Hyppää sisältöön

Sokeriin topattuna tai sinapin korvikkeena – raparperi taipuu vaikka mihin

Raparperi korvaa taitavan ruoanlaittajan käsissä omenan tai sitruunan. Raparperin ystävä löytää sille käyttötapoja lähes loputtomasti. Viola Peltoniemen puutarhassa kukoistaa yli 50-vuotias perintöherkku.

Asta Asunmaa ja Viola Peltoniemi tutkimassa Violan puutarhan vanhaa raparperiä.
Asta Asunmaa ja Viola Peltoniemi tutkimassa Violan puutarhan vanhaa raparperiä. Kuva: Päivi Rautanen/Yle
Hanne Leiwo

Viola Peltoniemen puutarhassa rehottaa omistajalleen rakas raparperi. Sillä on tällä paikalla ikää viisikymmentä vuotta, mutta Violan mummolla raparperi on ollut jo sitä ennen.

– Mummon puutarhasta se on tänne siirretty ja on hyvin menestyvä.

Tämä raparperi on punavartista. Siis juuri sellaista, mistä Luonnonvarakeskus on ollut kiinnostunut. Luken tutkimuksiin tätä ei kuitenkaan ole lähetetty, vaan herkku hyödynnetään omaan käyttöön dna:sta piittaamatta.

– Tänä keväänä tämä raparperi on makeaa, eikä kuivaa vaan kosteaa. Viime vuonna oli kuivaa ja kitkerää, Peltoniemi sanoo.

Viola Peltoniemi tekee kesällä raparperista mehua, johon hän lisää punaista viinimarjaa maun ja värin tähden. Nyt keväällä raparperi hyödynnetään muun muassa piirakoiksi ja puuroksi.

– Ensin keitetään raparperit puolikypsiksi, sitten siihen lisätään riisit ja keitetään kuin riisipuuro. Mausteeksi suolaa ja sokeria.

Sokeriin topattuna

Etelä-Pohjanmaan maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Asta Asunmaa tunnustautuu raparperifaniksi. Hän on vastikään ollut nuotioretkellä, jolla tehtiin raparperichutneytä rupatellessa.

– Keitettiin pakissa raparperia, sipulia, rusinoita, mausteita ja aavistus sokeria mukaan. Valmistuminen kesti 10-15 minuuttia. Chutney sopii liharuoan ja makkaran kylkeen, eikä tartte sinappia.

Asta tarjoaa toimittajalle raparperimaistiaisena penkistä taitetun raparperin palasta, jota ”topataan” eli kastetaan hienosokeriin.

– Näin topattiin ennen. Pihistettiin äiteeltä sokeria ja laitettiin sokerikuppiin. Topattu raparperi näyttää hauskalta. Se on kuin makeinen – sokerihuurrettu raparperi.

Omenan ja sitruunan korvikkeeksi

Raparperia voi Asta Asunmaan mukaan  käyttää lähes missä vaan. Uunilohen päälle voi sivellä raparperihilloa ja lihapataan laittaa vaikka pakastettuja raparperinpaloja.

– Jos reseptissä sanotaan, että omenaa, niin sen voi korvata raparperillä. Kalan päälle voi sitruunan tilalle laittaa raparperia, jos on vaikka sitrusallerginen, Asta toteaa.

Yksi on kuitenkin, mitä raparperin suhteen pitää muistaa. Sen lehtiä ei saa syödä, sillä ne ovat myrkyllisiä. 

Suosittelemme sinulle