Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Thaimaan kohutemppelin tiikereitä viedään turvaan – munkkeja epäillään jopa eläinkaupasta

Luonnonsuojeluviranomaiset ovat siirtäneet kolme tiikeriä pois Kanchanaburissa sijaitsevasta buddhalaisesta temppelistä. Suosituksi turistikohteeksi noussut temppeli on ollut jo vuosia eläinsuojeluaktivistien tarkkailun alla.

Joukko elänlääkäreitä, maskit kasvoilla, ympäröi maassa makaavaa tainnutettua suurta tiikeriä.
Thaimaalaiset eläinlääkärit tainnuttivat yhden tiikereistä 30.5. ennen sen siirtoa turvakotiin. Kuva: EPA / NARONG SANGNAK
Sari Taussi
Avaa Yle-sovelluksessa

Tiikereiden siirto aloitettiin, kun alkoi olla entistä todennäköisempää, että munkit ovat sekaantuneet laittomaan eläinten kasvatukseen ja eläinkauppaan.

Maanantaina kolme tiikeriä tainnutettiin ja siirrettiin muualla Thaimaassa sijaitseviin eläintensuojelukeskuksiin. Tiikereiden siirto-operaatioon osallistuu noin tuhat viranomaista viikon ajan.

Tiikereitä on yritetty evakuoida temppelistä aiemminkin, mutta munkit ovat vastustaneet viranomaisten toimia. Maanantaina siirto saatiin käyntiin oikeuden päätöksen tukemana. Yli 300 viranomaista yöpyi temppelissä varmistamassa, että tiikerit säilyvät vahingoittumattomina.

Munkki kävelee suuren tiikerin vierellä.
Munkki kävelee kesyksi väitetyn tiikerin rinnalla Kanchanaburin temppelissä huhtikuussa 2016. Kuva: EPA / DIEGO AZUBEL

Temppeli nousi nopeasti suosituksi turistikohteeksi

Tiikeritemppeli sijaitsee noin 140 kilometriä Bangkokista länteen. Paikka nousi julkisuuteen, kun siitä alkoi tulla tiikereiden pelastuskeskus 1990-luvun lopulla.

Käsitys temppelistä muuttui kuitenkin nopeasti.  Eläinsuojelijoiden mukaan tiikereitä kasvatetaan temppelissä vastoin kansainvälisiä sopimuksia. Munkkeja on epäilty myös laittomasta eläinkaupasta.

Temppelissä käyneet turistit ovat kertoneet, että jotkut tiikereistä ovat vaikuttaneet huumatuilta.

Tiikereiden kasvatusta Kanchanaburissa on yritetty saada viranomaisten kontrolliin aiemminkin. Edellinen tiikereiden siirtoyritys epäonnistui vuosi sitten.

Munkit ovat kiistäneet toimivansa eläinten edun tai lakien vastaisesti. Temppelissä on satakunta tiikeriä.

Suosittelemme sinulle