Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Presidentti Niinistö muistuttaa johtavansa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa

Ylen Ykkösaamun haastattelussa tasavallan presidentti Sauli Niinistö ei usko, että hallitus olisi ohittamasta häntä ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoidossa. Perustuslain kertaaminen voisi kuitekin olla joidenkin kohdalla paikallaan, Niinistö toteaa.

Sauli Niinistö ja Jari Korkki Ykkösaamun studiossa.
Presidentti Sauli Niinistö Ylen Ykkösaamun vieraana lauantaina 28. toukokuuta 2016. Kuva: Ilkka Kemppinen / Yle
Teemu Hallamaa
Avaa Yle-sovelluksessa

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö antaa moitteita Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoidossa käytetyistä "löysistä sanamuodoista". Ylen Ykkösaamussa vieraillut Niinistö katsoo, että ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoidon marssijärjestys on joiltakin unohtunut.

– Joskus sitä huomaa, että perustuslain peruskurssin kertaaminen voi olla ihan paikallaan, Niinistö toteaa.

Sen tarkemmin Niinistö ei suostu kertomaan, kenelle hän sanansa kohdistaa.

Hävittäjäharjoituksesta hämmennystä

Amerikkalaishävittäjien toukokuinen yhteisharjoitus suomalaisten Hornetien kanssa aiheutti helmikuussa hämmennystä, kun kävi ilmi, että muun muassa presidentin johdolla kokoontuva hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen ministerivaliokunta oli saanut harjoituksesta ylimalkaista tietoa.

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittisen valiokunta hyväksyi harjoituksen kokouksessaan jo marraskuussa 2015. Soini ei kuitenkaan selventänyt, miten tarkka harjoitussuunnitelma ministerivaliokunnassa oli esillä.

Niinistö kutsui keskustelua helmikuussa "sekavaksi".

"Presidentti johtaa... yhteistoiminnassa"

Niinistö ei usko, että hallitus olisi ohittamassa presidenttiä ulko- ja turvallisuuspolitiikan hoidossa. Samalla presidentti painottaa, ettei hänellä ole ollut ongelmia hallituksen kanssa.

– Perustuslaki sanoo nimenomaisesti, että tasavallan presidentti johtaa... yhteistoiminnassa. Minä pidän siinä kohdassa aina pienen tauon, Niinistö sanoo.

Suosittelemme