Hyppää sisältöön
Artikkeli on yli 7 vuotta vanha

Ruokavalio voi viedä koiran huonoon kuntoon – vegaani ei aina syötä lemmikilleen lihaa

Osa koiran omistajista haluaa lähteä lemmikkinsä kautta toteuttamaan omaa aatteellista tai eettistä ajatteluaan. Esimerkiksi vegaanista ruokavaliota noudattava koiranomistaja voi tietämättään tehdä lemmikilleen pahaa jälkeä.

Koira syö.
Kuva: Koen van Weel / EPA
Sanna Kähkönen
Avaa Yle-sovelluksessa

Koirien ruokavaliot ovat lemmikkien omistajien keskuudessa kuuma puheenaihe.

– Koiran ruokinta on aina hyvin arka aihe, se on ollut sitä jo viimeisen kymmenen vuoden ajan. Kahvipöytäkeskustelussa aiheella saa varmasti tunteet nousemaan, sanoo Kainuun ammattiopiston eläintenhoitajaopettaja Teija Viljanmaa.

Ihmiset ruokkivat koiriaan yhä suuremmissa määrin raakaravinnon avulla, koska koirat kärsivät allergioista.

– Raakaravinto muodostuu pääosin lihasta ja kalasta, siis niistä ruoista, joita koiran pitäisi päästä syömään. Omistajat itse ovat entistä enemmän kiinnostuneita omasta ruokavaliostaan, mikä peilautuu sitten myös lemmikkien ruokavalioon, kertoo Viljanmaa.

– Teollisten ruokien osalta omistajan voi olla vaikeaa löytää niitä ainesosia, joille koira mahdollisesti on allerginen. Osa ei halua syöttää lemmikilleen ruokia, joissa on säilöntä- tai väriaineita. Niiden selvittäminen teollisista ruokasäkeistä voi olla vaikeaa.

"Koiran pitää pureksia ja osin myös repiä ruokaansa"

Kainuun ammattiopiston eläintenhoitajaopettaja Teija Viljanmaan mukaan koiran elimistö tarvitsee eläinpitoisia proteiineja ja rasvoja.

– Raakaravinnon syöttäminen vaatii lemmikin omistajalta tietoutta ja perehtyneisyyttä. Mitä koiralle pitää syöttää, missä suhteessa ja kuinka paljon.

Koira rantavedessä
Koiran ruokintaan kannattaa kiinnittää huomiota, sillä koira tarvitsee eläinpitoisia proteiineja ja rasvoja. Kuva: Anna Sirén / Yle

Raakaravintoa syödessään koira pääsee käyttämään hampaitaan, koiran pitää pureksia ja osin myös repiä ruokaansa.

– Se toteutuu raakaruokinnassa ja koira saa myös vatsansa kylläiseksi, toisin kuin teollisella valmisteella. Järsitty ruoka antaa koiralle myös rauhallisemman luonteen, kertoo Viljanmaa.

Hurjimmillaan raakaravinto voi johtaa koiran vakavaan sairastumiseen ja lopettamiseen, jos ravinnosta puuttuvat eläinperäiset proteiinit.

Raakaruokintaan liittyvät lois- ja bakteeririskit kannattaa tiedostaa.

Maria Schildt

Viljanmaa antaa esimerkiksi omistajan ajatusmaailman, joka ei salli lainkaan eläinperäisiä tuotteita.

– Osa omistajista haluaa lähteä koiran kautta toteuttamaan omaa aatteellista tai eettistä ajatteluaan. Joskus koiraa syötetään vegaanilla ruokavaliolla, koska omistaja itse on vegaani. Ihminen voi tietämättään saada rakkaan lemmikkinsä erittäin huonoon tilaan.

– Työskentelen itse työni puolesta ympäri Suomea sijaitsevien klinikoiden kanssa, ja kyllä ympäri maan kuulee näitä, että vegaanilla ruokavaliolla ruokittuja koiria ajautuu eläinlääkäreiden vastaanotoille lopetettavaksi.

Eläinlääkäri: Koira on selkeämmin lihansyöjä kuin ihminen

Joensuun kaupungin eläinlääkäri Jari Aho on törmännyt vastaanotollaan yksittäistapauksiin, joissa vegaaniruokavalio on saattanut koiran huonoon kuntoon.

– Onneksi olen ehtinyt palauttaa omistajan maan pinnalle. Kun omistaja on vegaani, hän saattaa luulla, että koirakin voi olla vegaani, kun ei tunneta koirien fysiologiaa. Koira on huomattavasti selkeämmin lihansyöjä kuin ihminen, Aho perustelee.

Raakaravinnon syöttäminen vaatii lemmikin omistajalta tietoutta ja perehtyneisyyttä.

Teija Viljanmaa

Kuhmossa työskentelevä eläinlääkäri Maria Schildt ei ole työssään tavannut vegaanikoiria, ja samalla hän kertoo suhtautuvansa erittäin varauksella koirien vegaaniruokavalioon mahdollisten ravintoainepuutosten riskien vuoksi.

Schildt kertoo, että koirien raakaruokinta on lisääntynyt. Vaikka moni koira voi Schildtin mukaan hyvin raakaruokinnalla, sekin voi aiheuttaa koiralle haittaa.

– Kaikille se ei kuitenkaan sovi, vaan raakaruoka saattaa aiheuttaa joillekin koirille muun muassa ruuansulatuskanavan vaivoja. Raakaruokintaan liittyvät lois- ja bakteeririskit kannattaa tiedostaa. Varsinkin, jos perheessä on lapsia tai vastustuskyvyltään heikentyneitä henkilöitä.

Suosittelemme