Hyppää sisältöön

14-vuotias työllistää itsensä kesäyrittäjänä – "Kun on pomo, saa hallita mitä tekee"

Koululaiset kirmaavat pian kesäloman viettoon, ja moni haluaa tienata taskurahaa loman aikana. Jos kesätöitä ei löydy, voi työllistää itsensä yrittäjänä. Sahalahtelainen Juuso Rönkkö perusti oman autonpesufirman.

Seitsemännen luokan päättävä Juuso Rönkkö nauttii yrittäjän vapaudesta. Kuva: Antti Eintola / Yle

Kesä ja loma vai kesä ja työ? Kangasalan Sahalahdella asuva Juuso Rönkkö valitsi jälkimmäisen vaihtoehdon. Koska mieluista työtä ei kotipaikkakunnalta löytynyt, rohkea nuorimies päätti ryhtyä kesäyrittäjäksi.

Juuson autopesu pesee ja vahaa sahalahtelaisten autoja Juuson kotitalon pihassa Kangasalla. Tämä on ensimmäinen koko kesän kestävä työpaikka.

– Oon aiemmin ollut parin päivän kesätöissä myymässä leivonnaisia torilla.

Yritysidea kypsyi, kun Juuso kuuli 4H-yrityksestä. Siinä paikallinen 4H-yhdistys auttaa 13–28-vuotiaita nuoria yrityksen pyörittämisessä alusta pitäen.

– Aattelin, et tällainen autonpesu vois olla mukavaa. Puhuin asiasta vanhempien kanssa ja siitä se lähti. Ei siinä muistaakseni mennyt viikkoakaan, kun ensimmäiset renkaat vaihdoin, muistelee Juuso.

"Kun on pomo, saa hallita mitä tekee"

Yrittäjyys tuo vapautta, mutta myös vastuuta. Kirjanpito, investoinnit ja asiakashankinta pitää hoitaa muun työn ohessa.

– Oon tän yrityksen ainut työntekijä, niin saan itse hoitaa asiat. Kaikista parasta on se, että kun on pomo, saa hallita mitä tekee.

Asiakkaita Juuso hankkii jakamalla mainoslappuja postilaatikkoihin ja kauppojen ilmoitustauluille. Suuria investointeja ei ole vielä tarvinnut tehdä, sillä paikallinen yritys sponsoroi nuorta yrittäjää autonpesuaineella ja pesuvesi tulee autotallin seinästä.

– Asiakkaita on ollut silleen, että hommia on saanut tehdä. Kyllä mä luulisin, että kerkeän myös lomalla olemaan. Voin sopia, että aamulla kerkeän nukkumaan vähän pidempään ja sitten tekemään hommat. Yleensä asiakkaille on sopinut minun aikataulut.

Yrittäjyyskärpäsen puraisema

Jo parin kuukauden ajan yrittäjäelämää kokenut Rönkkö suosittelee oman firman perustamista muillekin kesätöitä etsiville. Kaverit ovat kyselleet asiasta koulussa.

– Suosittelen kaikille, jotka ei oo saanut kesätöitä kaupasta tai muualta. Tää on hyvä tapa ansaita taskurahaa. Juttele vanhemmille, ja mieti mikä ois sellainen oma juttu.

Yrittäjyyskärpäsen puraisema Juuso pohtii jo oman yrityksen perustamista isona. Naapurissa asuva yrittäjäkollega on hyvä sparraaja.

– Oon miettinyt jo ennen tätä yritystä, että se vois olla ihan mukava juttu. Autoilu on perheessä harrastus, niin se vois liittyä myös autoihin.

Katso Facebook-videolta (siirryt toiseen palveluun) Juuson vinkit autonpesuun.

Suosittelemme sinulle