Hyppää sisältöön

Valoa ankeuteen: Palveluiden vienti vetää ja luo jopa työpaikkoja

Suomen vienti on ollut pitkään alamaissa, mutta palveluvienti on hyvässä kasvussa. Pelkästään it-palvelujen viennin arvo on jo yhtä suurta kuin paperin vienti, mutta työllistää enemmän.

Toimisto.
Kuva: Yle
Antti Koistinen,
Antti Parviala

Suomen talouden rakennemuutos on tarkoittanut kulujen leikkaamista ja yt-uutisia, mutta kaikki ei mene vain alaspäin. Tilastokeskuksen mukaan viime vuonna Suomesta vientiin palveluja peräti 15 prosenttia edellisvuotta enemmän.

Yksi esimerkki palveluviennistä on Helsingin Ruoholahdessa toimiva Management Events. Yritys järjestää verkostoitumistapahtumia yritysjohtajille ympäri maailmaa.

Yritys työllistää Suomessa 150 ihmistä, ja uutta väkeä rekrytoidaan paraikaa.

– Kaakkois-Aasiassa on selvästi kovin imu meidän tuotteillemme, mutta myös Ruotsi ja Saksa ovat kasvavia markkinoita, kertoo yrityksen perustaja ja hallituksen puheenjohtaja Olli Muurainen.

Management Eventsin asiakkaista valtaosa on it-alan yrityksiä. Liikevaihdosta jo 75 prosenttia syntyy ulkomailla, mutta suunnittelutyö tapahtuu pitkälti Suomessa.

Ict on palvelujen veturi

Palvelujen vienti on lähtenyt kovaan nousuun suurelta osin it-palvelujen ansiosta.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen erikoistutkija Saara Tammisen mukaan niiden vienti oli 7,2 miljardia euroa eli koko Suomen paperin viennin mittaluokkaa. Mutta yksi oleellinen ero alojen välillä on.

– It-palvelut työllistävät selkeästi enemmän, Tamminen muistuttaa.

Tilastografiikka
Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vattissa on käynnissä nelivuotinen tutkimus, jossa selvitään palveluviennin kehitystä ja sen vaikutusta työmarkkinoille.

Teollisuudessa vienti lepää suuryritysten varassa, mutta palveluissa virta muodostuu yleensä pienemmistä puroista. Tamminen arvioi että moni puro on jopa niin pieni, että se jää tilastoimatta.

Teollisuudessa esimerkiksi raaka-aine hankinnat voivat viedä suuren osan tuloista ulkomaille. Palveluissa raaka-ainetta on osaaminen.

– Yhdestä palveluvientieurosta jää Suomeen 80–90 senttiä. Tavaroissa se on jopa alle 50 senttiä.

It-palveluja voidaan siirtää ulkomaille, vaikkapa Intiaan, mutta niin ei ole käynyt ainakaan suuressa mitassa. Päinvastoin – tilaston mukaan Suomi myy palveluja nimenomaan Kiinaan ja Aasiaan.

Mutta voiko tilanne kääntyä?

– Nykyisillä markkinoilla tilanteet voivat muuttua nopeastikin, mutta olettaisin, että palvelut myyvät ulkomailla edelleen hyvin. Jos osaamista on ja nousua nyt saatu, niin en usko että nopeasti tullaan alas vaikka toimialakohtaisia muutoksia voi tulla.

Tamminen käyttää varmaa esimerkkiä: kuten moni kampaajalla tai parturissa kävijä tietää, luotettavasta ja tunnetusta palvelusta halutaan maksaa, koska tehtyä palvelua ei voi vaihtaa uuteen tuotteeseen. Siksi myös kalliin kustannusten maa pärjää laatukilpailussa, kunhan osaaminen on kunnossa.

Laatu ratkaisee

Management Eventsin Muuraisen mukaan palveluviennissä on pakko mennä laatu edellä. Olennaista on palkata parhaat osaajat.

– Tässä toiminnassa ei kannata tehdä muuta kuin priimaa, koska huonoja tuotteita ei saa kaupaksi, vaikka ne antaisi ilmaiseksi, Muurainen sanoo.

Palvelut ja palveluvienti ovat mutkikkaita tilastoitavia. Esimerkiksi näissä Tilastokeskuksen luvuissa ei ole mukana lainkaan matkailua ja kuljetusta. Varsinkin matkailun osalta kauppatase on negatiivinen: suomalaiset turistit vievät rahaa enemmän ulkomaille kuin mitä ulkomaiset matkailijat tuovat Suomeen.

Joskus myös tuotteen ja palvelun raja voi olla epäselvä. Tuoreessa tilastojulkistuksessa kuitenkin it-palveluiden viennin kasvu näkyy selvänä.

Suosittelemme sinulle