Ilmaista terveellistä ruokaa saa nyt pihoilta, niityiltä ja metsistä. Syötävät villiyrtit kannattaa syödä heti keruun jälkeen. Keruutuotetarkastaja Marja Tuominen käyttää yrttejä päivittäisesessä ruoanlaitossa.
– Yrttejä voi syödä sellaisenaan. Ajattelin tehdä salaattia voikukan lehdistä ja laittaa nokkosta munakkaaseen tänään, tuumii Tuominen.
Nokkonen kannattaa kiehauttaa ja käyttää kuten pinaatti. Se sopii myös pakastamiseen. Rapeita ja tumman sävyisiä nokkosia saa kuivattamalla ne kiehautuksen jälkeen kuivurissa.
Voikukasta voi syödä sellaisenaa lehdet ja nuput. Myös kukkia voi syödä, ellei niiden lievä kitkeryys haittaa. Voikukka puhdistaa maksaa.
Poimulehti hyvä kaikille
Poimulehti on miedon makuinen yrtti, jota löytyy runsaasti monesta paikasta. Se on erityisen hyvä naisille.
– Erityisesti naisille on poimulehti hyvä, mutta suositeltava se on kaikille, myös lapsille. Sen maku miellyttää kaikkia, sanoo Tuominen.
Varhaista väinönputkea Tuominen on kerännyt jo monta viikkoa.
– Väinönputkisiirappi tehtiin jo pari viikkoa sitten. Nyt on aika tehdä väinönputki-raparperihilloa. Kolmasosa väinönputkea ja kaksi kolmasosaa raparperia ja makeutukseen sokeria tai hunajaa. Vuohenputki on myös herkullista.
Horsmasta voi kerätä nuoret versot. Tuominen tekee horsmasta lämpimiä voileipiä. Sitä voi myös kuivata teeksi.
Jos on satanut kannattaa odottaa, että kasvit kuivuvat ennen keräämistä.
– Aamu tai aamupäivä ovat parhaat ajat poimimiseen. Kasvit ovat silloin parhaimmillaan.