Hyppää sisältöön

Sähköä tulee pilviselläkin säällä – Lomakylän aurinkovoimala maksaa itsensä muutamassa vuodessa

Pala peltoa ja muutama katonlape tuottavat päiväsaikaan kohtalaisen ison matkailuyrityksen kaiken sähkön Punkaharjun Vuoriniemessä. Pellolla ja kolmen huvilan katolla on yhteensä reilut 300 neliömetriä aurinkopaneeleita.

Jukka ja Arto Heikkonen ja 140 neliömetriä aurinkopaneeleita.
Jukka ja Arto Heikkonen katsovat,että pellolla 140 neliömetriä aurinkopaneeleita antaa hyvän sähkösadon. Kuva: Paavo Koponen / Yle
Paavo Koponen

Tynkkylän Lomaniemessä matkailukäytössä on iso päärakennus ja neljätoista vuokrattavaa huvilaa. Kun aurinko paistaa, tuottaa runsas kolmesataa neliömetriä aurinkopaneelia kaiken niiden tarvitseman sähkön. Kesällä vain öisin sähköä pitää ostaa.

– Pellolla on aurinkopaneeleita 140 neliömetriä ja kolmen huvilan katoilla reilusti toinen mokoma lisää, yhteensä reilut 320 neliötä. Optimaalisissa oloissa aurinkovoimala tuottaa sähköä 50 000 watin teholla, kertoo tilaa isännöivä Jukka Heikkonen.

Lokakylässä kului ennen aurinkovoimaa sähköä 200 000 kilowattituntia vuodessa.  Kymmenessä kuukaudessa aurinkopaneelit ovat jauhaneet 26 000 kilowattituntia.

– Vuoden päästä nähdän todellinen säästö, sillä paneeleita on tullut keväällä vielä  ja saatamme laittaa niitä vieläkin lisää, Jukka Heikkonen pohtii.

Perinteisempikin energian lähde käytössä

– Puuta käytetään mökeissä takoissa, ja tässä ravintolan puolella myös leivinuunissa. Yli 100 pinokuutiometriä menee polttopuuta vuodessa. Talvella puuta palaa paremmin. Tosin aurinkopaneelien teho on parhaimmillaan aurinkoisina pakkaspäivinä, kertoo eläketyöläiseksi itseään kutsuva vanhempi yrittäjä Arto Heikkonen.

Heikkosten aurinkoenergiahankkeeseen neuvoa on saatu Lappeenrannan teknilliseltä yliopistolta. Sähkön lisäksi syntyy myös mainosarvoa, kun asiakkaat arvostavat ekologista toimintaa.

Aurinkovoiman kertyminen näkyy mittareista.
Aurinkovoiman kertyminen näkyy mittareista. Kuva: Paavo Koponen

– Onhan tämä ollut aika iso investointi. Sähköä kuluu kuitenkin aika paljon vuodessa. Aurinkovoimajärjestelmä on ollut käytössä vasta alle vuoden, mutta uskoisin, että viidessä kuudessa vuodessa se maksaa itsensä takaisin, arvioi Jukka Heikkonen insinöörin opeillaan.

Helppo perustaa ja huoltaa

Aurinkosähkön käyttöönotto ei edellyttänyt juurikaan muutoksia lomayrityksen sähköjärjestelmään. Myös huollon tarve on vähäinen.

– Sähköjärjestelmä on ihan samanlainen kuin esimerkiksi omakotialueilla tai muissakin lomakylissä. Kaapeloinnit ovat maan alla. Mökeissä on sähkökeskukset ja muutama mittauspiste. Mitään muutoksia ei ole tarvittu, vaan lämmitys ja muut järjestelmät toimivat ihan perinteisesti.

Sähköä Tynkkylän Lomaniemeen edelleen ostetaan silloin kun aurinko ei tarpeeksi paista. Mutta suunta voi kääntyä myös tosin päin.

– Aurinkosähköjärjestelmässä on inverttereitä, jotka säätävät ja tasaavat toimintaa. Paneelien tuottama energia koetetaan käyttää mahdollisimman tarkkaan. Jos kaikkea ei saada käytetyksi, niin sitten se menee paikallisen sähköyhtiön verkkoon, Jukka Heikkonen kertoo.

Eteläinen katonlape on hyä aurinkopaneelin paikka.
Eteläinen katonlape on hyä aurinkopaneelin paikka. Kuva: Paavo Koponen / Yle

Heikkosten kokemuksen mukaan aurinkovoima säästää myös perheyrityksen työvoimaa.

– Näissä ei ole mitään liikkuvia osia, ei lämpöpumppuja eikä muutakaan vikaherkkää. Ukkossuojauksetkin ovat hyvät. Se helpottaa jokapäiväistä työtä, kun ei tarvitse käyttää aikaa järjestelmän ylläpitoon, Jukka Heikkonen kiittelee.

Tuulimyllyä Heikkosilla ei sentään ole, ei ainakaan vielä.

Suosittelemme sinulle