Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Kielletty alle 50-vuotiailta -ilmiö laajenee – diskojen rinnalle festivaaleja ja risteilyjä

Alle 50-vuotiailta kiellettyjä diskoja on järjestetty Suomessa kymmenen vuotta. Tänä kesänä K50-festivaali kiertää useassa kaupungissa, ja syksyllä alkavat K50-laivaristeilyt.

Suuri diskopallo roikkuu katosta.
Kuva: Miia Roivainen / Yle
Olga Pihlman
Avaa Yle-sovelluksessa

Kielletty alle 50-vuotiailta. K50:stä on tullut jo käsite K18:n rinnalle. Suomessa järjestetään K50-diskoja ja K50-festivaaleja. Syksyllä alkavat K50-laivaristeilyt.

– Ilmiön taustalla on varmaan ajatus, että osallistujilla on jossain määrin samanlaiset elämäntavat, kokemukset ja tiedot menneestä sekä ehkä yhteisesti eletystä nuoruudesta. Heillä voi olla halu kokoontua samanhenkisten ihmisten kanssa yhteen, sanoo kulttuurihistorian tutkija Liisa Avelin Turun yliopistosta.

Sitähän sanotaan, että 50 on uusi 30. K50 kertoo mukavasti, että ollaan aikuisia: elämän kokemusta on takana ja nuoruus on takana, mutta vuosia on vielä paljon edessä

Liisa Avelin

– Sitähän sanotaan, että 50 on uusi 30. K50 kertoo mukavasti, että ollaan aikuisia: elämän kokemusta on takana ja nuoruus on takana, mutta vuosia on vielä paljon edessä, kuvailee Avelin.

K50-diskot alkoivat kymmenen vuotta sitten

K50 on ollut Suomessa ilmiö jo kymmenen vuotta. Ensin alkoivat alle 50-vuotiailta kielletyt diskot Helsingissä. Nyt K50-tapahtumat ovat levinneet myös muihin kaupunkeihin. K50-festarit kiertävät tänä kesänä ainakin Tampereella, Turussa, Helsingissä, Oulussa ja Jyväskylässä.

Ja tapahtumat vetävät väkeä. Esimerkiksi Helsingissä kuukausittain järjestettävään diskoon menevät viettämään iltaa sadat juhlijat, ja festivaali täyttyi väestä ainakin Tampereella.

– Suurten ikäluokkien ryhmä koki niin paljon nuoruudessaan, alle 20-vuotiaina. Se elämä osui sellaiseen historialliseen ajanjaksoon, että maailmassa ja myös Suomen mittakaavassa tapahtui paljon merkittäviä asioita, sanoo Avelin.

Heitä, siis 65–70-vuotiaita, on paljon: 642 428. Yli kymmenesosa koko väestöstä.

Suurten ikäluokkien ryhmä koki niin paljon nuoruudessaan, alle 20-vuotiaina. Se elämä osui sellaiseen historialliseen ajanjaksoon, että maailmassa ja myös Suomen mittakaavassa tapahtui paljon merkittäviä asioita

Liisa Avelin

Kun puhutaan suurista ikäluokista, puhutaan sodan jälkeen, vuosina 1945–1950 syntyneistä. K50-tapahtumat ovat siis myös heitä nuoremmille ja vanhemmille. Kaikkia yli 50-vuotiaita on yli 40 prosenttia Suomen väestöstä.

– Suurten ikäluokkien suuri koko on varmasti sellainen tekijä, että he ovat olemassa sukupolvenakin, pohtii Avelin.

Oli tanssilavakansa ja on nuorisokulttuurin kuluttajat

Diskokulttuuri alkoi Suomessa 1960- ja 1970-lukujen taitteessa. Suurten ikäluokkien musiikkimaku on monipuolista, ja K50-diskossa tanssitaan niin The Temptationsin kuin Shakirankin tahtiin.

– Musiikkimuistot on tärkeä identiteetin osa. Siihen on jo nuoruudessa latautunut niin paljon muistoja – sekä henkilökohtaisia että kollektiivisia. Ehdottomasti olen sitä miltä, että musiikki on tärkeä yhdistävä tekijä, sanoo kulttuurihistorian tutkija Liisa Avelin.

Jimi Hendrixiä, The Doorsia ja Lez Zeppeliniä nuoruudessaan kuunnelleet erottuvat tanssilavakansasta.

– Se näkyy, että ennen oli tanssilavakansa, joka piti perinteisemmästä musiikista. Sitten rinnalle tuli nuorisokulttuuri ja nuorisomusiikkia kuluttava ryhmä. Nuoruuden musiikin tahdissa tanssitaan ja pyritään kokemaan samaa kuin nuoruudessa koettiin.

Suosittelemme sinulle