Hyppää sisältöön

Sähkökitaroita ja urheilumittausteknologiaa – potkut Microsoftilta poikivat uusia yrityksiä

Potkut Microsoftilta eivät välttämättä ole maailmanloppu. Näin vakuuteltiin torstaina Tampereella, kun entiset microsoftilaiset esittelivät startup-yrityksiään irtisanottaville. Microsoftin Tampereen yksikön jäljiltä työttömäksi jää yli 600 henkilöä.

Yle Uutiset Pirkanmaa: Uusia alkuja
Yle Uutiset Pirkanmaa: Uusia alkuja
Anne Heino

Tampereen Hervannassa oli katse tiukasti tulevaisuudessa torstaina.  Irtisanottaville esiteltiin kaikkiaan kaksitoista entisten microsoftilaisten käyntiin polkaisemaa startup-yritystä.

Omaa tarinaansa oli kertomassa Maria Alm, jonka työsuhteen päättymisestä aiheutunut hämmennys on vaihtunut iloiseen yrittäjähenkeen. Alm on yhdessä muutaman kollegansa kanssa perustanut Forciot Oy -nimisen yrityksen.

Haetaan ihmisen vahvuusaluetta, osaamisaluetta ja intohimoja.

Tytti Julkunen

– Teemme mittausjärjestelmää voiman, tasapainon, tehon ja palautumisen mittaamisen sekä siihen liittyvää käyttäjäsovellusta. Tämän voisi liittää esimerkiksi urheilukenkään.

Almin mielestä tulevaisuus näyttää nyt hyvältä.

– Kiinnostusta ja asiakkaita on jo. Uskomme, että meillä on iso markkina edessä ja tähtäämme kansainvälisille markkinoille.

Intohimo kitaran rakentamiseen

Yksi entisistä microsoftilaisista on Taisto Heinonen, joka entisessä elämässään toimi parikymmentä vuotta ohjelmisto- ja asiantuntijatehtävissä. Nokia-taustainen mies tekee nyt työtä kitaroiden parissa.

Töiden loppuminen oli aikanaan pettymys.

– Se tuli aika yllätyksenä. Toisaalta olin henkisesti valmistautunut, koska oli monta yt-kierrosta ollut aikaisemmin. Mutta toisaalta olin juuri saanut ison projektin valmiiksi. Tuli hyvä olo, koska ei jäänyt keskeneräistä.

Kiinnostusta ja asiakkaita on jo. Uskomme, että meillä on iso markkina edessä.

Maria Alm

Yrittäjyys veti Heinosta puoleensa jo aiemminkin, mutta suunta oli hakusessa. Nyt leipä irtoaa sähkökitaroiden valmistuksesta.

– On suuri intohimo kitaroiden rakentamiseen. Olen noin 10 vuoden ajan rakentanut erilaisia kitaroita, akustisia ja sähköisiä - hyvin erityyppisiä. Ja sen vuoksi ajattelin, että pystyn hyödyntämään erityisen hyvin työkokemusta tuotteistamisessa ja asiakasyhteyksissä.

Heinonen ei kuitenkaan usko, että Taisto Guitars valtaa maailmanmarkkinat.

– Maailma on täynnä kitaroitten tekijöitä, mutta toisaalta täytyy uskoa omiin vahvuuksiinsa tällä alueella ja löytää oma siivunsa siellä. Ahkeralla työllä on mahdollista mennä eteenpäin.

Haetaan vahvuusalueita

Työnsä menettäneiden microsoftilaisten joukossa on monen alan osaajia käytännön tekijöistä keskiportaan johtajiin. TamperePolku-ohjelman johtaja Tytti Julkunen kertoo ohjelman kuitenkin hyödyttävän lähes kaikkia.

Maailma on täynnä kitaroitten tekijöitä, mutta toisaalta täytyy uskoa omiin vahvuuksiinsa.

Taisto Heinonen

– Tässä on pyritty siihen, että muutoskoulutusta on tarjolla hyvin erityyppisiin tilanteisiin. Osa haluaa pikkuisen päivittää osaamistaan, osa lähtee ihan eri suuntaan.

Tytti Julkusen mukaan olemassa on erilaisia polkuja.

– Haetaan ihmisen vahvuusaluetta, osaamisaluetta ja intohimoja. Jos on joku harrastus ollut, sitäkin on pyritty tukemaan. Eli on hyvin monenkaltaisia suuntauksia, mihin ihmiset ovat tästä lähteneet. Näkisin, että erilaisille henkilöille on ollut kovastikin hyötyä.

Suosittelemme sinulle