Yhdysvaltain asevoimat ovat kieltäneet Japaniin Okinawaan sijoitetuilta sotilailtaan alkoholinkäytön tukikohdan ulkopuolella ja käynnit baarissa ja ravintoloissa. Päätös koskee myös siviilityöntekijöitä ja sotilaiden omaisia, jotka asuvat tukikohdissa.
Samalla on lykätty alkukesäksi suunniteltuja juhlia ja konsertteja sekä annettu öinen ulkonaliikkumiskielto. Tukikohtaan on palattava viimeistään keskiyöllä.
Kuukauden kestävistä rajoituksista päätettiin, kun Okinawassa oli pidätetty entinen merijalkaväen sotilas epäiltynä raiskauksesta ja murhasta.
Japanilaisnaisen kanssa avioitunut ja Yhdysvaltain Kadenan lentotukikohtaan siviilityöntekijäksi jäänyt mies pidätettiin puolitoista viikkoa sitten hänen tunnustettuaan rikoksen ja ruumiin kätkemisen. Puukotettu ja kuristettu uhri oli nuori okinawalaisnainen.
Tukikohdassa on 50 000 yhdysvaltalaista
Komentaja Lawrence Nicholsonin mukaan rajoitukset eivät ole rangaistus, vaan yritys osoittaa kunnioitusta raiskatun ja murhatun naisen omaisille ja surra yhdessä okinawalaisten kanssa.
– Emme ammu ilotulitusraketteja, emmekä pidä suuria juhlia, koska okinawalaisilla on suruaika. Jos todella uskomme olevamme osa Okinawan yhteisöä, meilläkin kuuluu olla suruaika. Pyydän teiltä okinawalaisilta, että ette anna tämän järkyttävän väkivallanteon lyödä väliimme kiilaa, Nicholson sanoi lehdistötilaisuudessa.
Okinawassa on puolet Japaniin sijoitetuista yhdysvaltalaissotilaista. 30 000 sotilaan ja 20 000 siviilityöntekijän joukko on pitkään tulehduttanut välejä paikallisväestöön.
Aben ja Obaman puheet eivät vakuuta asiantuntijaa
Murhan lisäksi tällä hetkellä kuohuttaa suunnitelma merijalkaväen lentokentän siirtämisestä nykyistä harvemmin asutetulle alueelle. Se on tarkoitettu saarelaisten rauhoitteluksi, mutta monet okinawalaiset haluavat kentän ja mielellään kaikki yhdysvaltalaissotilaat kokonaan pois saareltaan. Samanlaisia vaatimuksia on koko maassa.
20 vuotta sitten Japanissa oli suurmielenosoituksia tukikohtia vastaan, kun sotilaat olivat joukkoraiskanneet koulutytön. Useiden mielissä tukikohdat yhdistyvät edelleen ennen muuta raiskauksiin ja muhin väkivaltarikoksiin sekä yliajoihin.
Pääministeri Shinzo Abe otti murhan esiin tavatessaan Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman tällä viikolla G7-ryhmän kokouksen alla. Koko Japani on järkyttynyt, Abe sanoi. Obama pyysi maansa puolesta anteeksi ja vakuutti, että Yhdysvallat auttaa kaikin tavoin tutkimuksissa ja oikeuden toteutumisessa Japanin lain mukaisesti.
Kaikkia se ei vakuuttanut. Ryukyusin yliopiston kansainvälisten suhteidenprofessori Masaaki Gabe arveli Voice of America -kanavan haastattelussa, että kyse oli lähinnä pelistä, jolla Abe ja Obama yrittivät taivuttaa okinawalaiset luopumaan lentokenttäsuunnitelman vastustamisesta.