Hyppää sisältöön

Puita syövä tuholainen kylvää kauhua Kaakkois-Suomessa – määrä paikoin jo hälyttävällä tasolla

Kirjanpainajasta saatetaan nähdä tänä vuonna kaksi sukupolvea. Kuusikkoa tuhoavaa kuoriaista on löydetty Metsäkeskuksen pyydyksistä paikoin jopa hälyttäviä määriä.

Kirjanpainajia kuusitukin pinnalla. Kuva: Adam Bellgrau / Yle

Kirjanpainajien määrä voi tänä vuonna jopa kaksinkertaistua viime vuodesta Kaakkois-Suomessa. Kirjanpainajat ovat parveilleet tänä keväänä ennätyksellisen aikaisin, joten tuholaisesta saatetaan nähdä kaksi sukupolvea. Kuiva ja lämmin kevät antoi kirjanpainajille tavallista enemmän lisääntymisaikaa.

– Jos sää on suotuisa myös heinäkuussa, saattaa talvehtinut sukupolvi lisääntyä, sanoo metsänhoidon ja metsätuhojen asiantuntija Pekka Kuitunen Suomen metsäkeskuksen Kaakkoiselta palvelualueelta.

Kirjanpainajatuhot tappavat kuusikkoja ja aiheuttavat tappioita metsänomistajille. Kirjanpainajakanta on vahva Kaakkois-Suomessa jo ennestään.

– Alueella on ollut esimerkiksi myrskytuhoja, joissa kuolleet puut antavat kirjanpainajalle lisääntymisalustaa. Lopulta ne siirtyvät kuolleista puista terveisiin, Kuitunen kertoo.

Kuitusen mukaan viimeisen 2–3 vuoden aikana pahimmat kirjanpainajatuhot ovat keskittyneet Kaakkois-Suomessa Etelä-Karjalan puolelle.

– Näyttäisi siltä, että näin on edelleen.

Metsäkeskuksen Kaakkoinen palvelualue teki kevään ensimmäiset tutkimuksensa kirjanpainajista Virolahdella, Kouvolassa, Lappeenrannassa, Savitaipaleella, Ruokolahdella ja Rautjärvellä. Ruokolahdella ja Rautjärvellä pyydyksiin tarttunut määrä kirjanpainajia oli hälyttävällä tasolla.

Suosittelemme sinulle