Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Putin: Euroopan ohjuskilvet pakottavat Venäjän vastatoimiin

Venäjän presidentti on antanut toistaiseksi voimakkaimman varoituksensa Eurooppaan rakennettavista ohjuskilvistä.

Tiukkailmeinen Putin kävelee kunniaa tekevän juhlaunivormuisen sotilaan ohi
Vladimir Putin Kremlissä huhtikuun lopussa. Kuva: Maksim Šemetov / EPA
Raisa Pöllänen
Avaa Yle-sovelluksessa

Venäjän presidentti Vladimir Putin on antanut jyrkkiä ja uhkaavia lausuntoja Kreikan-vierailullaan pitämässään tiedotustilaisuudessa.

Putinin mukaan Venäjällä ei ole muuta mahdollisuutta kuin ryhtyä vastatoimiin Naton uuden ohjuskilven takia. Putin sanoo, ettei Yhdysvallat ole huomioinut Venäjän varoituksia vastatoimien aloittamisesta.

Hänen mielestään osa ohjuskilvestä Romaniassa ja Puolassa muodostaa suoran uhkan Venäjän turvallisuudelle.

– Jos romanialaiset eivät vielä eilen tienneet millaista on olla tähtäimessä, niin tänään meidät pakotetaan aloittamaan tiettyjä toimenpiteitä  varmistaaksemme turvallisuutemme, Putin sanoi. – Sama tulee tapahtumaan Puolan kanssa.

Putin ei kertonut tarkemmin millaisia toimenpiteitä on luvassa, mutta muistutti, että kyseessä on Venäjän vastaus Yhdysvaltain toimiin Euroopassa.

Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi aiemmin tässä kuussa, että Yhdysvaltain Eurooppaan rakentama ohjuskilpi on askel kohti asevarustelukilpaa. Yhdysvaltain, Naton ja Romanian edustajat vihkivät 12. toukokuuta käyttöön Romaniassa, Deveselun tukikohdassa sijaitsevan torjunta-aseman, joka on osa laajempaa ohjuspuolustusjärjestelmää. Seuraavana päivänä alkoivat toisen torjunta-aseman rakennustyöt Puolassa.

Yhdysvallat ja sotilasliitto Nato ovat sanoneet, että ohjuspuolustusjärjestelmän rakentamisen taustalla on Iranin rakentamien ballististen ohjusten uhka.

Krimistä ei keskustella

Kreikan-vierailullaan Putin myös ilmoitti, että keskustelu Krimin niemimaan asemasta on lopullisesti päättynyt.

Venäjä miehitti ja liitti itseensä Ukrainalle kuuluneen Krimin niemimaan vuonna 2014.

– Tästä asiasta emme puhuu enää koskaan. Venäjä ei käy asiasta keskusteluja kenenkään kanssa, presidentti jyrähti.

Putin kertoi näkemyksistään Kreikan pääministerin Alexis Tsiprasin kanssa pitämässään yhteisessä lehdistötilaisuudessa. Vierailu Kreikassa on Putinin tämän vuoden ensimmäinen matka Euroopan unionin maissa.

Suosittelemme sinulle