Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Digipelien tarjonta kasvaa, pasianssi silti ykkönen

Mobiililaitteilla pelaaminen ohitti Pelaajabarometrissä nyt ensimmäistä kertaa tietokoneella pelaamisen. Harva kokee pelaamisen tuottavan ongelmia.

Suomalaisten pelaamista on selvitetty Pelaajabarometri-tutkimuksessa, josta on vastannut professori Frans Mäyrä Tampereen yliopistosta.
Varpu Kiviranta
Avaa Yle-sovelluksessa

Ajanvietepelaajat pelaavat yhä enemmän mobiililaitteilla, selviää Pelaajabarometristä.

– Ensimmäistä kertaa älypuhelimet ja tabletit olivat suosituin ympäristö, ne ovat ohittaneet tietokoneet ja konsolipelit, kertoi Ylen aamu-tv:ssä professori Frans Mäyrä Tampereen yliopiston informaatiotieteiden yksiköstä.

Suosituin digipeli on kuitenkin kaikissa pelaajabarometreissä ollut Windowsin pasianssi. Niin nytkin, viidennessä Pelaajabarometrissä.

– Sitä osataan pelata, ja se on yleensä mukana Windows-koneessa, Mäyrä selittää suosion syitä.

Pelaajabarometrissä tutkittiin nyt ensimmäistä kertaa pelaamiseen liittyviä ongelmia. Vastaajilta kysyttiin rahan- ja ajankäytössä ongelmista. 1,5 prosenttia vastaajista kertoi pelaamisen synnyttävän ajankäytön ongelmia. Niitä syntyy etenkin heille, jotka pelaavat monen pelaajan verkkopelejä. Alle prosentti koki pelaamisen luovan rahapulmia. Melkein 90 prosenttia vastasi, ettei pelaamisesta seuraa minkäänlaisia ongelmia.

Aktiivisia digitaalisien pelien pelaajia on barometrin mukaan aiempaa enemmän, 60 prosenttia. Kaksi vuotta aiemmin lukema oli 52 prosenttia. Ainakin osin muutosta selittää se, että pelaamisesta kysyttiin nyt aiempaa yksityiskohtaisemmin.

Barometrin aineisto on viime vuodelta. Pelaajabarometritutkimus kuuluu Tampereen, Jyväskylän ja Turun yliopistojen Leikillistyminen ja pelillisen kulttuurin synty -tutkimushankkeeseen.

Suosittelemme sinulle