kohtalon ivaa, että vuonna 1990 perustetun Interin toistaiseksi ainoa Suomen mestaruus tuli juuri silloin, kun Nyman oli kahden vuoden Sveitsin-retkellään. Sinä aikana kun Inter on ollut olemassa, turkulainen on pitänyt päällään sinimustaa paitaa 20 vuotta 26 mahdollisesta.

- Totta kai olisin halunnut olla itse mukana. Pystyin onneksi seuraamaan ratkaisupelejä Sveitsistä. Tietysti olin kuitenkin tyytyväinen seuran, kavereiden ja "Stefun" (Håkans) puolesta, kyllä tähän seuraan on panostettukin.

Nyman palasi Thunista Turkuun kaudelle 2009, ja pääsi sentään nostamaan Suomen cupin pokaalia. Myös se on Interin seurahistorian ainoa laatuaan. Mahdollisuuksia Suomen mestaruuden uusimiseen oli 2010-luvun alussa, mutta sinimustat hyytyivät kahdesti hopealle.

Vuonna 2010 Nyman teki jonkinlaisen Suomen ennätyksen. Peräti kymmenen vuoden jatkosopimus kirjattiin muotoon 6+2+2. Se on varmasti yksi suomalaisen jalkapallon pääsarjan modernin ajan pisimpiä jatkosopimuksia, ellei jopa pisin.

- Suomessa minulla ei ole mitään tarvetta edustaa muita seuroja. Täällä on hyvä olla ja täällä on joukkue, jossa on mahdollisuus menestyä. Kaikki asiat on aina hoidettu viimeisen päälle.

- Toivotaan että vielä tulisi se hetki, kun itsekin pääsee juhlimaan täällä.

Eikä tässä vielä kaikki...

Iki-Inter Nymanilla on sopimuksestaan vielä optiovuosia käyttämättä. Jos turkulainen pelaa yhteensä kymmenvuotisen sopimuskautensa loppuun, nousee hän eniten Veikkausliiga-kausia pelanneeksi pelaajaksi Mypan Toni Huttusen ja neljää eri seuraa edustaneen Rami Hakanpään rinnalle. Kaksikko viiletti pääsarjaviheriöillä yhteensä peräti 18 kautta.

- Tarkoitus on pelata sopimus loppuun, jos vastoinkäymisiä ei tule. Toivotaan että pelataan nyt ainakin sen verran vielä. Intoa riittää, että pelivuosia on vielä jäljellä.

Kuva: Tomi Hänninen

Vaikka 32-vuotiaalla Nymanilla on suurella todennäköisyydellä vielä uusia Veikkausliiga-kausia edessään, jossain vaiheessa ihmiskehon rajallinen fysiikka tulee vastaan. Silloin elämä pitää täyttää jollain muulla kuin jalkapallon pelaamisella. Kuten vaikkapa jalkapalloilun valmentamisella.

- Vielä ei ole tullut ajatusta, mitä todella haluaisi uran jälkeen tehdä. Viime kuukausina olen kyllä pyörinyt junnujen kanssa valmennushommissa, josko siinä voisi sitten olla tulevaisuutta.

Tarinalle luonnollinen jatkumo olisi jatkaa saman seuran palveluksessa valmentajana.

Katoava luonnonvara

Pitkä yhteinen taival on jättänyt jälkensä Interiin ja Nymaniin.

- Seura merkitsee minulle paljon. Se on ollut iso osa elämääni. Seura on antanut minulle paljon, ja toivottavasti olen pystynyt antamaan itse takaisin. Täytyy olla kiitollinen, että on saanut pelata tällaisessa seurassa, Nyman sanoo.

Nymanin kaltaisten miesten ja naisten harteille kasautuu urheiluromantikon tulevaisuuden toivo. Kun raha ja viihde ovat vallanneet urheilun, on yhden seuran edustaminen pääsarjassa koko uran ajan harvinaista.

Yhtä seuraa edustavat ikonit ovat uhanalainen ihmisryhmä.

Silti heitä edelleen on. Sellaisia kuin - toistaiseksi - kaksi vuosikymmentä Interiä eteenpäin hinannut Ari Nyman.

Suosittelemme sinulle