Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ahvenanmaa pitää tiukasti kiinni Pafista – sulautuminen Manner-Suomen rahapelijättiin ei kiinnosta

Ahvenanmaan Pafia on toivottu mukaan Veikkauksen, RAY:n ja Fintoton fuusioon, jotta suomalainen monopolijärjestelmä selkeytyisi. Maakuntahallituksen puheenjohtaja Katrin Sjögren toteaa kuitenkin Yle Uutisille, ettei vaihtoehtoa ole edes harkittu. Paf ei saa mainostaa Manner-Suomessa, mutta saa sieltä suurimman osan tuotoistaan.

PAfin nettipeli tietokoneen ruudulla.
Kuva: Yle
Jyrki Hara
Avaa Yle-sovelluksessa

MAARIANHAMINA Ahvenanmaan omalla rahapelimonopoliyhtiöllä Pafilla menee takavuosien vaikeuksien jälkeen mukavasti. Pääkonttorin uudelleenrakennus Maarianhaminan laidalla on viittä vaille valmis.

Liikevaihto kääntyi viime vuonna kasvuun ja yhtiö teki 22,7 miljoonan euron voiton.

Katrin Sjögren
Ahvenanmaan maakuntahallituksen puheenjohtaja Katrin Sjögren. Kuva: Yle

Ahvenanmaalaisiin yleishyödyllisiin tarpeisiin riitti jaettavaa 20 miljoonaa euroa. Pafin omistaja on Ahvenanmaan itsehallintoa pyörittävä maakuntahallitus.

– Paf on tärkeä Ahvenanmaalle. Se on osaava työnantaja, mutta myös tärkeä koko kolmannelle sektorille, jalkapallolle, lapsiurheilulle, musiikille ja teatterille, luettelee maakuntahallituksen puheenjohtaja Katrin Sjögren.

Rahapelifuusio etenee ilman Pafia

Manner-Suomen rahapeliyhtiöiden yhdistyminen on tarkoitus toteuttaa loppuvuoden aikana. Sen keskeinen syy on monopolijärjestelmän laillisuuden turvaaminen, kun nettiaika tekee mahdottomaksi erillisten yhtiöiden välisen kilpailun välttämisen.

Lainsäädäntö ei salli monopoliyhtiöiden välistä kilpailua.

Raha-automaattiyhdistyksen toimitusjohtaja Velipekka Nummikoski on esittänyt, että Pafin pitäisi tulla uuteen yhtiöön myöhemmin mukaan, jotta Suomen järjestelmä olisi selkeä. Pafille taattaisiin sen nykyinen osuus pelituotoista.

Yle Uutisten tietojen mukaan myös rahapelifuusiota valmistelevassa virkamieskunnassa katsotaan, että olisi parempi, jos Suomen valtionrajojen sisällä toimisi jatkossa vain yksi rahapeliyhtiö.

Ahvenanmaa torjuu ajatuksen.

– Meillä on oma elinkeinopolitiikkamme, terveyspolitiikkamme ja olemme pyörittäneet myös Pafia osana itsehallintoamme ja olleet siihen hyvin tyytyväisiä, Katrin Sjögren sanoo.

Hän toteaa, että suoria keskusteluja yhdistymisestä ei ole maakuntahallituksen ja Suomen hallituksen välillä käyty, vaan "kyse on Nummikosken omista pohdinnoista".

Rakenteilla oleva rakennus.
Paffin uusi pääkonttori on rakenteilla Maarianhaminassa. Kuva: Yle

"Toiminta on täysin sääntöjen mukaista"

Erityisesti Pafin nettipelitarjonta on ollut kiistelyn ja oikeusjuttujen aihe vuosituhannen alusta lähtien. Viime vuosina tutkintapyynnöt eivät kuitenkaan ole johtaneet esitutkintoihin tai tuomioihin.

RAY:n Nummikoski on huomauttanut, että suurin osa Pafin tuotoista tulee Manner-Suomen pelaajilta, vaikka yhtiöllä ei ole lupaa siellä mainostaa.

– Tämä on asiakkaiden markkina ja se on osoitus siitä, että Paf toimii tavalla, joka houkuttelee asiakkaita, sanoo Ahvenanmaan maakuntahallituksen johtaja Katrin Sjögren.

Mannersuomalaiset voivat pelata Pafin pelejä netissä. Pelitarjontaan pääsee kuka tahansa käsiksi yhtiön suomenkielisillä sivuilla. Sjögrenin mukaan Pafin toiminnan sääntöjenmukaisuudessa ei ole enää mitään epäselvää.

– Paf toimii Ahvenanmaalla ja sillä on oma arpajaislupansa. Paf toimii oman itsehallintolakimme raameissa, joka tietysti ottaa huomioon kansalliset ja EU-lait, joten Pafin toiminta on täysin sääntöjen mukaista, sanoo Sjögren.

Paf Kasinon kyltti rakennuksen katolla.
Kuva: Yle

Paf tavoittelee kasvua ruotsalaisjohtajan voimin

Paf sai viime viikolla uuden toimitusjohtajan Ruotsista. Edellinen toimitusjohtaja Anders Ingves sai tammikuussa potkut, koska hän ei yhtiön mukaan kyennyt luomaan riittävästi kansainvälistä kasvua.

Uusi johtaja Christer Fahlstedt sanoo Yle Uutisille, että kasvun mahdollisuudet ovat erinomaiset.

– Tulemme satsaamaan pelaajakokemukseen. Turvalliseen, nopeaan ja mukavaan kokemukseen, Fahlstedt linjaa.

Tuore toimitusjohtaja on huomannut keskustelun Pafin roolista Suomen muiden peliyhtiöiden yhdistyessä, mutta kieltäytyy kommentoimasta asiaa.

– Minun tehtäväni ei ole miettiä sellaista. Toimin toimitusjohtajana hallituksen ja omistajien ohjauksessa ja teen työni mahdollisimman hyvin.

Myös toimitusjohtaja vakuuttaa, että yhtiö noudattaa tiukasti lakia eikä markkinoi pelejään Manner-Suomessa.

– En tietenkään voi estää mannersuomalaisia etsiytymästä vaikka YouTube-kanavallemme. Mutta emme tee televisiomainoksia tai julkaise ilmoituksia Suomessa. Pafin olemassaolon oikeutus on hoitaa asiat kunnolla, emmekä petä luottamusta, Fahlsted sanoo.

Suosittelemme sinulle