Hyppää sisältöön

Italian pankit ovat finanssimarkkinoiden uusin murheenkryyni

Pankkien haasteena ovat 350 miljardin euron roskalainat, sekä osakkeiden tuntuva arvonmenetys. Italian valtio haluaisi siirtää ongelmaluotot valtion roskapankkiin, mutta EU:n uudet säännöt kieltävät tämän. 

Asiakkaat jonottivat pankkiautomaatille Italian Genovassa maaliskuussa. Kuva: Mattia Sedda / EPA
Petri Burtsov

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF määritti huhtikuussa Italian pankkikriisin maailmantalouden suurimmaksi riskitekijäksi. Se varoitti uudesta finanssikriisistä ellei Italian ja muiden euromaiden ongelmalainoille tehdä jotain.

Italian pankkikriisi on kytenyt pinnan alla jo pitkään. Maan talous on hyvin pienyritysvetoista ja nämä pienyritykset ovat rahoittaneet toimintaansa pankista otetuilla lainoilla.

– Talouskriisi Italiassa on jatkunut pitkään. Maan talous on supistunut kymmenyksellä ja sen tuotanto neljänneksellä. Tämä on johtanut väistämättä siihen, että suuri joukko pienyrityksiä on menettänyt kykynsä maksaa takaisin lainojaan, sanoo roomalaisen LUISS-yliopiston johtava tutkija Carlo Bastasin Yleisradiolle.

Kolmannes koko euroalueen roskalainoista on Italiassa

Bastasinin mukaan Italiassa uskottiin pitkään, että talouskriisi olisi luonteeltaan syklinen eivätkä pankit tästä syystä katsoneet järkeväksi alaskirjata ongelmaluottojaan, koska uskoivat talouden lähtevän taas nousuun ja yritysten maksukyvyn palautuvan.

Talouslehti Financial Timesin mukaan Italian pankeilla on edelleen alaskirjaamatta yli 85 miljardia euroa ongelmalainoja. Alaskirjausta ovat hidastaneet lehden mukaan Italian velkojen takaisinperintäjärjestelmän hitaus sekä verotuksen ohjaava vaikutus.

Italian pankkien roskalainapotti on kasvanut kriisin alkuvaiheesta moninkertaiseksi ja muodostaa nykyään yli kolmanneksen koko euroalueen roskalainoista.

Siinä missä euroalueen pankeissa roskalainojen osuus kaikista lainoista oli viime vuonna 6,7 prosenttia, Italiassa osuus oli 18,1 prosenttia.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Italian pankkien osakekurssit romahtivat

Tilanne heikentyi merkittävästi vuoden vaihteessa kun euroalueen uudet pankkisäännöt tulivat voimaan. Niiden mukaan ongelmiin ajautuneita pankkeja ei voi enää pelastaa julkisin varoin, vaan apurahojen pitää tulla pankin asiakkailta.

Kun Euroopan keskuspankki pian tämän jälkeen alkoi vaatia suurimmilta italialaispankeilta lisäselvityksiä ongelmaluotoista, menettivät osakemarkkinat luottamuksensa. Italian pankkien osakekurssit putosivat lyhyessä ajassa keskimäärin neljänneksellä.

Maan suurimman pankin Unicreditin osakekurssi on puolen vuoden aikana laskenut 47 prosentilla, kun vastaavasti maan neljänneksi suurimman pankin Banco Popolaren kurssi on laskenut 68 prosentilla.

– Osakkeiden arvon lasku on ongelma myös reaalitaloudelle, koska pankit riippuvat osakemarkkinoilta saatavasta pääomasta voidakseen myöntää lainoja yrityksille ja kotitalouksille, professori Bastasin sanoo.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Pankkien ahdingolla on laajat vaikutukset

Italian pankkisektorille on tyypillistä tavallisten kotitalouksien merkittävä rooli velkakirjojen omistajana. Jopa kolmannes italialaispankkien myöntämistä velkakirjoita on italialaisten kotitalouksien omistuksessa. Myös suuri osa eläkesäästöjä on kiinni pankkien velkakirjoissa.

Jos pankit kaatuvat tai ajautuvat pelastettaviksi, kärsivät lukuisat italialaiset kotitaloudet, millä on lamauttava vaikutus maan jo valmiiksi heikoissa kantimissa olevalle taloudelle.

Bastasin pelkää, että pankkien heikko tilanne saattaa saada aikaan noidankehän, joka ruokkii markkinoiden epäuskoa Italian kykyyn selvitä valtavasta 2,2 biljoonan euron velkapotistaan.

– Kymmenesosa pankkien omaisuuseristä koostuu valtion joukkovelkakirjoista. Pankkien heikko tila heijastuu näin myös valtion velkaan, hän sanoo.

Suosittelemme sinulle