Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Tietokonepelaajat ympäri maailmaa antoivat kaupunkipelillä uusia ideoita Hämeenlinnan kehittämiseksi

Kaupunkirakennuspeliä pelaamalla voivat asukkaat antaa arkkitehdeille uusia ideoita kaupungin kehittämiseen. Hämeenlinnassa tehtiin erikoinen kokeilu, jolla innosti yllätäen pelaajia ympäri maailmaan lähettämään ideoita hämäläisen sisämaakaupungin tulevaisuudesta. Tulokset on nähtävissä verkossa.

Kuvaotos pelistä
Tamperelaisen peliyhtiö Colossal Orderin Cities Skylines-peliä hyödynnetään Hämeenlinnassa myös oikeassa kaupunkisuunnittelussa. Kuva: Colossal Order
Ville Välimäki
Avaa Yle-sovelluksessa

Voiko pelillä saada ihmiset kiinnostumaan kaupunkisuunnittelusta?

Kyllä voi. Sen osoitti keväällä käyty Cities Skylines –kilpailu, jossa etsittiin ideoita Hämeenlinnan kaupungin itäpuolen kaavoitusratkaisuihin. Voittaja selviää parin viikon kuluttua.

Suomessa oloissa erikoinen kilpailu pyrkii tekemään kaavoituksesta näkyvämpää ja saamaan ihmiset tiiviimmin mukaan oman ympäristönsä suunnitteluun.

Tamperelaisen Colossal Orderin tuottamaan peliin perustuva kisa herätti kiinnostusta ympäri Suomea ja yllättäen myös maailmalla. Tällä tavoin ei peliä ole aiemmin oikeassa kaupunkisuunnittelussa hyödynnetty.

Joukkoistamisella parempia kaavoja?

Maailmalta tunnetaan muutama esimerkki, jossa kaupunginjohtajan valinnassa on ollut mukana osuus, jossa kanditaatit ovat pelanneet erilaisia kaupunkisimulaattoripelejä.

ruutukaappaus tietokonepelistä, jossa rakennetaan Hämeenlinnan kaupunkia
Kantolanniemi Cities Skylines -pelissä. Kuvassa ylhäällä näkyy rautatie, vasemmassa reunassa Kantolan siirtolapuutarha ja alhaalla Kantolan keskustaan yhdistävä silta. Kuva: Hämeenlinnan kaupunki

– Se on muutakin kuin vain rakennusten laittamista paikalleen. Infra, budjetti ja liikenne on otettava huomioon. Peli toimii tavallaan itsestään minkä mukaan siinä kaupunkia suunnitellaan. Se saa hmiset ajattelemaan isosti ja se johtaa kaupunkikokonaisuuden pohtimiseen, miettii Hämeenlinnan yleiskaava-arkkitehti Niklas Lähteenmäki.

Kaupunkien kaavoittamisessa asukkaiden mielipiteet ja kaupungin johdon toiveet eivät aina satu yksiin.

Peleihin perustuvat kilpailut ja erilaiset joukkoistamisprojektit antavat kaavasuunnittelijoille lisää tietoa mihin suuntaan alueita kannattaisi kehittää.

– Yritämme keksiä muitakin keinoja siihen, että saisimme joukkoistettua kaupunkisuunnittelua enemmän. Vuorovaikutus olisi mielummin sitä, että meille kerrottaisiin asioita ja me voisimme reagoida siihen. Sen tämä peli on osoittanut, että se on tulevaisuudessa ihan mahdollistakin, Lähteenmäki myöntää.

Kilpailun voittaja selviää kohta

Hämeenlinnan kaupunkiarkkitehdit ovat saaneet tutustua kilpailutöihin nyt vajaan viikon ajan. Reilun kymmenen työn joukosta on jo löytynyt pohdinnan alle otettuja ideoita.

– Ne ovat korttelirakenteeseen ja puistoihin liittyviä ideoita. Esimerkiksi miten puistot voisivat Kantolan kaupunginosassa sijoittua. Tosi mielenkiintoista on se, että niin monissa töissä oli pyritty yhdistämään Katuman kaupunginosaa Kantolan kautta keskustaan. Se oli yksi idea, mitä me haimmekin. Siellä oli hauskoja ideoita sen toteuttamiseen.

Kaksi miestä katsoo kannettavan tietokoneen ruutua
Juuso Heinisuo ja Niklas Lähteenmäki katselevat kilpailutöitä. Kuva: Ville Välimäki /Yle

Lopullisesti kisan voittaja selviää parin viikon kuluttua.

Siihen asti yleisö voi käydä katsomassa ja äänestämässä kilpailutöitä Hämeenlinnan kaupungin nettisivuilla.

Milloin ensimmäisiä pelistä saatuja ideoita viedään toteutukseen?

– Siihen voi mennä aikaa. Meillä on vireillä kantakaupungin yleiskaavatyö ja kisasta saimme ideoita liittyen puistoihin ja yleiskaavarakenteeseen.

– Paperilla ideat näkyvät aika pian, lohduttaa Niklas Lähteenmäki.

Suosittelemme sinulle