Hyppää sisältöön

Euroopan avaruusjärjestö: Rosettan komeetalta löytyi elämän ainesosia

Rosetta-luotain havaitsi kiertämällään 67P/Churyumov–Gerasimenko-komeetalla glysiiniä ja fosforia ohilentojensa aikana vuosina 2014 ja 2015.

Rosettan komeetalta on löytynyt glysiiniä ja fosforia. Kuva: ESA
Mikko Leppänen

Euroopan avaruusjärjestön ESA:n Rosetta-luotain on löytänyt komeetalta ainesosia (siirryt toiseen palveluun), joita pidetään niin sanottuina elämän kemiallisina rakennuspalikoina.

Tutkijat ovat pitkään pitäneet mahdollisena, että elämän alkuperänä toimineita orgaanisia molekyylejä kulkeutui miljardeja vuosia sitten Maahan asteroidien ja komeettojen mukana.

ESA:n mukaan Rosettan kiertämältä 67P/Churyumov–Gerasimenko-komeetalta on löytynyt glysiiniä, joka on yksinkertaisin aminohappo. Sitä esiintyy yleisesti proteiineissa. Lisäksi luotain on havainnut komeetalla fosforia, joka on muun muassa DNA:n ja solujen ainesosa.

– Tämä on ensimmäinen yksiselitteinen glysiinilöytö miltään komeetalta, tutkija Kathrin Alwegg sanoo ESA:n tiedotteessa.

ESA:n tutkijan Matt Taylorin mukaan Rosetta-luotaimen löytö vahvistaa idean, että komeetoilla on potentiaalia kuljettaa molekyylejä, jotka ovat avainasemassa elämän syntymiselle.

Rosetta-luotain on tutkinut komeettaa lähes kaksi vuotta. Ilmatieteen laitos osallistui (siirryt toiseen palveluun) kuuden luotaimen laitteen suunnitteluun ja rakentamiseen.

Lisäys 29.5.2016 klo 15.15: Komeetan nimi on 67P/Churyumov–Gerasimenko.

Suosittelemme sinulle