Hyppää sisältöön

Nahkapäätös glyfosaatin myyntiluvasta EU-maissa

EU:n jäsenmaiden edustajista koostuva EU:n kasvinsuojeluaineiden pysyvä komitea äänesti komission ehdotuksesta pidentää rikkakasvintorjunta-aineen,  glyfosaatin, myyntilupaa EU-maissa 12-18 kuukaudella. Määräenemistöä ei syntynyt ehdotuksen puolesta eikä vastaan.

suihkupullo
Kuva: Yle
Mikael Mikkonen

EU:n jäsenmaiden edustajista koostuva, EU:n kasvinsuojeluaineiden pysyvä komitea, äänesti tänään maanantaina komission ehdotuksesta pidentää rikkakasvintorjunta-aineen, glyfosaatin, myyntilupaa EU-maissa 12–18 kuukaudella.

Määräenemistöä ei syntynyt ehdotuksen puolesta tai vastaan, joten asia etenee muutoshakukomiteaan vielä kesäkuun aikana. Jos sielläkään ei synny määräenemmistöä kumpaakaan suuntaan, komissio joutuu tekemään asiasta yksin päätöksen.

– Ei syntynyt päätöstä, mutta näkee, että on kriittistä keskustelua aika monessa jäsenvaltiossa, myöskin Suomessa. Komissio ei voi hyväksyä asiaa läpihuutona ja entisillä ajatuksilla, kommentoi europarlamentaarikko Heidi Hautala.

Vaikutukset tutkittava

Hautalan mukaan olisi kaikki perusteet sille, että komissio kieltäisi torjunta-aineen käytön tyystin. Myös aineen syöpävaarallisuus ja vaikutukset maaperään sekä eliöihin olisi tutkittava.

– Toivon, että komissio ottaa kaikki nämä kriittiset näkemykset ja tutkimukset huomioon ja vähintäänkin sitten selvittää missä määrin nämä haitat ovat sellaisia, että täyskielto olisi perusteltu.

– Ennen kaikkea nyt on kyse siitä, halutaanko että meidän elintarvikkeissa ja juomavedessä on näitä jäämä, vai olisiko siihen vihdoin syytä puuttua.

Glyfosaatti on Suomen yleisin rikkakasvien torjunta-aine, jonka käyttö on lisääntynyt maanviljelyssä suorakylvötekniikan myötä.

Suosittelemme sinulle